You are here

Διχάζει η αναπλήρωση δημάρχων, κοινοταρχών

20/01/2022 07:29

Διχάζουν τα κόμματα τα νομοσχέδια για αναπλήρωση δημάρχου ή κοινοτάρχη από τον αντιδήμαρχο ή τον αναπληρωτή κοινοτάρχη αντίστοιχα, σε περίπτωση κένωσης της θέσης, τα οποία τίθενται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, που κρίθηκε αναγκαία μετά την αναβολή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο και την παράταση της θητείας των υφιστάμενων συμβουλίων, αφορά στον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία η θέση δημάρχου ή κοινοτάρχη κενωθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δυόμισι χρόνων επέκτασης της θητείας των αιρετών αξιωματούχων των τοπικών αρχών, η οποία θα έληγε τον περασμένο Δεκέμβριο, δε θα διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή και καθήκοντα θα αναλαμβάνει o αντιδήμαρχος ή ο αναπληρωτής κοινοτάρχης, για τον εναπομείναντα χρόνο της θητείας του συμβουλίου.

Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής Εσωτερικών, ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής εκ μέρους του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, τάχθηκαν εναντίον της ψήφισης των νομοσχεδίων.

Από την άλλη, τα μέλη της Επιτροπής εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, τάχθηκαν υπέρ των νομοσχεδίων.

Σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, θα εφαρμόζεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η διενέργεια αναπληρωματικών εκλογών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κένωσης θέσεως δημάρχου, κοινοτάρχη ή συμβούλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από το υπουργείο Εσωτερικών, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να παρασχεθεί στα υφιστάμενα συμβούλια ο αναγκαίος χρόνος, για να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου δράσης και λειτουργίας των τοπικών αρχών το έτος 2024, χωρίς να υφίσταται η υποχρέωση διεξαγωγής αναπληρωματικών εκλογών, σε περίπτωση κένωσης θέσεως δημάρχου, κοινοτάρχη ή συμβούλου.

Τροπολογίες ΔΗΠΑ για αναπληρωματική εκλογή

Στο μεταξύ, με τροπολογίες που κατάθεσε εκ μέρους της ΔΗΠΑ ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας γίνεται εισήγηση, όπως οι θέσεις των δημάρχων, κοινοταρχών και μελών δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων που θα κενώνονται, πληρούνται με αναπληρωματική εκλογή, κατά τα δυόμιση χρόνια που επεκτάθηκε η θητεία των υφιστάμενων αρχόντων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, διασαφηνίζεται ότι, σε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η πλήρωση κενωθείσας θέσης συμβούλου διά αναπληρωματικής εκλογής, κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, αυτή θα πληρούται μόνο εάν ο αριθμός των συμβούλων έχει περιοριστεί κάτω από τον απαιτούμενο για απαρτία αριθμό των μελών του συμβουλίου.

Βλέπουν και σήμερα τροπολογίες για μεταρρύθμιση

Στο μεταξύ συνεχίζεται σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η εξέταση των τροπολογιών των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Εσωτερικών, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, συζήτησε την περασμένη εβδομάδα περίπου τριάντα από τις δεκάδες τροπολογίες, τις οποίες κατέθεσαν τα κόμματα. To ΑΚΕΛ κατάθεσε 15 τροπολογίες, το ΔΗΚΟ επίσης 15, η ΔΗΠΑ 11, η ΕΔΕΚ 10 και οι Οικολόγοι 18, ενώ ο ΔΗΣΥ κατάθεσε 5 τροπολογίες.

Σημειώνεται ότι οι πλείστες τροπολογίες αφορούν δευτερεύοντα θέματα, αλλά κάποιες αγγίζουν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων δήμων και συμπλεγματοποιήσεων κοινοτήτων, καθώς και της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι αναμένεται ότι τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της ΤΑ να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις 10 Φεβρουαρίου.

Σε ότι αφορά τον αριθμό των δήμων, η πλειοψηφία των κομμάτων στηρίζει τη δημιουργία 20 δήμων, με το ΔΗΣΥ να επιμένει στους 17 και τη ΔΗΠΑ να προτείνει 14.

Της Ελένης Χαραλάμπους