You are here

ΙΚΥΚ: Ψίχουλα από ενοίκια λόγω κακοδιαχείρισης

04/05/2023 13:48

Καταγγελία για κακοδιαχείριση διώροφης οικίας στην Αγλαντζιά, η οποία είχε ως συνέπεια την απώλεια χιλιάδων ευρώ, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥΚ), εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η κατοικία, η οποία ήταν δωρεά της Μαίρης Γεωργιάδου από την Κερύνεια, παραχωρήθηκε στο ίδρυμα με σκοπό την αξιοποίησή του ενοικίου για την παραχώρηση υποτροφιών.

Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν στην επιτροπή η οικία ενοικιάζεται σε πρώην δικηγόρο του ΙΚΥΚ, με ενοίκιο που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των ενοικίων που θα πρέπει να πληρώνεται κανονικά, χωρίς να αναθεωρηθεί την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, η οικία συνολικού εμβαδού 511 τετραγωνικών μέτρων, ενοικιάζεται στο ποσό των €500 το μήνα, ενώ η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε στις €385 χιλ.

Σημειώνεται ότι στο συμβόλαιο που υπογράφηκε το 2013 υπάρχει πρόνοια για ανανέωση της ενοικίασης χωρίς χρονικό όριο και χωρίς να υπάρχει πρόνοια για αύξηση του ενοικίου.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής ο πρόεδρος του ΙΚΥΚ Γεώργιος Σκαλιάς, ανέφερε ότι «το συμβόλαιο του 2013 είναι ετεροβαρές για το ΙΚΥΚ και αγωνιζόμαστε για δικαίωση της επιθυμίας της δωρήτριας».

Πρόσθεσε ότι στο ενδεχόμενο που δεν αυξηθεί το ενοίκιο και δεν αναθεωρηθεί το συμβόλαιο, θα οδηγηθούν στα δικαστήρια.

Ο δικηγόρος του ενοικιαστή, Αρτέμης Αρτεμίου, ανέφερε ότι με την ενοικίαση της οικίας ανέλαβε να συντηρήσει το ακίνητο, κάτι για το οποίο δαπάνησε όπως ισχυρίζεται ποσό €295 χιλ.

Κληθείς να προσκομίσει αποδείξεις για τις επιδιορθώσεις που έκανε, δεν ήταν σε θέση να καταθέσει στοιχεία.

Ο κ. Αρτεμίου, χαρακτήρισε το ύψος του ενοικίου που συμφωνήθηκε πολύ λογικό, με βάση την κατάσταση του ακινήτου, καθώς χρειαζόταν ανακαίνιση.

Ανάφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι το συμβόλαιο για την ενοικίαση έγινε από δικηγόρο στη Λεμεσό, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος.

Ο γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι ο ενοικιαστής ισχυρίζεται ότι οι δαπάνες γίνονταν με ανταλλαγή υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχουν έγγραφα και αποδείξεις.

Ανέφερε επίσης, ότι με βάση γνωματεύσεις του γενικού Εισαγγελέα, αλλά και του σημερινού δικηγόρου του Ιδρύματος Κρις Τριανταφυλλίδη, ο μοναδικός τρόπος για ακύρωση του συμβολαίου ενοικίασης, ήταν να κατεδαφιστεί το ανίκητο και να ξανακτιστεί το κτήριο.  

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, ανακοίνωσε ότι σε επόμενη συνεδρία θα κληθούν ο Γενικός Εισαγγελέας και το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων, για να αναλάβουν την υπόθεση.

Χαρακτήρισε την υπόθεση ως «ποδκιαντραποσύνη» του μεγίστου είδους, την εκμετάλλευση μια δωρεάς, η οποία στόχο έχει την στήριξη άπορων φοιτητών. 

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και να προσέλθουν τα μέλη του Συμβουλίου του ΙΚΥΚ του 2013.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης επεσήμανε ότι ενώ υπήρχαν υψηλότερες προσφορές το 2013, το κτήριο ενοικιάστηκε στον τότε νομικό σύμβουλο του ΙΚΥΚ.

Εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων, ο Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε ότι διπλανά κτήρια της κατοικίας κοστολογούνται από €600 έως και €800 χιλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους