You are here

Έρχεται ελικόπτερο για περιπολίες «αμερικανικού στυλ»

11/05/2023 12:26

Αστυνομικές περιπολίες με ελικόπτερο, όπως γίνονται στις ΗΠΑ, σχεδιάζει η αστυνομία και για το σκοπό αυτό προχωρά στην αγορά δικινητήριου ελικοπτέρου, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος και της διαχείρισης των αλλοδαπών, όπως αναφέρθηκε σήμερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, κατά την εξέταση της οικονομικής έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σημείωσε ότι ετοιμάζεται μελέτη για την αγορά ελικοπτέρου, το οποίο θα πραγματοποιεί περιπολίες σε αμερικάνικο στυλ, για αποτροπή του εγκλήματος.

Ανάφερε ότι το ελικόπτερο που υπολογίζεται να έχει κόστος για την Δημοκρατία περίπου ένα με ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, θα είναι ελαφρύ και ευέλικτο, σε αντίθεση με τα ελικόπτερα που έχει σήμερα στην διάθεσης της και τα οποία όπως είπε, είναι βαριά και χρειάζονται μεταξύ άλλων, περίπου 15 λεπτά για να πετάξουν.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, διέψευσε κατηγορηματικά παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος, έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της περί δημοσίων συμβάσεων νομοθεσίας, όσον αφορά συμβόλαιο της αστυνομίας για επιθεώρηση δύο ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της αστυνομίας.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η Αστυνομία προέβη στη σύναψη σύμβασης αξίας €925.824 που αφορούσε σε προγραμματισμένες εργασίες επιθεώρησης δύο ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων για 5.000 ώρες και για την υλοποίηση της σύμβασης και επιδιόρθωσης των ελικοπτέρων καταβλήθηκε, μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης του ελέγχου, συνολικό ποσό €4.033.958 πλέον ΦΠΑ.

Απαντώντας ο Αρχηγός Αστυνομίας δήλωσε ότι δεν συμφωνούν ότι έγινε κατάχρηση, σημειώνοντας ότι δεν είναι εφικτό να γνωρίζουν από πριν το πρόβλημα που θα παρατηρηθεί στα ελικόπτερα, ώστε να προβλεφθεί και το ποσό που θα απαιτηθεί για την επιδιόρθωση.

Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «μπορείς να το πας για μια βίδα και το κόστος της να είναι εκατό χιλιάδες ευρώ», ενώ επεσήμανε ότι κατά τον έλεγχο πως μπορεί να προκύψουν και άλλα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να επιδιορθωθούν.

Ο αρχηγός της αστυνομίας εξήγησε περαιτέρω ότι το κόστος για τα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα οχήματα και πως είναι εξαιρετικά ψηλό.

Αποτρέψαν 60 κυβερνοεπιθέσεις

Ερωτηθείς εξάλλου από την βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου για τις ενέργειες της αστυνομίας κατά των επιθέσεων χάκερ σε κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες, ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε ότι με συντονισμένες κινήσεις το τελευταίο διάστημα απέτρεψαν περίπου 60 επιθέσεις.

ΥΠΔΤ: Ποινικοποίηση ψευδών και κακόβουλων καταγγελίων

Από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου αφού ξεκαθάρισε ότι δεν φέρει ευθύνη για παλιές υποθέσεις, ανέφερε ότι έχει δώσει οδηγίες λειτουργός του γραφείου της να αναλάβει αποκλειστικά καθήκοντα εσωτερικού ελέγχου στα οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκθέσεις και συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.  

Αποκάλυψε παράλληλα, ότι θα προωθηθεί σύντομα στην Βουλή νομοσχέδιο για ποινικοποίηση των ψευδών και κακόβουλων καταγγελιών σε ανακριτικές, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να προβαίνει σε κακόβουλες καταγγελίες, για να πλήξει κάποιον χωρίς έχει συνέπειες, ενώ σημείωσε ότι η πρόθεση τους δεν είναι να αποθαρρύνουν θύματα παράνομων ενεργειών να προβαίνουν σε καταγγελίες.

Υποστελεχωμένη η αστυνομία

«Πολιτική θέση μας είναι η ενδυνάμωση της αστυνομίας», ανέφερε περεταίρω η κ. Κουκίδου, σημειώνοντας ότι σήμερα το Σώμα λειτουργεί με 724 άτομα πλην, ενώ είπε ότι από τους 5 χιλιάδες αστυνομικούς, οι 3,700 εργάζονται σε καθήκοντα βάρδιας, άρα είναι μάχιμοι και δεν εργάζονται σε γραφειακές δουλειές.

Δεν έκρυψε ακόμα την δυσφορία της, γιατί όπως τόνισε με το παραμικρό όλοι ζητούν βοήθεια και φύλαξη από την Αστυνομία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Σημείωσε ότι πάντα η Αστυνομία τρέχει για το δημόσιο συμφέρον, παρά το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη. Συνεχώς, είπε, προσλαμβάνονται Αστυνομικοί, αλλά μέχρι να εκπαιδευτούν απαιτούνται τρία χρόνια.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι κατά την παρουσίαση της έκθεσης γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι οι συνολικές προϋπολογισθείσες δαπάνες του Υπουργείου για το 2021, ανήλθαν στα €342,9 εκατ. σε εκ των οποίων ποσό €4,8 εκατ. διατέθηκε για την διοίκηση, ποσό €271,9 εκατ. πήγαν στην αστυνομία, €41,8 εκατ. στην πυροσβεστική, €23,1 εκατ. στο Τμήμα Φυλακών και €1,2 εκατ. στο Κρατικό Αρχείο, τα οποία επί το πλείστον διατέθηκαν για μισθούς.

Της Ελένης Χαραλάμπους