You are here

Φρένο από 5 δήμους στη μεταρρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης

15/09/2022 13:01

Προβλήματα παρουσιάζονται στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους πέντε από τους 20 νέους δήμους, οι οποίοι προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου του 2024.

Συγκεκριμένα, δήμοι και κοινότητες που διαφωνούν με την ενσωμάτωση τους σε συγκεκριμένες οντότητες, έχουν ενημερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών ως αρμόδια αρχή, ότι δεν θα συμμετέχουν στους σχεδιασμούς και εργασίες υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό ανέφερε, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα για το ζήτημα.

Ο κ. Νουρής ενημέρωσε την επιτροπή ότι, πέραν από το δήμο Αγλαντζιάς,  οποίος έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας έτσι τη διαφωνία των δημοτών του, για τη μετατροπή του σε διαμέρισμα του δήμου Λευκωσίας, διαφωνίες εκφράζονται από δήμους και κοινότητες που θα ενσωματωθούν στους νέους δήμους Δυτικής Λεμεσού, Πόλης Χρυσοχούς, Ακάμα και Δρομολαξιάς- Μενεού.

Όσον αφορά το νέο δήμο Δυτικής Λεμεσού, ο κ. Νουρής ανέφερε στην επιτροπή ότι διαφωνία για τη συνένωσή της εκφράζει η κοινότητα Επισκοπής, η οποία μάλιστα ακολούθησε και τη νομική οδό, ενώ ενημέρωσε και για μη συμμετοχή της στις ομάδες εργασίας και τα συμβούλια για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Στο δήμο Πόλης Χρυσοχούς επίσης, οι κοινότητες Δρούσια, Κρήτου Τέρρα, Τέρρας, Νέου Χωρίου και Ανδρολύκου, οι οποίες έχουν ένσταση με τη συνένωση τους, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, ενημέρωσαν ότι η συμμετοχή τους στις ομάδες υλοποίησης της μεταρρύθμισης θα είναι μόνο αντιπροσωπευτική.

Στο δήμο Ακάμα, οι κοινότητες Κάθηκα, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλιας καθώς και Πάνω Αρόδων απέστειλαν επιστολή μέσω δικηγόρου και ενημέρωσαν ότι ζήτησαν την τροποποίηση του τοπικού σχεδίου Ακάμα, ώστε να εξαιρεθούν από το νέο δήμο, ενώ από πλευράς του νέου δήμου Δρομολαξιάς- Μενεού, οι δημοτικοί σύμβουλοι της κοινότητας Κιτίου, οι οποίοι διαχωρίζουν τη θέση τους, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τη συνένωση στο συγκεκριμένο δήμο, ενημέρωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν σε ομάδες.

Ο κ. Νουρής, ανέφερε στην επιτροπή ότι ζήτησε γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, όσον αφορά τη νομιμότητα και εγκυρότητα των αποφάσεων των ειδικών ομάδων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη μη συμμετοχή του δήμου Αγλαντζιάς, μετά και από σχετική εισήγηση του Δήμου Λευκωσίας.

Δήλωσε ότι με βάση τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα που έλαβαν στις 5 Αυγούστου, όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες έχουν υποχρέωση να συμμετέχουν στις ομάδες και συμβούλια υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Ανέφερε ακόμα στην επιτροπή ότι η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα λειτουργήσει ως καθοδηγητικό και συμβουλευτικό όργανο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για όσα πρέπει να γίνουν κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι τον Ιούνιο του 2024, συνήλθε δύο φορές και αποφάσισε τη σύσταση πέντε ομάδων εργασίας.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή, αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς και τους προέδρους της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.

Δήλωσε  ότι οι τρεις από τις πέντε ομάδες, έχουν πιάσει ήδη δουλειά και πραγματοποίησαν τις πρώτες τους συσκέψεις, ενώ εκκρεμεί η σύσταση των επιτροπών για την εκπαίδευση και επικοινωνία. Σχετικά με τις ομάδες που έχουν συσταθεί, ανέφερε ότι πρόκειται για τις ομάδες, προϋπολογισμού, δομής/στελέχωσης και πληροφοριακών συστημάτων.

Είπε ακόμα ότι έχουν συσταθεί και τα  συμβούλια κοινών υποθέσεων σε 18 από τους νέους δήμους, επισημαίνοντας ότι στους δήμους Στροβόλου και Πάφου δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία τους καθώς παραμένουν ως έχουν.

Εμπειρογνώμονες από Ελλάδα

Ο κ. Νουρής, δήλωσε επίσης ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα υπογραφτεί εντός Σεπτεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να παρασχεθεί εμπειρογνωμοσύνη σε ζητήματα της μεταρρύθμισης.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιάννης Καραγιάννης, ορίστηκε ως ο εμπειρογνώμονας για το συντονισμό της παροχής τεχνογνωσίας της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο οποίος θα επισκέπτεται μια φορά το μήνα την Κύπρο, για να συντονίζει τα θέματα της μεταβατικής περιόδου.

Επίσης, είπε ότι άλλοι εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα θα δίνουν τα φώτα τους σε εξειδικευμένα θέματα της μεταρρύθμισης.

Ο κ. Νουρής, ανέφερερε ακόμα ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα μηχανογραφικού συστήματος που θα στηρίξει τις νέες οντότητες που θα δημιουργηθούν.

Στο μεταξύ, είπε, ότι το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει ζητήματα και θέματα που χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης και τα οποία θα προωθηθούν στη Βουλή για ρύθμιση εντός του επόμενου χρόνου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι εξετάζονται τα ζητήματα στέγασης των νέων δήμων και υπηρεσιών, αλλά και στελέχωσης τους για τα οποία αναμένουν σύντομα ενημέρωση από τις εκάστοτε επαρχίες.

Φωνάζουν για χορηγία σε κοινότητες

Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων βουλευτών εξάλλου ο κ. Νουρής, είπε αναφορικά με το ζήτημα της κρατικής χορηγίας σε κοινότητες, η οποία από €200 χιλ. μειώνεται σε €100 χιλ. περίπου, ότι θα τύχει του ίδιου χειρισμού με τους δήμους.

Όπως εξήγησε, θα δοθεί ανάλογη αύξηση με αυτή που δόθηκε στους δήμους, με βάση τον πληθυσμό τους δηλαδή, σημειώνοντας ότι από τις κοινότητες θα μετακινηθούν περίπου 100 χιλιάδες πληθυσμός σε δήμους. Χαρακτήρισε ακόμα, φυσιολογικές τις όποιες αντιδράσεις, σε μια τόσο μεγάλη μεταρρύθμιση όπως είπε.

Ενστάσεις από Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων

Σε τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αντρέας Βύρας ,ανέφερε ότι από την πλευρά τους διατηρούν επιφύλαξη προς την επιλογή Έλληνα εμπειρογνώμονα για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Βύρας διευκρίνησε ότι στην Ελλάδα η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί με διαφορετικό σύστημα και τρόπο από ότι θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο και εξέφρασε αμφιβολίες στο κατά πόσον είναι εφικτή η βοήθεια και η επίλυση προβλημάτων από τη συγκεκριμένη πλευρά.

Εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων, ο πρόεδρος της, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, έθιξε το ζήτημα της κρατικής χορηγίας, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί επιπλέον χορηγία για τη στήριξη των νέων συμπλεγμάτων.

Νουρής: Μεμονωμένα περιστατικά και «παραφωνίες» οι προσφυγές

Κληθείς μετά από τη συνεδρία ο υπουργός Εσωτερικών να σχολιάσει τις προσφυγές που έγιναν στη δικαιοσύνη κατά της μεταρρύθμισης, είπε πως θα αναμένει τις νομικές απαντήσεις και έκανε λόγο για μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία καταγράφονται «ως παραφωνίες» στην πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως «θα βρουν τη λύση τους, γιατί στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν ποτέ αδιέξοδα».

Σε δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι «το νερό μπήκε στο αυλάκι» και πως πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να αντιμετωπίσει με γρήγορους ρυθμούς τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην πορεία για υλοποίηση της Τοπικής Μεταρρύθμισης.

Αναφερόμενος στις ενστάσεις που έγιναν από πέντε Δήμους αναφορικά με τη μεταρρύθμιση, ο κ. Δαμιανού, είπε πως «υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν και ενστάσεις», για να σημειώσει ότι «είναι φυσιολογικό και καθόλα θεμιτό σε ένα κράτος δικαίου να υπάρχουν ενστάσεις και μάλιστα διάφοροι Δήμοι να διεκδικούν αυτό που πιστεύουν μέσα από το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης».  

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, απηύθυνε θερμή παράκληση όπως εστιάσουν στα μεγάλα προβλήματα, αφού για τα μικρά «υπάρχουν λύσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε πως «η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής αυτοδιοίκησης παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται», σημειώνοντας ότι «τα προβλήματα ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, αφού δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν όλοι ικανοποιημένοι».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε πως το Υπουργείο Εσωτερικών πήρε γνωμάτευση, η οποία είναι ξεκάθαρη και λέει ότι όλοι οφείλουν -εφόσον έχει ψηφιστεί μια νομοθεσία- να την ακολουθήσουν».

Τόνισε ότι «δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε άρνηση εκτέλεσης της νομοθεσίας», εκφράζοντας την ελπίδα το ΥΠΕΣ θα βρει άμεσα τη λύση, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να συνεχίσει.

Η  βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων  Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της, λέγοντας ότι «δυστυχώς κάποιοι αιρετοί άρχοντες αρνούνται να συνεργαστούν».

Της Ελένης Χαραλάμπους