You are here

Δίνουν παράταση για εγγραφή σωματείων στο μητρώο

06/07/2020 19:08

Παράταση 30 ημερών στα σωματεία να καταθέσουν καταστατικά ώστε να μπορέσουν να εγγραφούν στο μητρώο θα δοθεί με πρόταση νόμου, δήλωσε μετά τη συζήτηση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την εφαρμογή  της νομοθεσίας για τα σωματεία, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν το πράξουν θα εφαρμοστεί ο νόμος που προνοεί τη διάλυση τους.
 
Ο κ. Νουρής είπε ότι πρόκειται για μια νομοθεσία που έπρεπε ουσιαστικά και πραγματικά να εφαρμοστεί προ τριετίας και ως εκ τούτου όλα τα σωματεία γνωρίζουν τις πρόνοιες της νομοθεσίας τώρα και τρία ολόκληρα χρόνια.
 
Παρά το γεγονός ότι 1η Ιανουαρίου του 2020 με βάση τη νομοθεσία είχαν υποχρέωση κατάθεσης των καταστατικών τους στους Εφόρους για να τύχουν εγγραφής στο μητρώο σωματείων, εντούτοις η ανταπόκριση από μέρους των σωματείων δεν ήταν η αναμενόμενη, συνέχισε διευκρινίζοντας ότι από τις 7.000 σωματεία που υπάρχουν στη Δημοκρατία, μόλις μερικά περισσότερα από 2000 έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι για τη λειτουργία σωματείων και συνδέσμων είχαμε δεχθεί αρνητική αξιολόγηση και σχόλια από την έκθεση Manival, επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση και η έκθεση θα επαναληφθεί σε λίγους μήνες ενόψει της νέας περιόδου του 2021.
 
Ο κ. Νουρής τόνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση ή σχόλια στη βαθμολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τα σωματεία για αυτό και δηλώσαμε ότι "προχωρούμε και όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση τους για να εγγραφούν στο μητρώο σωματείων, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στις πρόνοιες της νομοθεσίας που διαλαμβάνουν διάλυση αυτών των σωματείων".
 
"Παρά ταύτα και επειδή θέλουμε να είμαστε πρακτικοί, εισηγηθήκαμε στη Βουλή, για μια πρόσθετη μηνιαία προθεσμία, αφού υπάρξει ανάρτηση στον ημερήσιο Τύπο και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών τον κατάλογο των σωματείων που δεν ανταποκρίθηκαν και δεν κατέθεσαν τα καταστατικά τους και θα τους δοθεί μια προθεσμία που δεν θα ξεπερνά τις 30 ημέρες για να καταθέσουν τα καταστατικά τους", πρόσθεσε.
 
Διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με πρόταση νόμου επειδή με βάση γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχεται  η δυνατότητα πλέον να αποδεχθεί άλλα καταστατικά.