You are here

Ώρα μηδέν για το μέλλον μεταρρύθμισης ΤΑ

02/05/2023 07:15

Κρίνεται σήμερα το μέλλον της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΑ) καθώς η δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφαση της, στην προσφυγή του δήμου Αγλατζιάς, κατά της μετατροπής του σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου κλήθηκαν να βρεθούν νωρίς το μεσημέρι ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Αντρέας Κωνσταντίνου και ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ώστε να τύχουν ενημέρωσης για την απόφαση του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγλαντζιάς προσέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των νόμων που ψήφισε πριν από ένα χρόνο περίπου η Βουλή των Αντιπροσώπων, για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επειδή όπως υποστήριξε υπάρχει σύγκρουση μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.

Επίσης, ότι η προσβαλλόμενη νομοθεσία παραβιάζει σημαντικότατα άρθρα του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα το άρθρο 5, που προνοεί διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δήμους ή και δημοψηφίσματα.

Συγκεκριμένα, στις 13 Μαΐου 2022 και μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, ο δήμος Αγλατζιάς προσέφυγε κατά της ψήφισης του Περί Δήμων Νόμου, σύμφωνα με τον οποίο, μετατρέπεται σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας.

Μιλώντας στην StockWatch, ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να δικαιωθούν, καθώς όπως υποστήριξε, ο δήμος Αγλατζιάς στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αδικηθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι θα πρέπει να ακυρωθεί η μεταρρύθμιση στο ενδεχόμενο που η δικαιοσύνη αποφανθεί υπέρ του δήμου.

Επιφυλάχθηκε όμως να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος στο ενδεχόμενο που η δικαιοσύνη αποφασίσει υπέρ του δήμου, καθώς και για τα επόμενα βήματα τους μετά την απόφαση, ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως εάν το δικαστήριο ταχθεί κατά, η συγχώνευση με το δήμο Λευκωσίας θα συνεχιστεί κανονικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι η συγχώνευση με το δήμο Λευκωσίας αντί με τους δήμους Λατσιών και Γερίου που πρόκριναν δημότες και δημοτικό συμβούλιο, κρίθηκε σε δύο ψήφους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώσει το δήμο Αγλαντζιά, οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και σε διάφορα επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch στην περίπτωση που η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι υπέρ του Δήμου Αγλαντζιάς, η Βουλή είναι έτοιμη να συνεδριάσει και να βρει τη λύση, μη αποκλείοντας μάλιστα να γίνουν αλλαγές, είτε στη νομοθεσία που ψηφίστηκε ήδη, είτε και στο Σύνταγμα.

Μεταξύ άλλων, επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να χρειστει να προκηρυχθούν δημοτικές εκλογές εντός 40 ημερών, εάν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ακυρώνει τη μεταρρύθμιση, στη βάση του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπορεί να αλλάξει δημοτικά όρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ψήφισε υπέρ της αναβολής των δημοτικών εκλογών και της παράτασης της θητείας των υφιστάμενων εκλεγμένων αξιωματούχων μέχρι τον Μάιο του 2024.

Σύμφωνα με πηγή της StockWatch τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε ενδεχόμενο «νίκης» του δήμου Αγλατζιά είναι θετικά στη συνένωση του με του δήμους Λατσιών και Γερίου, ενώ είναι κάθετα αντίθετα στη δημιουργία ξεχωριστού δήμου.

Αλλάζουν του νόμους μεταρρύθμισης

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες για μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων το καλοκαίρι του 2024 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ προχωρούν και οι διεργασίες για τροποποίηση των νόμων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες όμως δεν θα αλλάζουν τη φιλοσοφία της, αλλά τη λειτουργικότητα της.

Ο υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τα κόμματα και τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, ώστε να καταθέσουν εισηγήσεις στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν επί τάπητος για αλλαγές είναι η εκλογή προέδρου του επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα εάν θα αποφασίζεται από το 16μελές Συμβούλιο ή θα παραμείνει ως έχει με εκλογές.

Επίσης, το ζήτημα της εκλογής αντιδημάρχων στους δύο δήμους Στροβόλου και Πάφου, οι οποίοι δεν συνεννοούνται με άλλους δήμους ή κοινότητες, καθώς και η μείωση μισθοδοσίας αντιδημάρχου στις μικρές κοινότητες που θα αποτελούν διαμερίσματα των νέων δήμων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει με ένα πακέτο νομοθετικών τροποποιήσεων να ρυθμίσει τα όποια πρακτικά προβλήματα εφαρμογής υπάρχουν στους υφιστάμενους νόμους και τα οποία έχουν αναδειχθεί αυτό τον πρώτο χρόνο προετοιμασίας από όλους τους εμπλεκόμενους, είπε σε μήνυμα του κ. Ιωάννου σε συνέδριο του Δήμου Έγκωμης με τίτλο «Κτίζοντας την νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κύπρο», την προηγούμενη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Κώστα Κωνσταντίνου, που εκφώνησε την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, τόνισε ότι στόχος τους είναι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης, χωρίς καμιά απόκλιση από τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν – δηλαδή από τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τις ενδείξεις που έρχονται από τις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024, εφόσον τότε θα διεξαχθούν και οι εκλογές του ευρωκοινοβουλίου.

Πρόσθεσε ότι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, υπό την Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, σε συνεργασία με τα προσωρινά όργανα που έχουν συσταθεί σε τοπικό επίπεδο δήμων και επαρχιακών οργανισμών αυτοδιοίκησης, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία από τον περασμένο Μάιο και βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο χρόνο της μεταβατικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι νέο μέτωπο άνοιξε αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τις κοινότητες της περιοχής Λαόνας και της χερσονήσου του Ακάμα, να διαφωνούν με την ένταξή τους στο σύμπλεγμα του δήμου Πόλεως.

Οι εννέα κοινοτάρχες της περιοχής Λαόνας και της χερσονήσου του Ακάμα ενημέρωσαν τον υπουργό Εσωτερικών για την πρόθεση τους να παραιτηθούν από τις θέσεις τους στο ενδεχόμενο που η κυβέρνηση και Βουλή δεν προχωρήσουν σε αλλαγή των σχεδιασμών τους.

Συγκεκριμένα, την παραίτηση τους έδωσαν ήδη οι κοινοτάρχες Κρήτου Τέρρας και Νέου Χωρίου, ενώ έτοιμοι να υποβάλουν τις δικές τους δηλώνουν οι κοινοτάρχες Πάνω Αρόδων, Θελέτρας, Πάνω και Κάτω Ακουρδάλιας, Δρούσιας, Τέρρας, Κάθηκα και Ανδρολύκου.  

Της Ελένης Χαραλάμπους