You are here

Κινδυνεύει και το κοινοτικό εμπορικό σήμα για το χαλούμι

19/02/2019 14:08

Τρεις ενστάσεις για ακύρωση του κοινοτικού εμπορικού σήματος για το χαλούμι που κατέχει η Κύπρος, έχουν κατατεθεί ενώπιον των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, δημιουργώντας πονοκέφαλο στις κυπριακές αρχές ιδιαίτερα για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

Το κοινοτικό εμπορικό σήμα αποτελεί ουσιαστικά ασπίδα προστασίας για την κατοχύρωση του χαλουμιού μετά την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Η επιτροπή γεωργίας ενημερώθηκε σήμερα για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, τόσο από τους αρμόδιους υπουργούς γεωργίας Κώστα Καδή και εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη, όσο και από την νομική υπηρεσία.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στο θέμα σε συνδυασμό με το Brexit, είπε ότι με βάση τη συνθήκη αποχώρησης, τα κοινοτικά εμπορικά σήματα μετά το Brexi θα μετατραπούν σε βρετανικά. Σημείωσε ότι ακόμα και στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, υπάρχει πρόθεση για τη μετατροπή των κοινοτικών εμπορικών σημάτων σε βρετανικά.

Βουλευτές ωστόσο, εξέφρασαν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να επέλθουν στην περίπτωση άτακτου Brexit.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι με βάση τα εν λόγω δεδομένα, οι κυπριακές αρχές δεν έχουν επιλογές πέραν της διενέργειας εξοντωτικών ελέγχων σε ότι αφορά την τήρηση των απαιτούμενων προτύπων στις εξαγωγές χαλουμιών.

 Διευρύνεται η έρευνα για την απώλεια του σήματος στο ΗΒ

Σύμφωνα με τον υπουργό εμπορίου Γιώργο Λακκοτρύπη, η πειθαρχική έρευνα που ξεκίνησε για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Αγγλία, πρόκειται να διευρυνθεί προς ακόμα ένα άτομο, λειτουργό του υπουργείου εμπορίου μετά από εισήγηση του γενικού εισαγγελέα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα θέσει ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου σχετική εισήγηση αύριο, για το διορισμό ερευνώντα λειτουργού.

Η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες ανατροπής της απόφασης που επέφερε την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημείωσε ότι καταχωρήθηκε τον Δεκέμβριο αίτηση στο εφετείο η οποία ωστόσο, απορρίφθηκε τον Ιανουάριο.

Σε αυτό το στάδιο, πρόσθεσε, μελετάται η δυνατότητα καταχώρησης μιας άλλης αίτησης, σε μια προσπάθεια να εξαντληθούν όλα τα νομικά, ένδικα μέσα που προσφέρονται με βάση το δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολιτικά ζητήματα μπλοκάρουν τη διαδικασία κατοχύρωσης

Ο υπουργός γεωργίας Κώστας Καδής αναφέρθηκε στην αίτηση που έχει καταχωρήσει η Κύπρος για κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης στην ευρωπαϊκή αρχή.

 Όπως ενημέρωσε την επιτροπή η εξέταση της αίτησης έχει ολοκληρωθεί από τεχνοκρατικής άποψης και πως με βάση την μέχρι στιγμής πληροφόρηση το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει θετικά, χωρίς κενά στην εξέταση της πρότασης.

 «Το πότε θα υπάρξει κατάληξη δεν εξαρτάται από εμάς», είπε ο κ. Καδής, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή σύνδεση της αίτησης της Κύπρου με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και το κυπριακό πρόβλημα.

Εξέφρασε την άποψη ότι η σύνδεση των δύο θεμάτων έγινε παράτυπα και σημείωσε ότι στο σημείο που έχει μπλοκαριστεί το θέμα, είναι υπεράνω των δυνάμεων οποιουδήποτε υπουργού.

Εντούτοις, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε ενέργειες για να λήξει το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπέδειξε παράλληλα, ότι η ΕΕ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια εντός των οποίων έπρεπε να έχει ανταποκριθεί αφού ανάλογες διαδικασίες ολοκληρώνονται κατά μέσο όρο εντός 4-10 μηνών ενώ, σε αυτή την περίπτωση αναμένεται απάντηση εδώ και 3,5 χρόνια.

Στα θετικά, σημείωσε ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήρθαν στο ίδιο τραπέζι και προχωρούν όλοι από κοινού «μιλώντας την ίδια γλώσσα», κατά την έκφρασή του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής γεωργίας Αντρέας Καυκαλίας κάλεσε την κυβέρνηση να μείνει μακριά από σκοπιμότητες και άλλους υπολογισμούς και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κράτους ενεργώντας με τρόπο που θα οδηγήσει στον απεγκλωβισμό της διαδικασίας κατοχύρωσης του χαλουμιού.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιτυχίας των ενστάσεων που υπάρχουν για ακύρωση του κοινοτικού εμπορικού σήματος της Κύπρου, είπε ότι οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφέρθηκε σε πολιτικές ευθύνες και κάκιστους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης σε ότι αφορά τις εξελίξεις που έχουν προκύψει και σημείωσε ότι θα αναμένεται το αποτέλεσμα των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Της Μαρίας Χαμπή