You are here

Προκαλούν τριγμούς οι αλλαγές στην μεταρρύθμιση δήμων

18/05/2023 15:31

Ανησυχίες εξέφρασαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων Αντρέας Βύρας και Ανδρέας Κιτρομηλίδης αντίστοιχα, για πρόνοιες των νομοσχεδίων που τροποποιούν το πλαίσιο μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αναφέρθηκαν σε πρόνοιες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το όλο οικοδόμημα της μεταρρύθμισης πριν την εφαρμογή του, που υπολογίζεται σε ένα χρόνο περίπου.

Τα νομοσχέδια που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, στοχεύουν σε διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών που παρουσιάζουν οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή το Μάρτιο του 2023.

Ζητούν διαβούλευση οι εμπλεκόμενοι φορείς

Βύρας και Κιτρομηλίδης κατήγγειλαν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δεν προέβη σε διαβούλευση με τους δήμους και κοινότητες, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια για τους νόμους που ενέκρινε η Βουλή το Μάρτιο του 2023.

Ο κ. Βύρας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι είναι η πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που ξεκίνησε ο διάλογος για την μεταρρύθμιση, που για αλλαγές που έγιναν, όπως για τα καθήκοντα των δημάρχων αλλά και για τους επαρχιακούς Οργανισμούς, ενημερώνονται στην Βουλή αντί προηγουμένως, ώστε να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Τόνισε ότι χρήζουν αλλαγής οι νομοθεσίες ώστε να γίνουν πιο λειτουργικά τα δημοτικά συμβούλια και να διορθωθούν στρεβλώσεις που υπάρχουν.

Ωστόσο, ζήτησε να γίνει διαβούλευση έστω για το ζήτημα των σχολικών εφορειών, επισημαίνοντας την δυσκολία της συνένωσης τους, καθώς δεν έχει γίνει ως σήμερα καμιά προεργασία.

Αναταραχή στις τάξεις των τοπικών αρχόντων

Ο κ. Κιτρομιλίδης ανέφερε επιπλέον, ότι τίθεται ζήτημα για τις αντιμισθίες των αντιδημάρχων που προβλέπονται στα τροποποιητικά νομοσχέδια, αναφέροντας ότι επικρατεί αναταραχή μεταξύ των κοινοταρχών μετά την δημοσίευση προνοιών των τροποποιητικών νομοσχεδίων, που μειώνουν σημαντικά τα ποσά που θα λαμβάνουν.

Μάλιστα ανέφερε ότι η διαφορά ανάμεσα στους μισθούς που λαμβάνουν σήμερα και σε αυτούς που θα παίρνουν με την εφαρμογή της μεταρρύθμιση, κυμαίνεται στα 600-700 ευρώ.

Ο κ. Κιτρομιλίδης είπε περαιτέρω πως η ανησυχία είναι ότι στο μέλλον θα καταργηθούν οι θέσεις αντιδημάρχων.

Υπενθυμίζεται ότι στα τροποποιητικά νομοσχέδια υπάρχει πρόνοια ώστε η αντιμισθία αντιδημάρχων, να ανταποκρίνεται στο μέγεθος των δημοτικών διαμερισμάτων που εκπροσωπούν, ενώ εισάγεται ειδική ρύθμιση για την αντιμισθία αντιδημάρχων κατεχόμενων δήμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 11 του τροποποιητικού νομοσχεδίου, η αντιμισθία του αντιδημάρχου δεν δύναται να είναι χαμηλότερη του 20% και ψηλότερη του 50% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Ειδικότερα, η αντιμισθία του αντιδημάρχου θα ανέρχεται στο 20% της αντιμισθίας του δημάρχου σε δημοτικά διαμερίσματα των οποίων οι εκλογείς δεν υπερβαίνουν τους 500, στο 30% όπου οι εκλογείς ξεπερνούν τους 500, αλλά δεν υπερβαίνουν τους 1000 και στο 50% όπου οι εκλογείς υπερβαίνουν τους 1000.

Προβλέπεται επίσης, ότι η αντιμισθία αντιδημάρχων κατεχόμενων δήμων, ανέρχεται στο 15% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Στη βάση παρατήρησης ελεγκτή η αντιμισθία

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα είπε ότι με βάση την νομοθεσία που θεσπίστηκε οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάναν το 50% της αντιμισθίας των δημάρχων.

Σημείωσε ότι μετά και από παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή ότι θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι οι οποίοι εκπροσωπούν δημοτικά διαμερίσματα με λίγους κατοίκους και άλλοι με χιλιάδες, προχώρησαν σε αλλαγές ώστε κατά την άποψη του να γίνεται ποιο δίκαια κατανομή.

Πρόσθεσε ότι μετά και από διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταθέσαν την πρόταση που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής για διαφορετική ρύθμιση του ζητήματος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχουν κοινότητες με 37 ή 65 κάτοικους, και ότι αν δεν προχωρούσαν σε αλλαγές οι αντιδήμαρχοι τους θα λάμβαναν μισθούς πέραν των €2 χιλιάδων. Σημείωσε ότι με την πρόταση που κατέθεσαν θα παίρνουν €900 μισθό «που είναι, ούτως ή αλλιώς, πολύ ψηλότερα από το τι παίρνουν ως κοινοτάρχες τώρα». «Θεωρούμε ότι αυτό είναι πιο δίκαιο σε σχέση με την ευρύτερη κοινωνία», είπε ο Υπουργός.

Ο υπουργός που εμφανίσθηκε για περιορισμένο χρόνο στην συνεδρία της επιτροπής τόνισε ότι οι αλλαγές που προτείνονται στα τροποποιητικά νομοσχέδια δεν έχουν να κάνουν με αλλαγή στην φιλοσοφία της μεταρρύθμισης, αλλά με την εύρυθμη λειτουργία των νέων δήμων και κοινοτικών συμπλεγμάτων.

Διαβεβαίωσε επίσης, ότι οι εργασίες για την μεταρρύθμιση προχωρούν κανονικά και πως η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη σε ένα χρόνο να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση.

Τι προνοούν τα νομοσχέδια

Σημειώνεται ότι τα τροποποιητικά νομοσχέδια τα οποία κλείνουν τρύπες και κενά στους νόμους που ψήφισε πριν από ένα περίπου χρόνου η Βουλή, παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντινίδης.

Μεταξύ άλλων είπε σε ό,τι αφορά στο Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», ότι προωθούνται μικρές αλλαγές στη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, όπως επίσης και στην εισαγωγή ρυθμίσεων για την αντιμισθία των Αντιδημάρχων, που να λαμβάνουν υπόψη το μέγεθος των δημοτικών διαμερισμάτων.

Επιπλέον, περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για τους κατεχόμενους Δήμους αλλά και τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου, οι οποίοι δεν απαρτίζονται από δημοτικά διαμερίσματα.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», αφορά σε ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης Κοινοταρχών και Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και την έναρξη ισχύος των διατάξεων του Νόμου που αφορούν στη σύσταση συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών.

Για το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023», το οποίο συμπληρώνει το παζλ της μεταρρύθμισης είπε ότι σκοπός του είναι να ρυθμίσει θέματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών ανάδειξης Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, στη δικαιοδοσία των Οργανισμών στα υφιστάμενα αποχετευτικά συστήματα που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, στον καθορισμό έναρξης ισχύος διατάξεων του νόμου που αναφέρονται στην ανάληψη της άσκησης των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών σε σχέση με τα απόβλητα, καθώς και στην αποζημίωση των Προέδρων των Οργανισμών.

Εκλογές στις 9 Ιουνίου 2024

Επεσήμανε επίσης ότι η Κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών κινήθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε η Βουλή για να κατατεθούν οι όποιες τροποποιήσεις εντός Μάϊου ώστε να προλάβει η αρμόδια επιτροπή να τις εξετάσει και να προωθηθούν για ψήφιση από την Ολομέλεια σώματος πριν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση είπε ότι τόσο οι Ευρωεκλογές όσο και οι Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου 2024.

Αναφορικά με ανησυχίες για το μεγάλο αριθμό ψηφοδελτίων που θα έχουν στα χέρια τους οι πολίτες διαβεβαίωσε ότι στον ένα χρόνο που προηγείται πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Από την πλευρά του ερωτηθείς για το θέμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 2024, μετά το πέρας της συνεδρίας,ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι δουλεύουν εντατικά ούτως ώστε να γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου, και ότι θα γίνει μια εντατική καμπάνια τους μήνες που θα προηγηθούν ούτως ώστε να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

ΑΚΕΛ: Με φειδώ οι αλλαγές

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, σε δικές του δηλώσεις, απεύθυνε έκκληση, όπως, «ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών μας, με φειδώ να προχωρήσουμε σε αλλαγές, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», γιατί δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, αλλά θα εκτεθεί η Κύπρος ανά το παγκόσμιο. Υπενθύμισε ότι «βάλαμε πλάτες με μια πρωτοφανή απόφαση αναβάλλοντας με νομοθεσία εκλογική διαδικασία για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση για να προχωρήσουμε με την κοινή πλέον ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία για τις ευρωεκλογές, και τις εκλογές ΤΑ». Απαιτείται υπευθυνότητα και σοβαρότητα στους παραπέρα χειρισμούς, πρόσθεσε.

Είπε ότι το κόμμα του θα κάνει πολύ περιορισμένες εισηγήσεις για τις τροποποιήσεις σεβόμενοι την ανάγκη να προχωρήσει αλώβητη ως προς την φιλοσοφία η μεταρρύθμιση.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις όσον αφορά το δημοσιονομικό, και γίνεται μια προσπάθεια εξορθολογισμού, αλλά η συνολική εικόνα είναι ότι αν εφαρμοστούν οι νόμοι με ένα  τρόπο αποφασιστικό, χωρίς εκπτώσεις το τελικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα είναι θετικό.

ΔΗΣΥ: Να παραμένουμε στην μεγάλη εικόνα

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, δήλωσε από πλευράς του σε μια συναινετική πράξη, είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται απόλυτα οι εισηγήσεις του κάθε ενός ξεχωριστά.

 Ως εκ τούτου, ανέφερε, «παραμένουμε στην μεγάλη εικόνα» σημειώνοντας ότι το κόμμα του θα είναι παρών, «συναινετικά με όλα τα κόμματα, πριν το κλείσιμο της Βουλής το καλοκαίρι, να μπορέσουμε να ψηφίσουμε επιτέλους τα νομοσχέδια για να μπορέσουμε να μπούμε στην επόμενη φάση της υλοποίησης και κατ’ επέκταση, των εκλογών του Ιουνίου 2024».

ΔΗΠΑ: Στόχος να μην ανοιχτούν άλλα θέματα

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι είναι ικανοποιημένοι από αυτά που άκουσαν, και ότι έχουν κάποιες  παρατηρήσεις που θα τις υποβάλουν στην κατ’ άρθρον συζήτηση με στόχο να μην ανοικτούν άλλα θέματα, από αυτά που έχουν τεθεί τόσο στη σύσκεψη με τον Υπουργό όσο και στη Βουλή, αλλά να προχωρήσουν, ούτως ώστε αυτό που ξεκίνησε πριν πάρα πολλά χρόνια, και ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο να προχωρήσει και να ψηφιστεί.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ένας χρόνος που απομένει να είναι αρκετός ώστε να είναι όλα στην εντέλεια τον Ιούνιο του 2024.

ΕΔΕΚ: Τρομερά λάθη και προβλήματα

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι ήταν το μόνο κόμμα που είχε καταψηφίσει το Νόμο για  την ΤΑ «γιατί εκτιμούσαμε ότι στη βάση σκοπιμοτήτων που υπήρξαν δεν θα οδηγούσε σε μεταρρύθμιση της ΤΑ αλλά σε απορρύθμισή της». Ήδη σήμερα, είπε, ένα χρόνο περίπου πριν τις εκλογές αρχίζουν να διαπιστώνονται «τρομερά λάθη και προβλήματα» που υπάρχουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, οι όποιες προσπάθειες επιχειρούνται για να γίνουν μικροβελτιώσεις, στην ουσία, «δεν πρόκειται να οδηγήσουν ουσιαστικά στη βελτίωση του συγκεκριμένου νόμου».

Τα προβλήματα θα φανούν  και στην εκλογική διαδικασία, αλλά πολύ περισσότερο στην συνέχεια με την εφαρμογή της, πρόσθεσε. Ως εκ τούτου, είπε, «η λύση είναι μία, ριζική τροποποίηση του νόμου και κυρίως ενοποίηση των Δήμων, απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση των ψηφοδελτίων, και ανάδειξη της δυνατότητας των πολιτών μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να εκφράζονται σωστά και να εκλέγουν τα δημοτικά τους συμβούλια, τους δήμαρχους και τα συμβούλια των επαρχιακών οργανισμών.

Σε ερώτηση αν δεν είναι ουτοπικό αυτό στο σημείο που βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «ποτέ δεν είναι αργά. Αν όντως θέλουμε να βοηθήσουμε την ΤΑ πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές».

Της Ελένης Χαραλάμπους