You are here

Παραδέχεται παρατυπία ο ΚΟΑ

03/12/2020 11:54

Στην παραδοχή ότι καταβλήθηκαν χορηγίες για διεξαγωγή του Διεθνούς Ράλλυ Κύπρου, προτού εγκριθεί από τη βουλή ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΚΟΑ στον οποίο περιλαμβάνονταν τα εν λόγω κονδύλια, προχώρησε ο οργανισμός, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν προκύπτει υπέρβαση προνοιών του προϋπολογισμού.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΚΟΑ εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, είχε αναφέρει ότι ο οργανισμός παραχώρησε ήδη τη χορηγία ύψους €0,5 εκατ., πριν την αποδέσμευση του ποσού από τη βουλή, κάνοντας λόγο για παρατυπία και ενδεχομένως, παρανομία.

Σε σχετική επιστολή που απεστάλη στην επιτροπή οικονομικών εκ μέρους του ΚΟΑ, σημειώνεται ότι με βάση απόφαση του υπουργικού οι €500 χιλ. θα παραχωρούνταν στον ΚΟΑ για τη διεξαγωγή του ράλλυ, εάν εξασφαλίζονταν κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα. Εντούτοις, αναφέρεται ότι εξασφαλίστηκαν μόλις €35 χιλ. από τον ιδιωτικό τομέα.

Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση αρχικά €150 χιλ. και στη συνέχεια άλλων €350 χιλ. στον Κυπριακό Σύνδεσμο Αυτοκινήτου για την διεξαγωγή του ράλλυ, «παρά το γεγονός ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του ΚΟΑ, ο οποίος περιελάμβανε την κρατική χορηγία για το Διεθνές Ράλλυ Κύπρος, δεν είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Εκ μέρους του ΚΟΑ, η ενέργεια δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι η χορηγία καταβλήθηκε «προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να ακυρωθεί η διοργάνωση και να εκτεθεί η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ποσά καταβλήθηκαν από το άρθρο που αφορά το ράλλυ και είναι μέρος του υποκεφαλαίου δαπανών που αφορούν επιχορηγήσεις, όπου υπέρβαση θεωρείται στο σύνολο του υποκεφαλαίου. Επομένως, σύμφωνα με τον ΚΟΑ, δεν προκύπτει υπέρβαση των προνοιών του προϋπολογισμού του ΚΟΑ, εφόσον στο σύνολο του υποκεφαλαίου, υπήρχαν επαρκείς πιστώσεις.

Το ράλλυ πραγματοποιήθηκε στις 16-18 Οκτωβρίου, ενώ ο ΚΟΑ αποδέσμευσε το πρώτο ποσό στις 31 Ιουλίου και το δεύτερο στις 14 Οκτωβρίου, ενώ ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε στις 26 Νοεμβρίου.

Της Μαρίας Χαμπή