You are here

Εξετάζουν εξαίρεση ΜΜΕ από νόμο για fake news

22/03/2023 15:10

Σε νέα αναθεώρηση του νομοσχεδίου για τις ψευδείς ειδήσεις (fake news), καλούνται να προχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξαίρεσης δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, από το πεδίο εφαρμογής του.

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ενώπιον της βουλής εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Κατά την σημερινή συνέχιση της συζήτησης αναθεωρημένου νομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών κατέληξε στο ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην νέα υπουργό Δικαιοσύνης, να διαβουλευθεί με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς και στην συνέχεια να τεθεί αναθεωρημένο κείμενο ενώπιον της επιτροπής Νομικών για κατ΄άρθρον συζήτηση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης έδωσε προθεσμία στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην Βουλή μετά το Πάσχα και αφού εξετασθεί το ενδεχόμενο εξαίρεσης δημοσιογράφων και μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου.

Σχετική εισήγηση κατέθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Έλλη Κοτζιαμάνη, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας και πως δεν μπορούν να λογοκρίνονται οι δημοσιογράφοι.

Ανάλογη εισήγηση έγινε εκ μέρους του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, με τον εκπρόσωπο Μιχάλη Πική να προτείνει την ενσωμάτωση δύο εξαιρέσεων για περαιτέρω βελτειώση του προτεινομένου νόμου. Συγκεκριμένα, ζήτησε να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ο δημοσιογραφικός κόσμος, αναφορικά με θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Δέσποινα Κυπριανού, τόνισε ότι η αναθεώρηση του νομοσχεδίου έγινε με βάση την αγγλική νομοθεσία που είναι σε ισχύ, όσο και αυτήν που ετοιμάζεται.

Δήλωσε ότι αυτό που ποινικοποιείται είναι η αποστολή ψευδούς μηνύματος και σχολίου, σημειώνοντας ότι στο νομοσχέδιο τέθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να είναι ισορροπημένο.

Τόνισε ότι δεν αφορά δημοσιογράφους, αλλά μόνο περιπτώσεις οι οποίες είναι κατάφορα εξυβριστικές και που αποδεικνύεται ότι σκοπό έχουν να βλάψουν.

Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η εξύβριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ποινικό αδίκημα, το οποίο περιλαμβάνεται σε άλλο νόμο, ενώ διευκρίνισε ότι οι πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου δεν έχουν να κάνουν με λίβελο, υπενθυμίζοντας ότι ο λίβελος εδώ και αρκετά χρόνια δεν είναι ποινικό αδίκημα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το κόμμα του ήταν κάθετα αντίθετο στο νομοσχέδιο από την αρχή, τονίζοντας ότι δεν διεξήχθη διάλογος με τα κόμματα και την Βουλή.

«Διατηρούμε σημαντικούς προβληματισμούς και ενστάσεις όσο αφορά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα», τόνισε.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου διαφώνησε με τον περιορισμό της ελευθερίας του δημοσιογραφικού κόσμου, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είναι αποδέκτης εκατοντάδων υβριστικών μηνυμάτων.

Της Ελένης Χαραλάμπους