You are here

Μόνο 151 παράπονα για spam στην Επίτροπο Λοϊζίδου

11/11/2022 09:47

Συνολικά 386 παράπονα δέχθηκε το γραφείο της Επίτροπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Νικολαΐδου Λοϊζίδου, από πολίτες τους πρώτους δέκα μήνες του 2022, εκ των οποίων, τα 151 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά (spam).

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης του προϋπολογισμού του γραφείου της για το 2023, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι σχετικές υποθέσεις έτυχαν χειρισμού, εκδόθηκαν 42 αποφάσεις και επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους €96.750.

Σημειώνεται ότι από τα 386 γραπτά παράπονα που δέχθηκε η Επίτροπος, το 39% αφορούσαν ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, σε ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ή σε τηλεομοιότυπα.

Τα υπόλοιπα, ως επί το πλείστον αφορούν σε παράπονα για τη νόμιμη επεξεργασία, την άσκηση δικαιωμάτων των υποκειμένων και τις αρχές επεξεργασίας (Νομιμότητα, ελαχιστοποίηση δεδομένων).

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ανακοίνωση τον περασμένο Απρίλιο για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του γραφείου της, η κ. Λοϊζίδου είχε δηλώσει ότι συνολικά έλαβαν 1616 παράπονα, για θέματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, από την ημέρα εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Από αυτά τα παράπονα, τα 415 αφορούσαν σε ανεπιθύμητα διαφημιστικά μηνύματα, 305 γνωστοποιήσεις περιστατικών παραβίασης και 74 εκτιμήσεις αντικτύπου.

Ενημέρωσε επιπλέον ότι συνολικά διενεργήθηκαν 425 έλεγχοι, εκδόθηκαν 163 αποφάσεις και επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους €1.378.100.

Παράλληλα, έτυχαν διαβούλευσης με το Γραφείο της 143 νομοσχέδια και προτάσεις νόμου που αφορούσαν σε θέματα προσωπικών δεδομένων και απαντήθηκαν γραπτώς πληθώρα ερωτημάτων, εκ των οποίων, τα 1357 απαντήθηκαν άμεσα.

Στο σημείωμα στην Επιτροπή Οικονομικών, η Επίτροπος εξηγεί ότι ασκεί τις διορθωτικές της εξουσίες μέσω της έκδοσης αποφάσεων, οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα και συνιστούν εκτελεστές διοικητικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούν προειδοποιήσεις, επιπλήξεις, επιβολή διοικητικών προστίμων, εντολές στους υπεύθυνους επεξεργασίας ή εκτελούντες την επεξεργασία συμμόρφωσης με αιτήματα υποκειμένων των δεδομένων.

Εξέδωσε 42 αποφάσεις το 2022

Η κ. Λοϊζίδου, αναλύει περαιτέρω ότι για το έτος και μέχρι σήμερα το γραφείο της έχει εκδώσει 42 αποφάσεις ως διορθωτικά μέτρα, εκ των οποίων οι 8 επέβαλλαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ποσού €45 εκατ.

Από αυτές, έχει ήδη εισπραχθεί το ποσό των €18.500 και αφορά στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν το 2022. Επιπλέον έχει εκδώσει 10 αποφάσεις για περιστατικά παραβίασης δεδομένων, ως διορθωτικά μέτρα, από τις οποίες στις 8 έχει επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους €51.750 και εισπράχθηκαν €39.250.

Όσον αφορά ελέγχους που διενεργεί η Επίτροπος, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, για το 2022, έχουν διενεργηθεί 31 επιτόπιοι έλεγχοι, στο πλαίσιο διερεύνησης παραπόνου ή γνωστοποίησης περιστατικού παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Αναφορικά με την ορθή χρήση αρχείων cookies σε ιστοσελίδες, δηλώνει ότι κατά το 2022 και μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει διενεργηθεί έλεγχος σε 24 ιστοσελίδες, οι οποίες αφορούν, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η Επίτροπος επισημαίνει ότι αυξήθηκε κατακόρυφα ο φόρτος εργασίας του γραφείου της, το οποίο δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό για να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις ανάγκες.

Της Ελένης Χαραλάμπους