You are here

Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες(2)

22/11/2005 17:22
Η πολιτική απόφαση για μετατροπή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, έχει ήδη ληφθεί. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Βάσος Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών.

Ο κ. Βασιλείου, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών για τη νέα νομοθεσία περί παροχής εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο και στον ίδιο να καθορίζουν τέλη και τιμές ταχυδρομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να επιτευχθεί καταληκτική συμφωνία για τη μετατροπή αυτή η οποία θα περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή.

Κληθείς να απαντήσει εάν, προκειμένου να αντιμετωπισθεί από την Υπηρεσία του το ζήτημα του ανταγωνισμού, γίνονται σκέψεις για αυτονόμηση του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, ο κ. Βασιλείου είπε ότι «έχει ήδη ληφθεί πολιτική απόφαση για μετατροπή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου».

Κληθείς να απαντήσει εάν θα υπάρξει ενδεχομένως αύξηση τελών και στα ταχυδρομεία, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς και δημόσιες υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις τους.

«Δεν είναι στα σχέδιά μας στο προβλεπτό μέλλον να προχωρήσουμε σε αύξηση των τελών», υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται στο στάδιο κοστολόγησης, ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζουν τις ακριβείς δαπάνες για κάθε υπηρεσία και με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα γίνουν σκέψεις σε κατοπινό στάδιο για πιθανές αυξήσεις.

«Με βάση το νομοσχέδιο που συζητήθηκε τώρα στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων και όσον αφορά τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην καθολική υπηρεσία, που αφορά αντικείμενα αλληλογραφίας μέχρι δύο κιλά και δέματα μέχρι είκοσι κιλά», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλείου, «θα καθορίζεται ανώτατο και κατώτατο τέλος από τον Επίτροπο Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και το ακριβές τέλος από το Υπουργικό Συμβούλιο».

«Για τις υπόλοιπες υπηρεσίες, εκτός της καθολικής και που βασικά είναι ανοικτές στον ανταγωνισμό», επεσήμανε , «το τέλος θα καθορίζεται από τον Διευθυντή Ταχυδρομικών Υπηρεσιών».

ΠΕΟ-ΣΕΚ: Καταρχήν «ναι» στην μετατροπή

Καταρχήν θετικά στην μετατροπή του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών σε Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, τάσσονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ.

«Από τη στιγμή που δεν θα γίνει ιδιωτικοποίηση αλλά οργανισμός κοινής ωφελείας που θα διασφαλίζει τα ωφελήματα των εργαζομένων, η ΠΕΟ, δεν φέρει καμία ένσταση», δήλωσε στη StockWatch ο Μιχάλης Αρχοντίδης, γγ της συντεχνίας των εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ.

«Τασσόμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, φθάνει να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων», δήλωσε από την πλευρά του ο γγ της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπηρεσιών της ΣΕΚ Μιχάλης Μιχαήλ.

Γ.Χ.