You are here

Με backup και δισκέτες κατά κυβερνοεπιθέσεων το δημόσιο

19/03/2023 09:25

Απροετοίμαστες φαίνεται να πιάστηκαν οι αρμόδιες αρχές τους κράτους απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται οργανισμοί και τμήματα του δημοσίου τομέα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Έφορος Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας Ειρήνη Μυλωνά-Χρυσοστόμου στη Βουλή, μετά την κυβερνοεπίθεση στο τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, «κατέβηκε» το μητρώο εταιρειών από την ιστοσελίδα, σε μια προσπάθεια προστασίας του.

Στην συνέχεια, πρόσθεσε, καθημερινά, μετά από οδηγίες του αρμόδιου τμήματος πληροφορικής του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, γίνεται δύο με τρεις φορές την ημέρα δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (backup) του μητρώου.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ανανεωμένο υλικό του μητρώου εταιρειών, το οποίο είναι ενεργό συνεχώς για να μπορούν οι πολίτες να πραγματοποιούν εργασίες, αποθηκεύεται σε δισκέτες για περαιτέρω ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η κ. Χρυσοστόμου, απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις, στο πλαίσιο της εξέτασης της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το υπουργείο Εμπορείου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

Η Έφορος ανέφερε ότι το τμήμα Πληροφορικής έχει προγραμματίσει για την επόμενη εβδομάδα ενημέρωση για όλα τα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες, για νέο πλαίσιο προστασίας που θα υιοθετηθεί, ώστε να μπορούν άμεσα να το θέσουν σε λειτουργία για την προστασία των δεδομένων τους.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη το τμήμα της, σε σχέση με την ενημέρωση για τα θέματα ευρύτερης προστασίας που θα εφαρμοστούν σε όλη την κρατική μηχανή που λειτουργεί ηλεκτρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι Πύλη Κτηματολογίου, βγήκε εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα, μετά από κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε, ενώ είχε προηγηθεί επίθεση και στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Κύπρου.

Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας εξέδωσε ανακοίνωση τις προηγούμενες μέρες, δίνοντας συμβουλές σε εργαζόμενους για την κυβερνοασφάλεια.

Ταυτόχρονα, στον απόηχο των δύο κυβερνοεπιθέσεων, ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών Πέτρος Γαλίδης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΨΑ και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης, τόνισε ότι το θέμα της κυβερνοασφάλειας και της προστασίας των δεδομένων είναι πιο κρίσιμο από ποτέ.

Ε.Χ.