You are here

Αυξημένα κέρδη από το στοίχημα στο κράτος

28/01/2022 11:43

Αυξημένα κατά 16% ή σε απόλυτους αριθμούς κατά €2.6 εκατ., θα είναι τα έσοδα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) για το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ η αύξηση αυτή αναμένεται ότι θα διατηρηθεί και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Αρχής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε €19.2 εκατ. σε σχέση με €16,6 εκατ. το 2021. Αναλυτικά τα έσοδα της ΕΑΣ θα προέλθουν κυρίως από το φόρο στοιχηματικής δραστηριότητας €12 εκατ., τέλος €3 εκατ., εισφορές στοιχηματικής δραστηριότητας €3,6 εκατ. και διοικητικά πρόστιμα και άλλα έσοδα €0,20 εκατ.

Όσον αφορά το φόρο στοιχηματικής Δραστηριότητας ύψους €12 εκατ. σημειώνεται ότι κάθε αδειούχος αποδέκτης Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και Β (διαδικτυακό στοίχημα) καταβάλλει προς την Κυπριακή Δημοκρατία φόρο στοιχήματος. Το ποσό φόρου στοιχήματος ανέρχεται σε 10% των καθαρών αποδοχών από στοίχημα για την αντίστοιχη λογιστική περίοδο.

Σημειώνεται ότι το προϋπολογιζόμενο ποσό εσόδων από φόρο για το έτος 2022, αξιολογήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά έσοδα από φόρο των προηγούμενων ετών συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους, καθώς επίσης τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία.

Σχετικά με τα έσοδα από τα τέλη αναφέρεται ότι έχουν λογιστεί στη βάση της χορήγησης αδειών σε αποδέκτες Κλάσης Α και Β, εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων και υποστατικών, ενώ η εισφορά στοιχηματικής δραστηριότητας ύψους €3.6 εκατ. στο 3% των καθαρών αποδοχών από στοίχημα για κάθε λογιστική περίοδο

Επισημαίνεται ότι ποσοστό 2% καταβάλλεται στον ΚΟΑ και ποσοστό 1% διατίθεται από την Αρχή για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών.  

Αυξημένα και τα έξοδα   

Όσον αφορά τα έξοδα της ΕΑΣ υπολογίζεται επίσης να κυμανθούν στα €19.2 εκατ. και αφορούν επί το πλείστον μισθοδοσία αξιωματούχων και υπαλλήλων, λειτουργικές δαπάνες, κοινωνικές παροχές και δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα.

Σημειώνεται ότι η μισθοδοσία των υπαλλήλων είναι αυξημένη λόγω, δημιουργίας 5 νέων θέσεων Λειτουργών ΕΑΣ (Κλίμακες Α8, Α10 και Α11) και περίληψης προσαυξήσεων στους μισθούς, ενώ οι δαπάνες σε σχέση με τα έσοδα, είναι αυξημένες, λόγω αύξησης των εσόδων, τα οποία και καταβάλλονται στο κράτος.

Προστίθεται πως οι κοινωνικές παροχές, παραμένουν σταθερές και αφορούν δαπάνες που χρηματοδοτούνται από την εισφορά των αποδεκτών επί των καθαρών αποδοχών από το στοίχημα, ύψους 1% για σκοπούς ενίσχυσης των μηχανισμών και προγραμμάτων προστασίας των νεαρών ατόμων και παθολογικών παικτών από το στοίχημα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2022, η Αρχή προγραμματίζει Εβδομάδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για το Ασφαλές Παιχνίδι, εκστρατείες ενημέρωσης και διαφώτισης, ανάπτυξη προγραμμάτων ενδυνάμωσης των νέων και ευάλωτων προσώπων, ενίσχυση θεραπευτικών δομών, καθώς και διενέργεια έρευνας για περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών και της συμπεριφοράς των χρηστών τυχερών παιχνιδιών. 

Της Ελένης Χαραλάμπους