You are here

Προβληματισμός για κόστος ταινίας Jiu Jitsu

05/12/2019 16:39

Εν μέσω διαφωνιών η κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών συζήτησε την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €8,5 εκ. που δαπάνησε στην Κύπρο κινηματογραφική εταιρεία για την ταινία  Jiu Jitsu.

Στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την εταιρεία παραγωγής του έργου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει το 35% του κόστους παραγωγής που έχει προϋπολογιστεί στα €25 εκ.

Στο πλαίσιο της αποδέσμευσης κονδυλιών του κρατικού προϋπολογισμού 2019, η επιτροπή εξέτασε και το συγκεκριμένο κονδύλ.

Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η ανώτερη λειτουργός ΦΠΑ του υπουργείου οικονομικών Νάγια  Συμεωνίδου «το κονδύλι θα πρέπει να αποδεσμευτεί διότι θα πρέπει να πληρωθεί η εταιρεία η οποία εργοδότησε 220 κύπριους, στους τρεις μήνες που διήρκησε το γύρισμα της ταινίας στην Κύπρο».

Την αντίδραση των βουλευτών προκάλεσε η αναφορά της κ. Συμεωνίδου, ότι ο έλεγχος που βρίσκεται σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου που θα καταδείξει εάν η εταιρεία συμμορφώθηκε με όλες τις υποχρεώσεις που επιβάλλει το σχέδιο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης ζήτησε περαιτέρω στοιχεία από τη λειτουργό της υπηρεσίας ΦΠΑ ώστε να αποφασίσουν εάν τελικά θα αποδεσμεύσουν το συγκεκριμένο κονδύλι.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού μετά τη συνεδρία της επιτροπής δήλωσε ότι «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει η προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην κυπριακή Δημοκρατία».

Σημείωσε ότι «όταν παρουσιάστηκε το σχέδιο για την οπτικοακουστική βιομηχανία υπήρξαν προβληματισμοί για τα λεφτά που ζητούσε στην αρχή η κυβέρνηση ύψους €16 εκ., τα οποία μείωσε η βουλή στα €8 εκ. Σήμερα έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για την κοινωνική ανταπόδοση από αυτή την ταινία».

 Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το μέγεθος των χρημάτων που αφέθηκαν στην κυπριακή οικονομία από την ταινία και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαφάνεια και άλλα . Άρα με αυτά τα δεδομένα δεν είναι εφικτό εμείς να συναινέσουμε στη δαπάνη αυτή».

Ο βουλευτής των Οικολόγων - Συμμαχία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «εμείς στηρίξαμε με συνέπεια από το 2015 και επιμέναμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει ένα σχέδιο επιδότησης της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Δυστυχώς όμως με τον τρόπο που  υλοποιήθηκε μας εξαναγκάζει να εφαρμόσουμε εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου και να μην εγκρίνουμε την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου».

Της Ηρώς Ευθυμίου