You are here

Πρόταση για εξαίρεση της επικαρπίας από επιδόματα

29/11/2022 15:27

Την εξαίρεση του δικαιώματος επικαρπίας από δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εξέτασε η σήμερα Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, μετά από σχετική πρόταση νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μαρίνος Μουσιούττας.

«Η πρόταση αφορά τη διόρθωση στρέβλωσης της νομοθεσίας που επηρεάζει πάρα πολλούς δικαιούχους στους οποίους τερματίζονται τα επιδόματα, είτε επειδή άγνοιας, είτε λόγω της καλής πρόθεσης - πολλών παππούδων συνήθως να μεταβιβάζουν ακίνητη περιουσία στα εγγόνια τους, θέλοντας να τα βοηθήσουν και να εξασφαλίσουν το μέλλον τους», σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τρυφωνίδη μετά τη συνεδρία.

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι η πρόταση αφορά τα άτομα που λαμβάνουν ακίνητη περιουσία και όχι αυτά που την παραχωρούν, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η όποια εκμετάλλευση του συστήματος από επιτήδειους.

Πρόσθεσε ότι με την πρότασή τους, αποσκοπείται η επικαρπία να μην λογίζεται στο οικογενειακό εισόδημα του δικαιούχου και έτσι να αποκόπτεται, είτε το αναπηρικό επίδομα, είτε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από αυτούς τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

 «Την ίδια ώρα, τονίζουμε εμφαντικά ότι δεν θέλουμε με αυτή την πρόταση να γίνεται εκμετάλλευση από επιτήδειους και να μεταβιβάζουν οποιαδήποτε περιουσία σε άλλα συγγενικά πρόσωπα για να αιτούνται μετά επίδομα από το κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι θετικά αντιμετωπίζουν την πρόταση νόμου η Υφυπουργός και ο Διευθυντής των Υπηρεσιών Επιδομάτων, οι οποίοι ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι είναι μια πρόταση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην τοποθέτηση του εκπρόσωπος του Κτηματολογίου είπε ότι θα δει θετικά το θέμα και το ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους θα μελετήσουν το θέμα, ούτως ώστε με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής να υπάρξει ολοκληρωμένη πρόταση η οποία να είναι και συνταγματικά ορθή, δηλαδή να μην αυξάνει τον προϋπολογισμό του κράτους.

 Η προσπάθεια αυτή γίνεται για να βοηθηθούν οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας που λαμβάνουν επίδομα και που έτυχαν μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας με επικαρπία, ανέφερε τέλος.