You are here

«Όχι» από ΝΥ για εξουσίες Αρχής κατά Διαφθοράς

10/01/2022 16:43

Κάθετα αντίθετος ως προς το να δοθούν ανακριτικές εξουσίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, εμφανίστηκε σήμερα ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, στο πλαίσιο της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Αγγελίδης συμμετείχε στη συνεδρία για την επανεξέταση των νομοσχεδίων που αφορούν τη σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, καθώς και τα νομοσχέδια για την προστασία των πληροφοριοδοτών. Στη συνεδρία συμμετείχε και η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφης Δράκου.

Ενώπιον της Επιτροπής έχει τεθεί τροπολογία των Οικολόγων, ώστε η Αρχή να περιβληθεί με ανακριτικές εξουσίες που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, τη σχετική τροπολογία στηρίζουν και τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Αγγελίδης, διαφώνησε με την απόδοση ανακριτικών εξουσιών στην Αρχή, τονίζοντας ότι χρειάζονται εμπειρογνώμονες και εξειδίκευση στην ανάκριση.

Υποστήριξε ότι η θέση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για δημιουργία ανακριτικής ομάδας υποσκάπτει την Αρχή και θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε ότι αφορά το να οδηγηθούν υποθέσεις στα δικαστήρια, οι οποίες να επιτύχουν το στόχο τους.

Σε ότι αφορά εξάλλου, τους διορισμούς στην Αρχή, ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι βάσει της νομολογίας, είναι αντισυνταγματικό να υπάρχει σχετική διαβούλευση με την Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για την Αρχή κατά της Διαφθοράς αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο, για περαιτέρω διαβούλευση, μετά από εισήγηση του ΔΗΚΟ και ως συνεπακόλουθο έντονων διαφωνιών που εκφράστηκαν επί θεμελιωδών πτυχών του νομοσχεδίου.

Θετική υπό όρους στις τροπολογίες η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα είναι θετική στις όποιες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, φτάνει να μην δημιουργούν αδιέξοδο που θα καθυστερήσει την ψήφισή του, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Δράκου δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεση των κομμάτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο βαθμό που είναι αποδεκτό, οι όποιες ανησυχίες τους.

Πρόσθεσε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου συνδέεται με κονδύλι ύψους €4,7 εκατ. από το ταμείο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ πολλές από τις δράσεις της Αρχής στηρίζονται από ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους €780 χιλ., όπως είπε.

Ενισχύουν την Αρχή μέσω τροπολογιών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να κατατεθεί τροπολογία του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να ενισχύσει όσο γίνεται την Αρχή με όσες εξουσίες επιτρέπονται και όσο δίδεται ευχέρεια από το Σύνταγμα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της αντικειμενικής αμεροληψίας της Αρχής και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί διορισμό των μελών της Αρχής χωρίς ενημέρωση της Βουλής.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει τροπολογία για να δώσει δύναμη στην Αρχή, μέσω της παραχώρησης των ίδιων εξουσιών με αυτές που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Σημείωσε ότι το Κίνημα επιθυμεί επίσης, να δώσει εξουσία στην Αρχή να ψάχνει μέσα από νόμους και να ελέγχει νομοσχέδια, ώστε να αφαιρούνται πρόνοιες που παραπέμπουν σε δυνατότητα διαφθοράς ή δωροδοκίας.  

Ανακοίνωση σε σχέση με τις εξουσίες και την ανεξαρτησία της Αρχής κατά της Διαφθοράς εξέδωσε εξάλλου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας για μια ανεξάρτητη και δυνατή Αρχή, τονίζοντας ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας η Αρχή να έχει ανακριτικές εξουσίες, όπως έχει η Αστυνομία.

«Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή της, θα είναι αναποτελεσματική, γιατί η διερεύνηση η οποία θα διεξάγει θα αποτελείται από συλλογή πληροφοριών και σε περίπτωση που πιστεύει ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα θα συντάσσει πόρισμα το οποίο θα αποστέλλει στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος με τη σειρά του θα ζητά ποινική έρευνα από την Αστυνομία», σημειώνεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι η πολιτεία οφείλει να κρατήσει σε απόσταση την εκτελεστική εξουσία και τα κόμματα από τη διαδικασία επιλογής των Επιτρόπων της Αρχής «οι οποίοι τώρα δυστυχώς από τρεις έγιναν πέντε», και ζητούνται εξηγήσεις για τα δύο πιο πάνω ζητήματα από κάθε πολιτικό κόμμα χωριστά.

Στην Ολομέλεια χωρίς τροπολογίες το ν/σ για πληροφοριοδότες

Η επιτροπή Νομικών εξέτασε σήμερα και το νομοσχέδιο για την προστασία των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος (του γνωστού whistle-blower).

Η κ. Δράκου είπε ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν προτίθενται να καταθέσουν τροπολογίες και ως εκ τούτου μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η ψήφιση του από την Ολομέλεια του σώματος στις 20 Ιανουαρίου, όπως είχε προγραμματισθεί.

Ο κ. Τορναρίτης, υποστήριξε ότι το ενοποιημένο κείμενο στο οποίο έχει καταλήξει η Επιτροπή είναι «άκρως μεταρρυθμιστικό» αφού δίδει, όπως είπε, την δυνατότητα προστασίας σε όποιον εντοπίσει και καταγγείλει φαινόμενα διαφθοράς από υπάλληλο του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα χωρίς τον φόβο συνεπειών ή απόλυσης του.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την προστασία μαρτύρων, αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς, αφού όπως είπε, χωρίς την πληροφόρηση των πολιτών είναι εντελώς αδύνατον να υπάρξει αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς.

Της Ελένης Χαραλάμπους