You are here

Κλειδώνει η αναβολή των δημοτικών εκλογών

16/09/2021 07:27

Κλειδώνει σήμερα η αναβολή των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς η πλάστιγγα των εσωκομματικών διεργασιών που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες φαίνεται να γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είχε βολιδοσκοπήσει όλα τα κόμματα ως προς τη θέση τους σε σχέση με την αναβολή των δημοτικών εκλογών με χρονικό ορίζοντα τα δυόμιση χρόνια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατάθεσε και νέα πρόταση ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών. Αυτή αφορούσε διεξαγωγή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης με χρονικό ορίζοντα και πάλι τα 2.5 χρόνια, με προϋπόθεση όμως την ψήφιση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων της τοπικής αυτοδιοίκησης πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το ζήτημα αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, καθώς ήδη τα πλείστα κόμματα έχουν καταλήξει σε σχετικές αποφάσεις, ενώ ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει και τις δύο προτάσεις της κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί όποια από τις δύο προτάσεις της κυβέρνησης προκρίνει η πλειοψηφία των κομμάτων.

Οι θέσεις των κομμάτων

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, σε συνεδρία του πολιτικού γραφείου χθες το απόγευμα κατέληξε στην απόφαση να στηρίξει την πρόταση για αναβολή των εκλογών.

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ συνεδριάζει σήμερα αργά το μεσημέρι για τη λήψη απόφασης σχετικά με το ζήτημα. Στο τραπέζι είναι και οι δύο προτάσεις της κυβέρνησης, για διεξαγωγή των εκλογών με χρονικό ορίζοντα τα 2.5 χρόνια και η αρχική πρόταση για αναβολή των εκλογών και παράταση της θητείας των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων για άλλα 2.5 χρόνια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε στη StockWatch, ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θα συνεδριάσει στην παρουσία του προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου για να ληφθούν αποφάσεις. Σημείωσε ότι ο κ. Παπαδόπουλος έχει προχωρήσει ήδη σε επαφές τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με το ζήτημα και η κοινοβουλευτική ομάδα θα τύχει σήμερα ενημέρωσης.

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ σε προχθεσινή συνεδρία απέρριψε την επιλογή των εκλογών για 2.5 χρόνια, ενώ στηρίζει τις εκλογές με κανονική θητεία ή και την αναβολή τους.

Ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου ανέφερε στην StockWatch ότι το ζήτημα συζητήθηκε στο πολιτικό γραφείο την περασμένη Δευτέρα, όπου σύμφωνα με την κατάληξη, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε εκλογές για 2.5 χρόνια. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι συζητούνται όλα τα άλλα ενδεχόμενα και πως θα υπάρξει κατάληξη σε απόφαση μετά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ταυτόχρονη ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λήψη απόφασης για τη διεξαγωγή ή όχι των εκλογών υποστηρίζει η ΔΗΠΑ.

Ο βουλευτής του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε στη StockWatch, πως το κόμμα κατέληξε στη στήριξη της πρότασης της κυβέρνησης για άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και ταυτόχρονη απόφαση για αναβολή ή όχι των εκλογών.

Υπέρ της κανονικής διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών του Δεκεμβρίου 2021, τάχθηκε το Κίνημα Οικολόγων, με ομόφωνη απόφαση κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του, την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου.

«Θεωρούμε πως δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι για αναβολή των εκλογών και επέκταση των θητειών των υφιστάμενων Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Τασσόμαστε υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη των αντιπροσώπων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με την προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι νέες εκλογές διεξαχθούν τον Μάιο του 2024, μαζί με τις Ευρωεκλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια για παράταση θητείας

Σε μια άλλη εξέλιξη, το υπουργείο Εσωτερικών κατάθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τη μορφή του κατεπείγοντος τρία τροποποιητικά νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνουν πρόνοιες με βάση τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για την αναβολή των εκλογών και την επέκταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων από το 2016 δημάρχων και κοινοταρχών, καθώς και των μελών των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων για άλλα 2.5 χρόνια.

Τα νομοσχέδια ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει και της συζήτησης του θέματος της αναβολής ή διεξαγωγής των εκλογών στην κοινοβουλευτική Επιτροπής Εσωτερικών, στην παρουσία του κ. Νουρή. 

Στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή, προβλέπεται επίσης η παράταση της θητείας των σχολικών εφορειών για το ίδιο χρονικό διάστημα των δυόμισι ετών, ώστε η ανανέωσή τους να συνδυαστεί με της ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2024.

Αναπλήρωση δημάρχων από αντιδημάρχους αν χρειαστεί

Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί δήμων νόμου του 2021 που κατατέθηκε στη Βουλή, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι σε ενδεχόμενο που υφιστάμενοι δήμαρχοι δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να παραμείνουν στη θέση τους, δεν θα διεξαχθούν εκλογές για αναπλήρωση τους αλλά καθήκοντα δημάρχου θα αναλαμβάνει ο αντιδήμαρχος για τον εναπομείναντα χρόνο θητείας του συμβουλίου.

Σύμφωνα επίσης με την εισηγητική έκθεση προς τη Βουλή σκοπός του νομοσχεδίου «ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2021», είναι παράταση της θητείας των ήδη εκλελεγμένων το 2016 και νυν εν ενεργεία Δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μέχρι την τελευταία μέρα του μήνα κατά τον οποίο θα διενεργηθούν οι εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το 2024, ώστε οι επόμενες εκλογές για τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προστίθεται ότι με τη διευθέτηση αυτή θα δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων να διεξέλθει των νομοσχεδίων, που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε ψήφισή τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Θα δοθεί χρόνος επίσης, στα υφιστάμενα δημοτικά συμβούλια, μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, για να προχωρήσουν με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Κατά το μεταβατικό στάδιο, προβλέπεται επίσης, η σύσταση και λειτουργία Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων, τα οποία θα συντείνουν στην ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Σημειώνεται ακόμα, ότι με την εν λόγω ρύθμιση, επιτυγχάνεται η μείωση του αριθμού των εκλογικών διαδικασιών, καθώς και διαχρονική μείωση του κόστους διεξαγωγής τους, εφόσον πρόθεση είναι πλέον οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές να διεξάγονται ταυτόχρονα με τις εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους