You are here

Φρένο σε συμβάσεις με διαπλεκόμενα συμφέροντα

30/03/2023 10:29

Ασφαλιστικές δικλίδες για διασφάλισης της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας του κοινοτάρχη και των μελών κοινοτικών συμβουλίων, κατά τις διαδικασίες εξέτασης και κατακύρωσης προσφορών προωθεί η Βουλή.

Ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής τέθηκε σήμερα τροποποιητικό νομοσχέδιο του «περί Κοινοτήτων Νόμου του 2022», ώστε να περιληφθεί πρόνοια σε διαδικασίες που κοινοτάρχης ή μέλη του συμβουλίου έχει εμπλεκόμενα συμφέροντα να μην συμμετέχουν σε συνεδρίες και αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο προτείνεται «κοινοτάρχης ή µέλος του Συμβουλίου που έχει οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο συμφέρον, άμεσο ή έμμεσο σε σχέση µε οποιαδήποτε διοικητική πράξη ή οποιοδήποτε διαγωνισμό που οδηγεί στην ανάθεση σύβασης ή έχει οποιαδήποτε ιδιάζουσα σχέση ή οποιαδήποτε εξ' αίματος ή εξ' αγχιστείας συγγένεια μέχρι τέταρτου βαθμού, ή βρίσκεται σε οξεία έχθρα, µε οποιοδήποτε πρόσωπο που έχει πρόδηλο οικονομικό ή άλλο συμφέρον στην εν λόγω διαδικασία, οφείλει να αποκαλύψει αυτό το συμφέρον, τη σχέση, τη συγγένεια ή την έχθρα αυτή και να αποσυρθεί από τη σχετική συνεδρία αφού καταγραφεί το γεγονός αυτό στα πρακτικά».

Μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να γίνουν κάποιες περαιτέρω διευκρινήσεις στην προτεινόμενη νομοθεσία, με τη νομική Υπηρεσία να μη φέρει αντίθετη θέση, ενώ και από πλευράς του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων είπε ότι συμφωνούν με το στόχο του νομοσχεδίου.   

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα πριν οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία η βουλευτής Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι πρόθεση είναι να γίνεται δημόσια δήλωση ότι υπάρχει συμφέρον και να μη συμμετέχουν αυτά τα πρόσωπα στη διαδικασία. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να ισχύσει και για την Ένωση Δήμων και για όλους τους δημόσιους οργανισμούς. «Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και όσοι έχουν συμφέρον να διαχωρίζουν τη θέση τους», κατέληξε.

Της Ελένης Χαραλάμπους