You are here

Σ. Δράκου: Εκδίκαση υποθέσεων σε 2-3 χρόνια

11/05/2022 17:36

Σε δύο με τρία χρόνια αναμένεται ότι θα εκδικάζονται οι υποθέσεις ενώπιον της δικαιοσύνης από τα νέα δικαστήρια που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών κατά τη σημερινή συνέχιση της συζήτησης επί των νομοσχεδίων για την  μεταρρύθμιση των ανώτατων βαθμίδων της δικαιοσύνης, η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου είπε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έτυχε από το Ανώτατο Δικαστήριο, ο χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων στα νέα δικαστήρια θα μειωθεί σε ένα με τρία χρόνια σε σχέση με σήμερα που o χρόνος εκδίκασης εφέσεων είναι μέχρι και επτά χρόνια.

Απαντώντας σε βουλευτές του ΑΚΕΛ οι οποίοι ζήτησαν στην προηγούμενη συνεδρία περαιτέρω ενημέρωση αναφορικά με τις υποθέσεις που χρονίζουν ενώπιον των συγκεκριμένων δικαστηρίων, η κ. Δράκου τόνισε ότι δεν μπορούν να δοθούν ασφαλή χρονοδιαγράμματα για τον ακριβή χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων, καθώς ρόλο θα έχουν και αστάθμητοι παράγοντες που θα προκύψουν, ιδίως σε ότι αφορά την εργασία που θα προκύψει στην βάση της νέας δικαιοδοσίας των νέων τριτοβάθμιων δικαστηρίων.

Ανέφερε όμως, ότι σύμφωνα με υπολογισμούς το νέο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα εκδικάσει συνολικά 377 καθυστερημένες υποθέσεις, εκ των οποίων οι 292 αφορούν αναθεωρητικές εφέσεις, δηλαδή εφέσεις που αφορούν διοικητικό δίκαιο, που καταχωρήθηκαν πριν την 31 Δεκεμβρίου του 2018 και 85 αναθεωρητικές εφέσεις του διοικητικού δικαίου κατά απόφασης δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο από την πλευρά του θα εκδικάσει όλες τις πολιτικές εφέσεις, που ανέρχονται σε 1591 και το Εφετείο τις πολιτικές, ποινικές και αναθεωρητικές εφέσεις που φτάνουν συνολικά τις 3149 υποθέσεις.

Πρόσθεσε ότι σήμερα διεκπεραιώνονται περίπου 500 πολιτικές εφέσεις το χρόνο και αναμένεται ότι ο ίδιος αριθμός να διεκπεραιώνεται το χρόνο και από το νέο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ όσον αφορά την αναθεωρητική δικαιοδοσία, η υπουργός είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διεκπεραιώνει περίπου 140 υποθέσεις το χρόνο, προσθέτοντας ότι αναμένεται η διεκπεραίωση των υποθέσεων σε περίπου δύο χρόνια.

Για το Ανώτατο Δικαστήριο είπε ότι με βάση τα στοιχεία,  αν εκδικάζονται περίπου 500 ετησίως, ο χρόνος ολοκλήρωσης της εκδίκασης θα είναι τα τρία χρόνια, ενώ  και στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τα δύο χρόνια, όπως επίσης θα το ίδιο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για την εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων στο Εφετείο, το οποίο υπολογίζεται να εκδικάζει περίπου 800 υποθέσεις το χρόνο, από τους 16 δικαστές που θα το απαρτίζουν.

Η κ. Δράκου επεσήμανε ότι αυτό που μετρά και υποστηρίζουν τα νομοσχέδια και την δομή που προτείνουν είναι η επιτάχυνση της εισαγωγής των check and balances που δεν υπάρχει σήμερα, η ευελιξία και η ενδυνάμωση της λειτουργικότητας της ανώτερης βαθμίδας που σήμερα συγκεντρώνουν υπέρμετρες δικαιοδοσίες και καθήκοντα.

Γ. Εισαγγελέας: Συνταγματική η ψήφιση των νομοσχεδίων

Από την πλευρά του μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη ψήφιση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών και επεσήμανε ότι «η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι ενός συστήματος που βουλιάζει και που θα συνεχίσει να βουλιάζει διότι δεν εκσυγχρονίστηκε».

Όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν περί πιθανής αντισυνταγματικότητας σε σχέση με τη δημιουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και το  ενδεχόμενο επηρεασμού του Δικαίου της Ανάγκης, είπε ότι θέση της Νομικής Υπηρεσίας είναι ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων είναι συνταγματική βάσει του Δικαίου της Ανάγκης, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται.

Πρόσθεσε ότι παρόμοιο ζήτημα τέθηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου όταν αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα της δημιουργίας του Διοικητικού Δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε τη δημιουργία των Διοικητικών Δικαστηρίων ως συνταγματική, καταλήγοντας ότι:

«Έπεται ότι ο συντακτικός νομοθέτης, εν τη σοφία του, που δεν ελέγχεται δικαστικώς κατά πάγια νομολογία, όπως δεν ελέγχεται και η σκοπιμότητα μιας νομοθεσίας, ενήργησε κατά τρόπο νόμιμο έχοντας κρίνει ότι επέστη ο χρόνος μετά την πάροδο πολλών δεκαετιών από το 1964, ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να συνδράμει στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης με τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου. Δεν υπάρχει οτιδήποτε το αντισυνταγματικό σε αυτή τη νομοθετική κίνηση ενίσχυσης της απονομής της δικαιοσύνης».

Πρωτοβουλίες για καθυστερημένες υποθέσεις

Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας ανέλυσε στους βουλευτές της Επιτροπής τις πρωτοβουλίες που η Νομική Υπηρεσία λαμβάνει για περαιτέρω άμβλυνση του προβλήματος των δικαστικών καθυστερήσεων. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι έχει εισηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο τρόπους απλοποίησης της διαδικασίας του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, όπως και την πιθανότητα στις ποινικές υποθέσεις να αυξηθεί η δικαιοδοσία του ενός δικαστή, ώστε να μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης 7 χρόνων αντί μέχρι 5 χρόνων όπως ισχύει σήμερα, κάτι που αναπόφευκτα θα περιορίσει τις υποθέσεις που αποστέλλονται για εκδίκαση στα Κακουργιοδικεία.  

Επίσης, ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση με το Ανώτατο Δικαστήριο ως προς κατά πόσον θα μπορούσε η έκδοση κάποιων ενταλμάτων, όπως εντάλματα έρευνας, να καταστεί εφέσιμη αντί να αμφισβητείται με προνομιακά εντάλματα. Οι δε εφέσεις, πρόσθεσε, θα πρέπει να εκδικάζονται σε σύντομο καθορισμένο χρόνο. Για τις εισηγήσεις αυτές, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι αναμένει τις απόψεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Της Ελένης Χαραλάμπους