You are here

Προς αναστολή εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου

26/06/2019 16:08

Προς αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας αναφορικά με την κάρτα φιλάθλου μέχρι το τέλος του έτους προσανατολίζεται η επιτροπή νομικών, μέσω σχετικής πρότασης νόμου που αποφασίστηκε όπως προωθηθεί εκ μέρους της.

Η επιτροπή συζήτησε σήμερα το θέμα της κάρτας φιλάθλου σε συνδυασμό με θέματα που αφορούν την ασφάλεια των γηπέδων και την καταπολέμηση της βίας σε αθλητικούς χώρους, στην παρουσία του νέου υπουργού δικαιοσύνης Γιώργου Σαββίδη.

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη διατήρηση της κάρτας φιλάθλου και ότι η πολιτική της παραμένει στη βάση ότι η κάρτα φιλάθλου αποτελεί εργαλείο για μείωση της βίας στα γήπεδα.

Σημείωσε μάλιστα, ότι την τελευταία χρονιά υπήρξαν απτά αποτελέσματα μη ύπαρξης βίας, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίον θα πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή, είτε με την κατάργηση είτε με την αναστολή της».

Εντούτοις, ανέφερε ότι εναπόκειται στη βουλή ή σε οποιοδήποτε άλλο θέλει, να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Προωθούνται αλλαγές μέσω νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, το υπουργείο έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο επιφέρει ορισμένες αλλαγές σε σχέση με την κάρτα φιλάθλου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της νομικής υπηρεσίας. Σημείωσε ότι το περιεχόμενό του έχει ήδη συζητηθεί με τα σωματεία από τον προκάτοχό του.

Οι αλλαγές που προτείνονται όπως εξήγησε, αφορούν πρώτον, τη δυνατότητα επέκτασης της κάρτας μέλους των σωματείων, δηλαδή των ‘loyalty cards’, ώστε να καλύπτουν και τον ρόλο της κάρτας φιλάθλου, με γνώμονα ότι τα στοιχεία που απαιτούνται για έκδοση της κάρτας φιλάθλου ως επίσης και ο χώρος που θα τηρούνται τα στοιχεία αυτά, θα είναι αυτά που απαιτούνται βάσει της σημερινής νομοθεσίας και θα τηρούνται στο γενικό αρχείο του ΚΟΑ, το οποίο θα εξακολουθήσει να είναι προσβάσιμο στην Αστυνομία, όπως είναι μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο σημείο αφορά στη διαφοροποίηση κάποιων αδικημάτων, με διαγραφή του αδικήματος της απλής εξύβρισης από τον νόμο περί βίας στα γήπεδα και αντικατάσταση της ποινής φυλάκισης με αποκλεισμό από τα γήπεδα, για κάποια αδικήματα.

Τρίτο σημείο, είναι η προτεινόμενη κατάργηση της αναγκαιότητας έκδοσης κάρτας φιλάθλου για άτομα άνω των 65 ετών, που οποίο συνάδει και με άλλους κανονισμούς της ΚΟΠ που επιτρέπουν άτομα άνω των 65 ετών να παρακολουθούν αγώνες ακόμη κι αν αυτοί διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Το νομοσχέδιο εκκρεμεί στη Νομική Υπηρεσία. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χρονική δυνατότητα να τύχει επεξεργασίας και έγκρισης από τη Βουλή πριν από το κλείσιμο της βουλής για θερινές διακοπές» δήλωσε ο κ. Σαββίδης σημειώνοντας ότι δεν εμπίπτει στον έλεγχό του το πότε θα ληφθεί η απάντηση της νομικής υπηρεσίας και κατά πόσο το νομοσχέδιο θα προλάβει να εξεταστεί και να ψηφιστεί από τη βουλή.

Κληθείς να αναφερθεί στην αντιμετώπιση του νομοσχεδίου από τα σωματεία, σημείωσε ότι έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει περίπτωση κάποια σωματεία να μην συμφωνούν.

«Είμαι στη διάθεσή τους να συζητήσω θέματα τα οποία είτε τους απασχολούν είτε θα βοηθήσουν στην αύξηση της προσέλευσης των φιλάθλων στα γήπεδα», επεσήμανε.

Αναστολή για προσαρμογή των σταδίων

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Δαμιανού, η νομοθεσία για την κάρτα φιλάθλου, συνδέεται με την ασφάλεια των σταδίων και εφόσον οι υποδομές των σταδίων δεν επιτρέπουν τις ανάλογες προσαρμογές, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της νομοθεσίας για την κάρτα φιλάθλου.

Υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε αναφερθεί από την αρχή στο εν λόγω ζήτημα, σημειώνοντας ότι σε τέσσερις μέρες λήγει η αδειοδότηση σταδίων και πως σε ερώτηση κατά πόσο η αρχή αδειοδότησης σταδίων μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, η απάντηση δεν ήταν θετική.

Σημείωσε ότι σε πρώτο στάδιο η επιτροπή νομικών έχει καταλήξει σε συναντίληψη για την διαμόρφωση πρότασης νόμου για αναστολή της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο ώστε να δοθεί χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες να προωθήσουν την εφαρμογή της νομοθεσίας για την ασφάλεια των σταδίων.

Από πλευράς του, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε πως από τον περασμένο Δεκέμβριο και την πρώτη φάση αξιολόγησης του θεσμού της κάρτας φιλάθλου, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. Παράλληλα, αναδείχθηκε όπως είπε, το πρόβλημα ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας σχεδόν όλων των γηπέδων που έχει η κυπριακή Δημοκρατία και υποστήριξε ότι το κράτος δείχνει αδιαφορία.

Της Μαρίας Χαμπή