You are here

Έσοδα από πολιτισμό στο 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ

25/11/2022 13:52

To 4,5% του κυπριακού ΑΕΠ, φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύουν οι υφιστάμενες πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου, ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας, Γιάννης Τουμαζής.

Σε σημείωμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης του πρώτου προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Τουμαζής αναφέρει ότι ο πολιτισμός και οι δημιουργικές βιομηχανίες αποτελούν σημαντικές πηγές ανάπτυξης και καινοτομίας, αντιπροσωπεύοντας το 4,5% του ΑΕΠ της ΕΕ, απασχολώντας παράλληλα 12 εκατομμύρια άτομα (7,5% της συνολικής απασχόλησης), κάτι που φιλοδοξεί να κάνει και στην Κύπρο.

Προσθέτει ότι η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και η χειροτεχνία της Κύπρου καθώς και ο νεότερος και σύγχρονος πολιτισμός της είναι πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, με σκοπό να δημιουργηθούν επιπλέον ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Σημειώνει ότι αυτά είναι και βασικά στοιχεία της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τον Πολιτισμό, που προτάθηκε το 2018 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δηλώνει ότι είναι πεποίθησή του ότι οι δημιουργικές βιομηχανίες είναι σημαντικές πηγές για την οικονομία και την κοινωνία και δημιουργούν άμεσα θέσεις εργασίας, οι οποίες απαιτούν μια σειρά από σπάνια ταλέντα που επιδεικνύονται κυρίως από νέους.

Ο κ. Τουμαζής εξηγεί περαιτέρω ότι για το σκοπό αυτό, έχουν ξεκινήσει την παγκύπρια χαρτογράφηση των πολιτιστικών υποδομών, του ανθρώπινου καλλιτεχνικού δυναμικού και των εκδηλώσεων στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, με στόχο τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Οδικού Χάρτη και ενός παγκύπριου Δικτύου Κέντρων Φιλοξενίας Καλλιτεχνών.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται πολιτιστικές διαδρομές σε όλη την κυπριακή επικράτεια, οι οποίες θα αναδεικνύουν τις πολιτιστικές μας υποδομές, τις εκδηλώσεις μας, τα μνημεία, τα εργαστήρια καλλιτεχνών και χειροτεχνών.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού για το 2023, ανέρχεται συνολικά στα €28.113.663. Οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται στα €15.541.064 (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) και αντιστοιχούν στο 55% επί του συνόλου του προϋπολογισμού, ενώ οι αναπτυξιακές δαπάνες ανέρχονται σε €12.572.599 και αντιστοιχούν στο 45% επί του συνόλου του προϋπολογισμού.

Το σύνολο των δαπανών της διοίκησης του Υφυπουργείου ανέρχεται σε €9.396,641 στο οποίο περιλαμβάνεται η χορηγία προς τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου ύψους €5.300.000, η οποία προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το ΥΠΑΝ, καθώς και η χορηγία προς το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που προηγουμένως βρισκόταν κάτω από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους €3.000.000.

Περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ άλλων η χορηγία προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, ύψους €361.236.

Το σύνολο των δαπανών του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού ανέρχεται στα €5.860.932. Σε αυτό, εκτός από τους μισθούς και τις λειτουργικές δαπάνες, περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους €1.650.000 για τις κινηματογραφικές παραγωγές, την κορωνίδα της δημιουργικής μας βιομηχανίας, καθώς επίσης και πρόνοια ύψους €1.650.000 για την πολιτιστική υποδομή.

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω κονδύλι, πρόνοια ύψους €300 χιλ. αφορά την ανέγερση του κτιρίου της Κυπριακής Βιβλιοθήκης, ενώ υπογραμμίζεται ότι το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί άμεσα το 2023 για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του κτηρίου.

Η πρόνοια για τα άλλα σχέδια πολιτιστικής ανάπτυξης ανέρχεται στα €7.540.099 και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιχορήγηση πολιτιστικών φορέων και ατόμων για πολιτιστικές δραστηριότητες ύψους €5.650.000 και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Της Ελένης Χαραλάμπους