You are here

«Ψήνουν» αλλαγές για επάγγελμα δικηγόρων

16/10/2018 17:06

Πρόταση νόμου η οποία τροποποιεί τον περί δικηγόρων νόμο επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στο εν λόγω επάγγελμα, κατέθεσε εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ ο βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής νομικών Γιώργος Γεωργίου.

Η πρόταση κατατέθηκε επισήμως την περασμένη Παρασκευή και προνοεί τροποποίηση του περί δικηγόρων νόμου, έτσι ώστε όπως υποστηρίζεται, να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίσει το επάγγελμα του δικηγόρου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με τις προτεινόμενες πρόνοιες, τροποποιείται ο τρόπος εισδοχής στο δικηγορικό επάγγελμα καθώς και ο τρόπος έκδοσης αδειών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

 Με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, θα επιτρέπεται σε μέλη του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου να ασκούν το επάγγελμά τους τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, προτείνεται εισαγωγή υποχρέωσης συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης με στόχο όπως αναφέρεται, η ποιότητα παροχής νομικών συμβουλών που παρέχονται να είναι ανταγωνιστική και προς το συμφέρον του πελάτη.

Επιπρόσθετα, με την πρόταση τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στο πειθαρχικό συμβούλιο, με στόχο όπως σημειώνεται, η λειτουργία του να καταστεί πιο αποτελεσματική.

Σε ότι αφορά το πειθαρχικό συμβούλιο, προστίθενται διατάξεις στο νόμο σύμφωνα με τις οποίες το πειθαρχικό συμβούλιο αποτελείται από το γενικό εισαγγελέα ως πρόεδρο και έξι δικηγόρους μέλη, οι οποίοι επιλέγονται από τον γενικό εισαγγελέα  από κατάλογο με διπλάσιο αριθμό υποψηφίων, που καταρτίζεται από το συμβούλιο του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου.

Προνοείται επίσης, όπως τουλάχιστον τρία εκ των μελών είναι δικηγόροι που ασκούν το επάγγελμα τουλάχιστον για 20 χρόνια ενώ, η θητεία του πειθαρχικού συμβουλίου καθορίζεται στα τρία έτη.

Η πρόταση νόμου αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της επιτροπής νομικών.

Μ.Χ.