You are here

Παγκύπριο δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

03/03/2021 12:40

Παγκύπριο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την ημέρα των Βουλευτικών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία του Υπουργικού, προσθέτοντας ότι η απόφαση «θα διαβιβαστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων συνοδευόμενη με το κατάλληλο ερώτημα».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία υιοθέτησε εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος με ημερομηνία διεξαγωγής την 30η Μαΐου, 2021 που είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών», είπε ο κ. Νουρής.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι το Υπουργείο εισηγήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο τη διενέργεια ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος έχοντας λάβει υπόψη «τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ο οποίος τοποθετήθηκε για τις τροποποιήσεις που είχαν επισυμβεί στην πρόταση της Κυβέρνησης από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής».

Πιο συγκεκριμένα, είπε ο κ. Νουρής, «η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής τροποποίησε με κατά πλειοψηφία αποφάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, υιοθετώντας τη θέση για τη διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων μεταγενέστερα της ψήφισης των νομοσχεδίων».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Δεν γίνεται να τίθενται ενώπιον του λαού ψηφισθέντα άρθρα των νόμων υπό την αίρεση και την κρίση ενός δημοψηφίσματος», ανέφερε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, συνέχισε λέγοντας ότι η Κυβέρνηση, έχοντας κατά νου και τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων που κατά πλειοψηφία προέκριναν την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, αποφάσισε ότι «υιοθετώντας, ακριβώς, τις θέσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων εισηγούμαστε στη Βουλή να διενεργήσει ένα δημοψήφισμα την ημέρα των βουλευτικών εκλογών στο οποίο θα τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού το ερώτημα αν είναι επιθυμητή ή όχι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επομένως, είπε, «θα πρέπει να αναμένεται ότι στις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί εκ μέρους της Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου η σχετική απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων».