You are here

Έκοψαν και έραψαν τη χορηγία €700 χιλ. στα ΜΜΕ

24/09/2020 07:13

Σε ad hoc κριτήρια που δημιουργούν ερωτήματα για εύνοια συγκεκριμένων μέσων και στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς βασίστηκε ο διαμοιρασμός ποσού €700 χιλ. προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εν μέσω της πανδημίας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής στον βουλευτή των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη.

Η απάντηση του κ. Νουρή καταδεικνύει ότι τα ποσά δόθηκαν χωρίς το υπουργείο να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που έλαβαν τις χορηγίες, προχώρησαν παράλληλα σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις εργαζομένων, παρά τη χορηγία που παραχωρήθηκε.

Ο κ. Νουρής που αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για την κατανομή της εν λόγω χορηγίας, σημειώνει ότι τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν τα ποσά καθορίστηκαν σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας, τον υπουργό εσωτερικών και τη διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Σημειώνει ότι λήφθηκε υπόψη το σύνολο των ενεργών ΜΜΕ, που είχαν διαθέσει και συνέχιζαν να διαθέτουν χρόνο/χώρο για την προώθηση και προβολή όλου του πληροφοριακού υλικού που θα δινόταν από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, μέχρι και τη λήξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η χορηγία στα έντυπα δόθηκε με κριτήριο το πόσες μέρες τη βδομάδα εκδίδεται το κάθε έντυπο.

Η χορηγία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς δόθηκε ανάλογα με την ακροαματικότητα τους.

Αναφορικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτοί ομαδοποιήθηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με την εμβέλειά τους (μικροί / μεγάλοι σταθμοί).

Η χορηγία στα διαδικτυακά sites χορηγήθηκε σύμφωνα με δείκτες μέτρησης επισκεψιμότητας, λαμβάνοντας υπόψη και τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο κυπριακός οργανισμός εκδοτών διαδικτύου.  Στον συγκεκριμένο οργανισμό δεν ανήκουν, όμως, όλες οι ιστοσελίδες (π.χ. η StockWatch) λόγω διαφωνιών με τον τρόπο λειτουργίας του και την προσπάθεια του να επηρεάσει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς.

Στην απάντηση του κ. Νουρή σημειώνεται ότι το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών επί του παρόντος ετοιμάζει μηχανισμό για την κατανομή χορηγιών στα ΜΜΕ, έτσι ώστε σε παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και για την πραγματοποίηση διαφόρων εκστρατειών να είναι ξεκάθαρο σε ποια ΜΜΕ απευθύνεται και με ποια ποσόστωση.

Προστίθεται ότι η παραχώρηση της χορηγίας αποτελούσε την ανταπόκριση σε αιτήματα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που επηρεάστηκε σημαντικά η λειτουργία τους λόγω της πανδημίας, στο γενικότερο πλαίσιο των αποφάσεων για στήριξη ευρύτερα της οικονομίας και των εργαζομένων.

M.X.