You are here

Με νόμο, «άρχοντας» επαρχίας Αμμοχώστου ο Θ. Πυρίλλης

06/04/2023 10:30

Το κενό στη νομοθεσία που ψήφισε πριν από ένα χρόνο περίπου η Βουλή των Αντιπροσώπων, για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βάση του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό να καταρτιστεί σε σώμα το προσωρινό Συντονιστικό Συμβούλιο Αμμοχώστου, καλείται να ρυθμίσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τίθεται σήμερα τροποποιητικό νομοσχέδιο του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, το οποίο ρυθμίζει ότι καθήκοντα προέδρου του προσωρινού συντονιστικού συμβουλίου για την επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην επαρχία μέχρι τις εκλογές του 2024, αναλαμβάνει ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου, δηλαδή του δήμου Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης.

Σημειώνεται ότι η επαρχία Αμμοχώστου έμεινε ακέφαλη, λόγω διαφωνίας μεταξύ των εννέα αρχόντων της, για το ποιος θα προεδρεύει στο προσωρινό Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Αμμοχώστου.

Σύμφωνα µε το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μεταρρύθμιση της ΤΑ, πρόεδρος του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου σε κάθε επαρχία είναι ο εκάστοτε δήμαρχος του ομώνυμου δήμου της οικείας επαρχίας, ως εκ της θέσεως του {ex­officio).

Η έδρα κάθε επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο της οικείας επαρχίας, µε εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου. Στην περίπτωση της επαρχίας Αμμοχώστου, δεν καθορίζεται στο νόμο ποιος εκ των µελών της θα προεδρεύει του προσωρινού συντονιστικού συμβουλίου, εφόσον ο δήμος Αμμοχώστου βρίσκεται υπό κατοχή.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε προτείνει την προεδρία να αναλάβει ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου, δηλαδή ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο Αγίας Νάπας, Σωτήρας και τους κοινοτάρχες Λιοπετρίου, Αυγόρου και Άχνας.

Η εισήγηση τους είναι η ανάδειξη του προέδρου του προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου να καθορισθεί από τα ίδια τα μέλη του, είτε ομόφωνα, είτε πλειοψηφικά. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι άρχοντες επεσήμαναν ότι στην προεδρία των υπόλοιπων συντονιστικών συμβουλίων δεν βρίσκεται ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου, αλλά του ομώνυμου, φέροντας και ως παράδειγμα το δήμο Λευκωσίας.

Από την άλλη πλευρά, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, αλλά και οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων Αχερίτου - Βρυσούλες και Φρενάρου, ζητούν τη ψήφιση της ρύθμισης που προώθησε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Σε επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ζητούν τη ψήφιση του τροποποιητικού νομοσχεδίου που κατάθεσε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών από τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να μπορέσει να συγκληθεί και να λειτουργήσει το προσωρινό συντονιστικό συμβούλιο του οργανισμού Αμμοχώστου.

«Οι άλλες επαρχίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το στήσιμο των νέων επαρχιακών οργανισμών, ώστε να μπορέσει να εφαρμοσθεί η μεταρρύθμιση, ενώ στη δική μας ακρωτηριασμένη επαρχία τιμωρούμαστε επειδή η Μητρόπολη μας είναι κατεχόμενη και κάποιοι την κηδεμονεύουν, δημιουργώντας της προβλήματα», όπως τονίζουν στην επιστολή που συνυπογράφουν.

Μην τους «ξεδοντιάζετε», λένε οι νέοι

Σε επιστολή επίσης στη Βουλή το συμβούλιο νεολαίας Δήμου Παραλιμνίου, καλεί το σώμα για άμεση επίλυση του ζητήματος που ανέκυψε σε σχέση με τη συγκρότηση και τη λειτουργία του προσωρινού επαρχιακού συμβουλίου για την επαρχία μας.

Σημειώνουν ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση, υπονομεύει την ομαλή «ωρίμανση» των διαδικασιών μετάβασης, και εν τέλει την ίδια την επιτυχία του εγχειρήματος της ενοποίησης μαζί με τα οφέλη που μπορεί να έχει.

«Δώστε στους δημάρχους, στους κοινοτάρχες, στους δημοτικούς-κοινοτικούς συμβούλους, στους δημοτικούς υπαλλήλους, την ευκαιρία και τα εχέγγυα να οργανωθούν. Μην τους «ξεδοντιάζετε»», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους