You are here

Κομισιόν: Υπό αμφισβήτηση το πλαίσιο πόθεν έσχες

21/07/2021 07:17

Τα κενά στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, επισημαίνει σε ότι αφορά την Κύπρο, η έκθεση της Κομισιόν για ζητήματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου, θέτοντας παράλληλα υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του πλαισίου πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με την έκθεση “2021 Rule of Law Report”, η νομοθεσία για την πρόσβαση σε δημόσιες πληροφορίες έχει θεσπιστεί, ωστόσο άλλες νομοθεσίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς εξακολουθούν να συζητούνται στη Βουλή, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για την εφαρμογή του πλαισίου για την αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως αν και υπάρχουν κανόνες σχετικά με τις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, προέκυψαν ζητήματα που αφορούν την ακρίβεια και την επαλήθευση των εν λόγω δηλώσεων.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως παρόλο που υπάρχουν κανόνες και ποινές για τη μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, περιλαμβανομένων για υψηλόβαθμους αξιωματούχους και πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα (όπως οι βουλευτές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας), η αποτελεσματικότητά τους δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς απουσιάζουν πληροφορίες σε σχέση με την εφαρμογή του συστήματος δήλωσης περιουσιακών στοιχείων.

«Επομένως, οι ανησυχίες που περιγράφονται στην περσινή έκθεση, εξακολουθούν να ισχύουν», όπως αναφέρεται.

Καταγράφεται επίσης, η καθυστέρηση της έγκρισης νομοσχεδίου που αφορά στην προστασία πληροφοριοδοτών τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Μάιο του 2017, όπως επισημαίνεται.

Στην αντίστοιχη έκθεση του 2020, η Κομισιόν είχε επίσης αναφερθεί στους κανόνες για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Είχαν ταυτόχρονα επισημανθεί ζητήματα σχετικά με την επαλήθευση των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και είχαν εκφραστεί ανησυχίες όσον αφορά την ακρίβεια των δηλώσεων.

Εκκρεμεί η ψήφιση του αναθεωρημένου πλαισίου

Η αναθεώρηση του πλαισίου πόθεν έσχες, μετά τη μακρά προεργασία που έγινε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, παρέμεινε στη λίστα εκκρεμοτήτων τις οποίες θα πρέπει να προωθήσει η νέα κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών.

Οι αλλαγές στις οποίες είχε καταλήξει η επιτροπή με την προηγούμενή της σύνθεση, αφορούν πρόνοιες για ενίσχυση της διαφάνειας και βελτίωση των διαδικασιών ελέγχου από ειδικούς, όπως ελεγκτές και εγκεκριμένους λογιστές, χωρίς να περιλαμβάνεται οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τη νέα νομοθεσία ως αντισυνταγματική, όπως η διεύρυνση του καταλόγου ελεγχόμενων.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές περιλαμβάνουν πρόνοιες για την υποχρεωτική ανάθεση τεχνοκρατικού ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες σε πραγματογνώμονες εκτός Κοινοβουλίου, θέσπιση αυστηρότερων διαδικασιών λογοδοσίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου και τα ελεγχόμενα πρόσωπα, καθώς και πρόνοιες για διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε δήμευση περιουσίας αν το ελεγχόμενο πρόσωπο εσκεμμένα παραλείψει να δηλώσει περιουσιακά στοιχεία στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Η επιτροπή είχε ολοκληρώσει τη συζήτηση, ωστόσο η ψήφιση των αλλαγών δεν προχώρησε λόγω τεχνικών εκκρεμοτήτων. Η νέα επιτροπή Θεσμών, αναμένεται να θέσει το θέμα στις προτεραιότητές της, με την επάνοδο της Βουλής στις εργασίες της μετά το καλοκαίρι.

Της Μαρίας Χαμπή