You are here

Νοέμβριο τα δύσκολα για τη μεταρρύθμιση ΤΑ

21/10/2021 13:43

Για τον Νοέμβριο προγραμματίζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών την συζήτηση των «δύσκολων» ζητημάτων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που αφορούν στον αριθμό των Δήμων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, αλλά και για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.

Κατά τη σημερινή μαραθώνια συνεδρία της Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση και του τρίτου νομοσχεδίου του περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων και άρχισε η εξέταση των πιο «εύκολων» ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά, για τα οποία υπήρξαν διαφορές μεταξύ των θέσεων της κυβέρνησης, των κομμάτων, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρία της, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων.
Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου να επικεντρωθούν στα επίμαχα ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Στο νομοσχέδιο για τα επαρχιακά συμπλέγματα, δύο πρόνοιες απασχόλησαν έντονα την Επιτροπή, το θέμα των επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης και η δημιουργία Ενιαίας Αρχής Αδειοδότησης, με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή να καταγράφει εισηγήσεις και θέσεις κομμάτων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τους επαρχιακούς οργανισμούς αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα έχουν υπό τη διαχείριση τους τα συμβούλια αποχετεύσεως, την υδατοπρομήθεια και τη διαχείριση αποβλήτων, στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο προνοείται ότι θα λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, διά συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο κάθε επαρχιακός οργανισμός θα απαρτίζεται από 15μελές συμβούλιο, περιλαμβανομένου του προέδρου, δέκα εκ των οποίων θα προέρχονται από τα οικεία δημοτικά συμβούλια και πέντε από τα οικεία κοινοτικά συμβούλια, ενώ βάσει των υπό συζήτηση νομοσχεδίων, πρόεδρος του εκάστοτε οργανισμού θα είναι ex-officio ο δήμαρχος του επαρχιακού συμπλέγματος.

Στο τραπέζι του διαλόγου έπεσαν διάφορες προτάσεις για αύξηση του αριθμού των μελών των επαρχιακών οργανισμών, αύξηση του αριθμού των μελών των κοινοτικών συμβουλίων, αλλά και για συμμετοχή τεχνοκρατών, παρότι δεν προνοείται στο νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων εξέφρασε τη διαφωνία του προς την αύξηση του αριθμού των μελών από τα κοινοτικά συμβούλια, υποστηρίζοντας ότι ο εκάστοτε δήμαρχος θα πρέπει να αναλαμβάνει ως πρόεδρος του δ.σ. του κάθε επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο κ. Νουρής σημείωσε ότι το σώμα που θα δημιουργηθεί, θα πρέπει να έχει δομή που να ανταποκρίνεται αναλογικά στη δυναμική του κάθε δήμου και κοινότητας που θα συμμετέχει. Το θέμα μετατέθηκε στην επόμενη συνεδρία για απόφαση, μετά από εισήγηση του προέδρου της επιτροπής Άριστου Δαμιανού.

Την Επιτροπή απασχόλησε επίσης, η διαγραφή από τα υπό συζήτηση νομοσχέδια των εξουσιών έκδοσης πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών από όλους τους δήμους και η δημιουργία μίας Ενιαίας Αρχής Αδειοδότησης με τμήματα σε όλους τους δήμους.

Οι εξουσίες αυτές έχουν μεταφερθεί στο νομοσχέδιο που προνοεί την ίδρυση και λειτουργία επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης.

Διαφορετικές απόψεις κατατέθηκαν τόσο από πλευράς κυβέρνησης, όσο και από πλευράς των κομμάτων και της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, χωρίς να υπάρξει συναίνεση, αλλά ούτε και έντονη διαφωνία.Ο υπουργός δεσμεύθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή τελικές εισηγήσεις επί των δύο θεμάτων.

Νίκος Νουρής: Τα πράγματα βαίνουν καλώς

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. «Είναι ξεκάθαρο», ανέφερε, ότι «εκείνα τα οποία μας χωρίζουν είναι σχεδόν ελάχιστα», προσθέτοντας πως έχει προκαθοριστεί συνεδρία για την ερχόμενη Τρίτη μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων, για να διασαφηνίσουμε συγκεκριμένα θέματα, που δεν είναι σημεία διαφωνίας, αλλά όπως είπε «είναι σημεία βελτίωσης του νομοσχεδίου».

Για τη συζήτηση του Περί Δήμων Νόμου, ανέφερε πως είναι το νομοσχέδιο με τις περισσότερες διαφορετικές προσεγγίσεις, ενώ για τις συνενώσεις Δήμων και τις διαφωνίες που καταγράφονται, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως τα «πράγματα βαίνουν καλώς», συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο και τη μεθοδικότητα, την οποία συζητούμε τα θέματα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να καταλήξουν.  

Άριστος Δαμιανού: Ανοικτά επίμαχα ζητήματα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε  από πλευράς του σε δηλώσεις μετά την συνεδρία αναφορικά με το νομοσχέδιο για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, ότι στις 4 Νοεμβρίου τεθεί το νομοσχέδιο για τοποθέτηση και για τροπολογίες των κομμάτων.

Επιπλέον, είπε πως κατά τη σημερινή συνεδρία ξεκίνησαν να συζητούν και την ουσία του νομοσχεδίου για τον Περί Δήμων Νόμο, σημειώνοντας πως έχει καλυφθεί αρκετό έδαφος, παρότι είναι γνωστό ότι «υπάρχουν ανοικτά επίμαχα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα του αριθμού των Δήμων των συνενώσεων».

Ωστόσο, σημείωσε ότι συζήτησαν και κατάληξαν σε συγκλίσεις για άλλα ανοικτά επίμαχα ζητήματα, «τα οποία φάνταζαν μέχρι πρότινος πολύ δύσκολα, για να γεφυρωθεί το χάσμα τους».  

Ανδρέας Βύρας: Τα χρέη θα πληρωθούν..

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, αναφέρθηκε σε μια «πραγματικά πολύ εποικοδομητική συνάντηση», αφού όπως σημείωσε βρήκαν λύσεις.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα χρέη των Δήμων, ο κ. Βύρας απάντησε πως «τα χρέη θα πληρωθούν, όπως θα πληρώνονταν είτε γινόταν η μεταρρύθμιση είτε όχι».

«Σήμερα οι Δήμοι έχουν χρέη και είτε με μεταρρύθμιση, είτε όχι πάλι θα πληρώνουν χρέη. Η πλειοψηφία των Δήμων εξυπηρετεί σήμερα τις υποχρεώσεις της. Και με τους νέους σχηματισμούς θα πληρώνονται», είπε.

Νίκος Σύκας: Η μεταρρύθμιση θα έχει αίσιο τέλος

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε πως για το κόμμα του «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι και αδήριτη και κοινωνική και εθνική ανάγκη», σημειώνοντας πως «μέσα από αυτή την ωφέλιμη συζήτηση, που θα αποτελέσει την προμετωπίδα για ένα ωφέλιμο συμβιβασμό, πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον χρονικό ορίζοντα της 30ης Νοεμβρίου είναι εφικτό να μπορέσουμε να ψηφίσουμε τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Έχοντας, πρόσθεσε, «κατά νου το κλίμα που επικρατεί και τη θέληση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών δυνάμεων είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεταρρύθμιση θα έχει αίσιο τέλος γιατί πρώτα και πάνω από όλα εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών». 

Μαρίνος Μουσιούττας: Καταθέσαμε τις θέσεις μας

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως το κόμμα του κατέθεσε τις δικές του προτάσεις και αναμένει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, έτσι ώστε να δουν που συγκλίνουν  και που αποκλίνουν. Εξέφρασε την αισιοδοξία, αλλά και την ετοιμότητα να βοηθήσουν όσο μπορούν, ώστε να γίνει πράξη αυτή η μεταρρύθμιση.

Της Ελένης Χαραλάμπους