You are here

ΕΠΑ: Το 2022 εκδόθηκαν 7 αποφάσεις παράβασης

28/11/2022 17:16

Εφτά αποφάσεις για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού εξέδωσε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, σύμφωνα με όσα ενημέρωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Λουκία Χριστοδούλου, την Επιτροπή Οικονομικών, όπου συζητήθηκε τη Δευτέρα ο προϋπολογισμός της.

Οι δαπάνες της Επιτροπής για το 2023 ανέρχονται σε €2.304.878. Η Πρόεδρος ενημέρωσε τους Βουλευτές ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Επιτροπής αφορά καταβολή μισθών, ενώ και η μικρή αύξηση 6.4% που παρατηρείται σε σχέση με το 2022 μισθολογικές αυξήσεις.

Η Πρόεδρος ενημέρωσε ακόμα τους βουλευτές ότι τον Δεκέμβριο 2021 προσλήφθηκαν εννιά λειτουργοί στην Υπηρεσία, ενώ εκκρεμούν προς πλήρωση κι άλλες θέσεις.

Οι Βουλευτές της Επιτροπής ζήτησαν στοιχεία αναφορικά με τις υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή το 2022. Η κ. Χριστοδούλου είπε ότι το 2022 εκδόθηκαν εφτά αποφάσεις παράβασης του Ανταγωνισμού και μπήκαν πρόστιμα. Συνολικά εξετάστηκαν 158 αποφάσεις, σε 190 συνεδρίες, με ποικίλο θεματολόγιο. Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποστείλει στους Βουλευτές αναλυτικά στοιχεία με τις υποθέσεις, τη θεματολογία και το ύψος των προστίμων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Καυκαλιά αναφορικά με περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά τη συμμετοχή ξένων εταιρειών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, την τιμή του γάλακτος, των καυσίμων, ή την αύξηση των επιτοκίων των τραπεζών όταν ανακοινώθηκε το κυβερνητικό σχέδιο επιδότησης επιτοκίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η κ. Χριστοδούλου επισήμανε ότι το νομικό πλαίσιο της Επιτροπής είναι πολύ αυστηρό και περιορισμένο, ενώ όσοι καταδικάζονται έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο δικαστήριο και να ασκήσουν έφεση.

Ωστόσο, έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις, είπε, πχ για την τιμή του γάλακτος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες, όπως για το ζήτημα των ξένων εταιρειών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ποσοστά συμμετοχής τους, ή για τα καύσιμα, κατά πόσο υπάρχει δεσπόζουσα θέση και αν αυτή καταστρατηγείται.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή εξετάζει αν υπάρχει κατάχρηση ή συνεννόηση, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι πρέπει να υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες και εκεί υπάρχει δυσκολία. Παρότρυνες αν υπάρχουν στοιχεία να δίνονται στην Επιτροπή, καθώς μπορεί να ανοιχτεί υπόθεση και μέσω ανώνυμης επιστολής.

Τέλος, ανέφερε ότι η Επιτροπή κέρδισε 3 αποφάσεις στο Διοικητικό Δικαστήριο το 2021, ενώ πρόσφατα απορρίφθηκε έφεση που ασκήθηκε εναντίον απόφασης της Επιτροπής. Σημείωσε ότι, παρόλο που υπάρχει άριστη σχέση με τη Νομική Υπηρεσία, υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις.