You are here

Κλειδώνουν 20 δήμοι, δεν τα βρίσκουν για δημοψηφίσματα

25/11/2021 11:45

Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και οι συνενώσεις δήμων, τέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης των νομοσχεδίων που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Η συζήτηση δεν ξεκαθάρισε το χλωμό πεδίο σε σχέση με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, καθώς ΑΚΕΛ και Κίνημα Οικολόγων τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων ενώ, ο ΔΗΣΥ και η ΔΗΠΑ διαφώνησαν.

Το κυβερνών κόμμα και η ΔΗΠΑ επανέλαβαν την πρότασή τους για τη διεξαγωγή ενιαίου δημοψηφίσματος.

Το ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκε να καταθέσει τη θέση του σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάρτιο, που διαβιβάστηκε από τον υπουργό Εσωτερικών στα μέλη της Επιτροπής, δεν είναι δυνατή η διενέργεια δημοψηφισμάτων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου µε τίτλο «Ο περί Δήμων Νόμος του 2021», εφόσον συνάγεται ότι έμμεσα η ισχύς και εφαρμογή του συνόλου των διατάξεων του νόμου τίθενται υπό την αίρεση διενέργειας δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται επίσης μεταξύ άλλων ότι, αν και το Σύνταγμά της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προβλέπει καμία δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος, εντούτοις κάτι τέτοιο προβλέπεται στον περί Δημοψηφισμάτων Νόμος του 1989.

Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφέρει ωστόσο, ότι λαμβανομένου υπόψη της τοποθέτησης της πλειοψηφίας των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτίθετο να προβεί σε σχετική εισήγηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για δημοψήφισμα ταυτόχρονα µε τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξάγονταν στις 30 Μαΐου 2021.

Κατά τη σημερινή συζήτηση δεν εξετάστηκε η χρονική περίοδος διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, εάν τελικά η επιλογή αυτή υιοθετηθεί από τη Βουλή.

Από τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών,  απουσίαζαν βουλευτές δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων, του ΕΛΑΜ και της ΕΔΕΚ.

Πρόταση για 20 δήμους

Όσον αφορά τις συνενώσεις τοπικών αρχών για τη δημιουργία νέων δήμων, η συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε έγγραφο το οποίο ετοιμάστηκε από τη γραμματεία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών γίνεται αναφορά σε 20 δήμους που θα προκύψουν από τις συνενώσεις και τις συμπλεγματοποιήσεις και προτείνεται όπως οι Δήμοι Στροβόλου και Παραλιμνίου παραμείνουν ως έχουν σήμερα.

Επαρχία Λευκωσίας

Ειδικότερα, όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας η πρόταση που ετοιμάστηκε αφορά σε πέντε δήμους, με πρώτο το δήμο Στροβόλου. Εκ μέρους της ΔΗΠΑ εκφράστηκε πρόθεση για κατάθεση τροπολογίας προς συνένωση του δήμου Στροβόλου με το δήμο Τσερίου και το δήμο Λακατάμιας.

Ο δεύτερος αφορά στο Δήμο Λευκωσίας, με έδρα τη Λευκωσία, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Αγλαντζιάς, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκωσίας.

Στην αρχική εισήγηση για το δεύτερο δήμο περιλαμβανόταν και ο Δήμος Στροβόλου, ενώ ο Δήμος Αγλαντζιάς διαφωνεί και επιθυμεί να παραμείνει ως έχει ή να ενταχθεί μαζί με τους Δήμους Λατσιών και Γερίου σε έναν νέο δήμο που θα καλείται Δήμος Αθαλάσσας. Το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων ανέφεραν ότι προτίθενται να καταθέσουν τροπολογία για συνένωση του Δήμου Αγλατζιάς με το δήμο Γερίου.

Τρίτος δήμος θα είναι ο Δήμος Λακατάμιας, με έδρα τη Λακατάμια, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λακατάμιας και Τσερίου, καθώς και τον κοινοτικό συνοικισμό Ανθούπολης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λακατάμιας.

Τέταρτος είναι ο Δήμος Λατσιών-Γερίου, με έδρα τα Λατσιά, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λατσιών και Γερίου, οι οποίοι μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λατσιών -Γερίου.

Πέμπτος ο Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου, με έδρα το Ιδάλιο, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Ιδαλίου και τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νότιας. Σημειώνεται ότι δεν τέθηκε προς συζήτηση το ζήτημα των κοινοτήτων Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου και Ποταμιάς οι οποίες είχαν δηλώσεις ότι αποδέχονται υπό προϋποθέσεις να μπουν στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα.

Επαρχία Λεμεσού

Όσον αφορά την επαρχία Λεμεσού η πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις δήμους, για τους οποίους τα κόμματα δεν εξέφρασαν έντονες ενστάσεις, πέραν από την περίπτωση της κοινότητας Αρμενοχωρίου, η οποία ζήτησε να παραμείνει στο σύμπλεγμα κοινοτήτων που ήταν πριν. 

Οι δήμοι στη Λεμεσό διαμορφώνονται με βάση την υφιστάμενη εισήγηση ως εξής:

-Δήμος Λεμεσού, με έδρα τη Λεμεσό, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λεμεσού και Μέσα Γειτονιάς, καθώς και την κοινότητα Τσερκέζ Τσιφτλίκ, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λεμεσού.

-Δήμος Ανατολικής Λεμεσού, με έδρα τον Άγιο Αθανάσιο, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας, καθώς και τις κοινότητες Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου και Μαθηκολώνης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Λεμεσού.

-Δήμος Πολεμιδιών, με έδρα τα Πολεμίδια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Κάτω Πολεμιδιών και την κοινότητα Άνω Πολεμιδιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πολεμιδιών.

-Δήμος Δυτικής Λεμεσού, με έδρα τον Ύψωνα, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Ασώματου, Σωτήρας, Ερήμης, Κολοσσίου, Τραχωνίου, Ακρωτηρίου, Επισκοπής και Καντού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του.

Το Τραχώνι, το Ακρωτήρι και η Ερήμη ζητούν να αφαιρεθούν από τη συγκεκριμένη ομάδα, παρ’ όλο που και το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε την ένταξή τους. Σημειώνεται ότι η Επισκοπή ζητάει να αφαιρεθεί, παρ’ όλο που και το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε την ένταξή της, ενώ το Συμβούλιο της κοινότητας Κολοσσίου δεν έχει λάβει θετική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να παραμείνει ως έχει ο δήμος Δυτικής Λεμεσού και όποια κόμματα έχουν άλλη θέση να καταθέσουν τροπολογίες.

Επαρχία Λάρνακας

Τέσσερις δήμοι διαμορφώνονται με βάση το υφιστάμενο το σενάριο τη Λάρνακα και πρόκειται για τους δήμους Λάρνακας, Δρομολαξιάς-Μενεού, Λευκάρων και Αθηαίνου.

-Δήμος Λάρνακας, με έδρα τη Λάρνακα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Λάρνακας, Αραδίππου και Λιβαδιών, καθώς και την κοινότητα Ορόκλινης, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αραδίππου διαφωνεί να συνενωθεί με τον Δήμο Λάρνακας, ενώ η Ορόκλινη έστειλε επιστολή εκφράζοντας απαρέσκεια όσον αφορά τυχόν αφαίρεση του Δήμου Αραδίππου.

-Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού, με έδρα τη Δρομολαξιά, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Δρομολαξιάς-Μενεού, καθώς και την κοινότητα Περβολιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού.

Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε την ένταξη των κοινοτήτων Κιτίου και Τερσεφάνου, οι οποίες όμως ζήτησαν να αφαιρεθούν.

-Δήμος Λευκάρων, με έδρα τα Λεύκαρα, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Λευκάρων και τις κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Δρυ, Κάτω Λευκάρων και Κόρνου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάρων. Η κοινότητα Κάτω Λευκάρων διαφωνεί και ζητάει να συμμετάσχει σε τοπικό σύμπλεγμα κοινοτήτων.

Οι κοινότητες Κάτω Δρυ και Δελίκηπου διαφωνούν, ενώ με πρόσφατες επιστολές ζητείται να περιληφθούν ο Άγιος Θεόδωρος, η Σκαρίνου, η Λάγια και η Κοφίνου στο Δήμο Λευκάρων.

-Δήμος Αθηαίνου, με έδρα την Αθηαίνου, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Αθηαίνου και την κοινότητα Αβδελερού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηαίνου.

Επαρχία Πάφου

Όσον αφορά την Πάφο το σενάριο περιλαμβάνει τέσσερις δήμους και συγκεκριμένα τους δήμους Πάφου, Ανατολικής Πάφου και Δυτικής Πάφου καθώς και το Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

-Δήμος Πάφου, με έδρα την Πάφο, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Πάφου και την κοινότητα Κονιών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πάφου. Η κοινότητα Κονιών διαφωνεί και θέλει να ενταχθεί στον Δήμο Ανατολικής Πάφου.

-Δήμος Ανατολικής Πάφου, με έδρα τη Γεροσκήπου, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες Αχέλειας, Τίμης, Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ανατολικής Πάφου.

Ο Δήμος Γεροσκήπου συμφωνεί με τη δημιουργία Δήμου Ανατολικής Πάφου, όπως προτείνεται. Το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε τη συνένωση με το Δήμο Πάφου. Από την πλευράς τους οι κοινότητες Αγίας Μαρινούδας, Αγίας Βαρβάρας, Αναρίτας και Μανδριών, οι οποίες εντάχθηκαν με απόφαση της Επιτροπής, επίσης διαφωνούν.

-Δήμος Δυτικής Πάφου, με έδρα την Πέγεια, ο οποίος αποτελείται από τον δήμο Πέγειας και τις κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δυτικής Πάφου.

Ο Δήμος Πέγειας διαφωνεί με την ένταξη της Έμπας και της Χλώρακας στον νέο δήμο, ενώ δεν θα έφερε ένσταση να ενταχθούν επιπροσθέτως η Τάλα, η Κοίλη, η Ακουρσός, ο Κάθηκας και οι Αρόδες, οι οποίες εντάσσονται σε τοπικά συμπλέγματα, όπως προτείνεται. Σημειώνεται ότι αρχικά διαφωνούσαν οι κοινότητες Έμπας, Λέμπας, Κισσόνεργας και Χλώρακας και στη συνέχεια η Ένωση κοινοτήτων Κύπρου ενημέρωσε ότι αποδέχονται τη συνένωση.

-Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, με έδρα την Πόλη Χρυσοχούς, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τις κοινότητες Αργάκας, Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Πελαθούσας, Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς. Σημειώνεται ότι οι κοινότητες Μακούντας, Χρυσοχούς, Γουδίου, Κινούσας, Νέου Χωριού, Στενής, Περιστερώνας και Λυσού δεν αποδέχονται.

Επαρχία Αμμοχώστου

Στην επαρχία Αμμοχώστου προτείνονται οι εξής δήμοι:

Δήμος Παραλιμνίου που παραμένει ως έχει.

Δήμος Αγίας Νάπας, με έδρα την Αγία Νάπα, ο οποίος αποτελείται από τους δήμους Αγίας Νάπας και Σωτήρας, καθώς και την κοινότητα Λιοπετρίου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίας Νάπας. Οι εν λόγω δήμοι συμφωνούν. Σημειώνεται ότι στην αρχική εισήγηση ήταν μαζί ο Δήμος Παραλιμνίου και ο Δήμος Δερύνειας.

Δήμος Δερύνειας, με έδρα τη Δερύνεια, ο οποίος αποτελείται από το δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρους και Αχερίτου, που μετονομάζονται στα αντίστοιχα ομώνυμα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δερύνειας.

Της Ελένης Χαραλάμπους