You are here

Χαλαρώνουν οι ρυθμίσεις για Airbnb

11/06/2019 15:36

Σε χαλάρωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναφορικά με την βραχυπρόθεσμη ενοικίαση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων τύπου AirBnB προχώρησε η επιτροπή εμπορίου, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου.

Σκοπός της επιτροπής είναι η προώθηση της πρότασης στην ολομέλεια προς ψήφιση, πριν το κλείσιμο των εργασιών της βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Η επιτροπή εμπορίου ολοκλήρωσε τη συζήτηση επί της πρότασης νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους ενσωματώνοντας αλλαγές που σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής απλοποιούν την προτεινόμενη διαδικασία.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η ρύθμιση θεμάτων αδειοδότησης και καθορισμού τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών αναφορικά με τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα ενώ, προβλέπεται επίσης, η δημιουργία μητρώου από το υφυπουργείο τουρισμού για την εγγραφή αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων για σκοπούς ελέγχου και φορολόγησης.

Οι ρυθμίσεις θα καλύπτουν τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις ή κατοικίες ή διαμερίσματα τα οποία δεν αποτελούν ξενοδοχείο ή ξενοδοχειακό τουριστικό κατάλυμα, αλλά εκμισθώνονται και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων.

Χωρίς έγκριση οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων

Η επιτροπή έχει εγκαταλείψει προηγούμενες σκέψεις για περιορισμούς σε ότι αφορά το δικαίωμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε κοινόκτητα κτήρια καθώς, με βάση το τελικό κείμενο δεν καθίσταται αναγκαία η εξασφάλιση έγκρισης από την πλειοψηφία των ενοίκων ή την διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η επέκταση της περιόδου προσαρμογής υφιστάμενων αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων από δύο, στα τρία χρόνια.

Οι ρυθμίσεις παρέχουν το δικαίωμα στο υφυπουργείο τουρισμού να πραγματοποιεί επιτόπια επιθεώρηση στις επιχειρήσεις και να προβαίνει σε αξιολόγηση των κριτηρίων εγγραφής τους στο μητρώο, ενώ παρέχεται επίσης δικαίωμα αυτεπάγγελτων ελέγχων για την διακρίβωση της ύπαρξης και της τήρησης των όρων εγγραφής στο μητρώο.

Σε σχέση με τις τεχνικές προδιαγραφές για έγκριση της εγγραφής στο μητρώο, τα μέλη της επιτροπής υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τεθεί προϋπόθεση ύπαρξης άδειας οικοδομής, η οποία όπως αναφέρθηκε εμπερικλείει την τήρηση και άλλων προϋποθέσεων.

Κάλυψη των περισσοτέρων καταλυμάτων

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Ανδρέας Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση όταν ενσωματωθούν στο κείμενο οι αλλαγές οι οποίες οδηγούν σε απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής των καταλυμάτων και σε εύκολη διαδικασία ενοικίασης.

Σκοπός, πρόσθεσε, ήταν να εγγραφούν όλοι στον ΦΠΑ, να αποκτήσουν αριθμό μητρώου και να είναι πλέον ορθά ελεγχόμενη αυτή η αγορά.

Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου Ηλίας Μυριάνθους σημείωσε ότι το τελικό κείμενο έχει απλοποιηθεί για να συμπεριλάβει όσο το δυνατό περισσότερα τουριστικά καταλύματα που μέχρι σήμερα δεν είχαν δυνατότητα αδειοδότησης με βάση τις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι καλύπτονται πλέον στην ολότητά τους τα τουριστικά καταλύματα, σημειώνοντας ότι εκτός απροόπτου η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της βουλής για το καλοκαίρι.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα δήλωσε ότι το κόμμα είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την συμπερίληψη αυστηρών κριτηρίων αδειοδότησης των καταλυμάτων και εγγραφής τους στο σχετικό μητρώο, λόγω των επιπτώσεων που θα είχαν σε υφιστάμενα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, ζητώντας αλλαγές οι οποίες έχουν υιοθετηθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι στην περίπτωση ενοικίασης διαμερισμάτων υπάρχει νομοθεσία σχετικά με την οχληρία στη βάση της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να προβαίνουν σε καταγγελίες σε περίπτωση που προκύπτουν προβλήματα.

Της Μαρίας Χαμπή