You are here

Μοιράζουν λιμουζίνες σε αξιωματούχους

21/01/2022 07:29

Τροποποιητικούς κανονισμούς κατάθεσε στη Βουλή η εκτελεστική εξουσία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στη νομοθεσία πρόνοια για την αγορά καινούργιων οχημάτων στον προϋπολογισμό των υπουργείων, υφυπουργείων, τμημάτων, υπηρεσιών και ανεξάρτητων υπηρεσιών.

Με βάση τους κανονισμούς, «δικαιούνται σε παραχώρηση υπηρεσιακού οχήματος για αποκλειστική χρήση» οι πρόεδροι της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας και της επιτροπής εκπαιδευτικής υπηρεσίας, οι γενικοί διευθυντές της Βουλής, υπουργείων, υφυπουργείων, του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στον κανονισμό υπογραμμίζεται πως «νοείται ότι, για τα υπηρεσιακά οχήματα που δεν διαθέτουν κάρτα καυσίμων, στο διατακτικό, γίνεται αναφορά στα καύσιμα που περιλήφθηκαν», όπως επίσης, πως το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών είναι αρμόδιο για τη συντήρηση/επιδιόρθωση των υπηρεσιακών οχημάτων.

Με την τροποποίηση αυξάνονται οι αξιωματούχοι που θα δικαιούνται υπηρεσιακό όχημα για αποκλειστική 24ωρη χρήση.

Υπενθυμίζεται πως με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας από 1η Ιανουαρίου 2016, οι γενικοί διευθυντές και άλλοι αξιωματούχοι δεν δικαιούνταν να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους οχήματα για προσωπικούς σκοπούς, κάτι που αλλάζει με τους προτεινόμενους κανονισμούς, για τους αξιωματούχους που ονομάζονται.

Η απόφαση είχε ληφθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και καταγγελιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για καταχρήσεις.

Σημειώνεται ότι η αγορά ή αντικατάσταση υπηρεσιακών οχημάτων διενεργείται βάσει τριετούς προγράμματος, το οποίο καταρτίζεται από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών.

Βάσει των υφιστάμενων κανονισμών υπηρεσιακά οχήματα δικαιούνται υπουργοί, υφυπουργοί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς και ο προϊστάμενος ΚΥΠ, ενώ αξιωματούχοι όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας κ.ά. καλύπτονται από άλλη νομοθεσία.

Ε.Χ.