You are here

Προχωρούν με βελτιωμένο νόμο για επίδομα πατρότητας

20/02/2018 15:53

Προτάσεις νόμου με σκοπό τη βελτίωση της νομοθεσίας περί επιδόματος και άδειας πατρότητας συζήτησε σήμερα η επιτροπή εργασίας, εξετάζοντας παράλληλα, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας Αντρέας Φακοντής, ανέφερε ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα κρίθηκε πρωτοποριακή και πολύ θετική, ωστόσο, στην εφαρμογή της έχει παρουσιάσει προβλήματα, όπως είπε.

«Γίναμε δέκτες πολλών παραπόνων από πατεράδες τους οποίους δεν καλύπτει η συγκεκριμένη νομοθεσία» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τις περιπτώσεις που ένα ζευγάρι δεν είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή δεν είχε τελέσει γάμο και απλώς συμβιούσε.

Όπως αναφέρθηκε, αμέσως μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας τον περασμένο Αύγουστο λήφθηκαν γύρω στις 750 αιτήσεις για παραχώρηση επιδόματος και άδειας πατρότητας. Τους μήνες που ακολουθούν ο μέσος όρος των αιτήσεων κυμαίνεται γύρω στις 350 – 400 ανά μήνα.

Κατά τη συνεδρία, εκπρόσωποι του υπουργείου εργασίας ενημέρωσαν ότι παρά το ότι στη νομοθεσία δεν υπάρχει σχετική πρόνοια, έχουν κάνει αποδεκτές τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης.

Ως εκ τούτου, εκφράστηκε η πρόθεση όπως η βουλή προχωρήσει στη συμπλήρωση του υφιστάμενου νόμου ώστε δικαιούχοι να είναι και οι πατεράδες οι οποίοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Το υπουργείο ωστόσο, εξακολουθεί να εκφράζει διαφωνία ως προς την εισήγηση να παραχωρείται η άδεια και το επίδομα πατρότητας και στις περιπτώσεις όπου ένα ζευγάρι συμβιώνει χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης προτάσσοντας τη δυσκολία που υπάρχει στην προσπάθεια επιβεβαίωσης εάν πράγματι οι γονείς του παιδιού συμβιώνουν.

«Κρίναμε ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση και συμπλήρωση της νομοθεσίας ώστε να καλυφθούν και αυτές οι περιπτώσεις για να μπορεί και η ίδια η νομοθεσία να έχει νόημα και περιεχόμενο», είπε ο κ. Φακοντής αναφερόμενος στη σχετική πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε τη διαφωνία του υπουργείου σημειώνοντας ότι το επιχείρημα είναι ότι δυσκολεύονται να ελέγξουν εάν όντως υπάρχει συμβίωση.

Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά σε άλλες νομοθεσίες που λαμβάνουν υπόψη τη συμβίωση χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, όπως η νομοθεσία για την παραχώρηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα τέκνου και την προίκα του μωρού.

Τέθηκαν παράλληλα, εισηγήσεις για την εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων, έτσι ώστε είτε με βεβαίωση της μητέρας του παιδιού, είτε με βεβαίωση του κοινοτάρχη που γίνεται αποδεκτή σε άλλες περιπτώσεις, να επιβεβαιώνεται ότι οι δύο γονείς είναι κάτω από την ίδια στέγη.

Τόσο η επίτροπος προστασίας του των δικαιωμάτων παιδιού, όσο και η επίτροπος διοικήσεως και η επίτροπος ισότητας συμφώνησαν με την πρόταση νόμου που βρίσκεται ενώπιον της επιτροπής όπως και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι πλην των εργοδοτικών οργανώσεων οι οποίες είχαν αμφιβολίες όσον αφορά την διακρίβωση της διαμονής των γονέων κάτω από την ίδια στέγη.

Σύμφωνα με τον κ. Φακοντή, η επιτροπή εργασίας θα επανέλθει την άλλη εβδομάδα για να τοποθετηθεί επί της πρότασης νόμου ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο ενώπιον της ολομέλειας.

 

 

Της Μαρίας Χαμπή