You are here

Προκαλεί αντιδράσεις το νομοσχέδιο για σύνταξη χηρείας ανδρών

19/06/2018 14:14

Αντιδράσεις προκαλούν πρόνοιες που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας με το οποίο θα παραχωρείται σύνταξης χηρείας κατά τον ίδιο τρόπο που καταβάλλεται σε γυναίκες και σε άντρες των οποίων η σύζυγος έχει αποβιώσει από την 1/1/2018 και μετά.

 Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή πριν από μερικές μέρες, συζητήθηκε σήμερα στην επιτροπή εργασίας.

Κατά τη συζήτηση εκφράστηκαν αντιδράσεις εκ μέρους των πλείστων εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων αλλά και από πλευράς βουλευτών, που διαφώνησαν με τη συμπερίληψη πρόνοιας η οποία προκαταλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των συνεισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, κατά 1%, λόγω της αύξησης των δαπανών του ΤΚΑ που συνεπάγονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις.

Το νομοσχέδιο προνοεί συγκεκριμένα, σταδιακή αύξηση 1% των ποσοστών συνεισφοράς στο ΤΚΑ, κατά την περίοδο 2024-2034.

Τίθεται ωστόσο η επιφύλαξη ότι στην περίπτωση κατά την οποία αναλογιστική μελέτη που θα διεξαχθεί πριν την εφαρμογή των αυξημένων ποσοστών, καταδείξει ότι με ή χωρίς τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, δεν είναι αναγκαία τα αυξημένα ποσοστά ή είναι αναγκαία μειωμένα ποσοστά, τότε θα εφαρμόζονται τα ποσοστά τα οποία θα καταδείξει η εν λόγω αναλογιστική μελέτη.

 Σημειώνεται ότι τα ποσοστά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι μειωμένα σε σχέση με το τι ισχύει πριν την τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής εργασίας Ανδρέα Φακοντή, βάσει της εν λόγω πρόνοιας θα προκύψει αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργοδοτουμένων κατά 0,4% για την κάθε κατηγορία και αύξηση 0,2% για την κυβέρνηση.

Ο κ. Φακοντής κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το νομοσχέδιο ώστε αυτό να άρει πραγματικά τις αδικίες που υφίστανται χωρίς να προδιαθέτει την αύξηση στα ποσοστά των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων.

Κόστος 35 εκ. για τετραετία 2018-2021

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αναλογιστική μελέτη εκ μέρους του υπουργείου εργασίας έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η επέκταση του δικαιώματος σύνταξης χηρείας και στους άντρες κατά αντίστοιχο τρόπο που παρέχεται και στις γυναίκες, θα επιφέρει αύξηση της δαπάνης του ΤΚΑ για τις συντάξεις χηρείας κατά €3,9 εκ. το 2018, €7,2 εκ. το 2019, €10,5 εκ. το 2020 και €13,4 εκ. το 2021.

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο διευθυντής του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Θεοφάνης Τρύφωνος, εάν η νέα ρύθμιση καλύψει όλους τους χήρους χωρίς περιορισμούς θα επιφέρει αύξηση δαπανών στο ΤΚΑ με το κόστος να φτάνει στα €44 εκ.

Σύνταξη μόνο σε χήρους μετά την 1η Ιανουαρίου 2018

Με βάση το νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της βουλής, δικαιούχοι για σύνταξη χηρείας θα είναι μόνο άνδρες των οποίων η σύζυγος έχει αποβιώσει κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Σχολιάζοντας τον συγκεκριμένο περιορισμό, ο πρόεδρος της επιτροπής εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής έκανε λόγο για αντισυνταγματική πρόνοια που διατηρεί την αδικία σε βάρος των ανδρών των οποίων οι σύζυγοι έχουν πεθάνει πριν από την καθορισμένη ημερομηνία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να περιληφθούν από τώρα στο νομοσχέδιο πρόνοιες για την αύξηση του ποσοστού εισφορών αφού κάτι τέτοιο προνοεί τη διενέργεια αναλογιστικής μελέτης.

«Θα ήταν πιο ορθολογιστικό να αναμένουμε τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης του 2024, για να διαφανεί κατά πόσο χρειάζεται αύξηση του ποσοστού συνεισφορών», σημείωσε.

Ο κ. Φακοντής επεσήμανε ότι υπήρξαν έντονες τοποθετήσεις εκ μέρους σχεδόν όλων των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων σε σχέση με τη συγκεκριμένη πρόνοια.

Οι εκπροσώποι συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση υποστήριξαν να μην εισαχθεί η συγκεκριμένη πρόνοια στη νομοθεσία αλλά να αναμένεται να διαφανεί εάν προκύψει ανάγκη.

Στόχος της επιτροπής εργασίας, όπως αναφέρθηκε, είναι να ολοκληρώσει την εξέταση του νομοσχεδίου πριν την παύση των εργασιών της βουλής στα μέσα Ιουλίου.

Της Μαρίας Χαμπή