You are here

Σωρεία εκκρεμοτήτων στη μεταρρύθμιση της ΤΑ

17/11/2021 07:26

Στο τελικό και δυσκολότερο στάδιο της διαβούλευσης επί των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, εισέρχεται αύριο η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Ενώπιον της Επιτροπής εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να κλείσουν εντός των επόμενων εβδομάδων, ώστε τα τρία νομοσχέδια να σταλούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση πριν τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό.

Η συζήτηση των νομοσχεδίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και κατά την αυριανή συνεδρία, υπολογίζεται ότι θα κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα που δεν αποτελούν σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων.

Σε ότι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτά η επιτροπή Εσωτερικών έχει ενώπιον της σχετικό σημείωμα, στο οποίο καταγράφονται 13 βασικά θέματα για τα οποία είναι σε εκκρεμότητα η λήψη απόφασης, στο πλαίσιο της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα που ετοίμασε η γραμματεία της Επιτροπής, στο νομοσχέδιο περί Δήμων εκκρεμούν δέκα ζητήματα, που περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε επίπεδο τοπικών αρχών, προκειμένου να γίνουν στη συνέχεια οι προτεινόμενες συνενώσεις.

Επίσης, εκκρεμεί για λήψη απόφασης, το θέμα της συνένωσης τοπικών αρχών για τη δημιουργία νέων δήμων και τη διατήρηση υφιστάμενων δήμων, καθώς και ο αριθμός των συμβούλων που θα μετέχουν στο συμβούλιο βάσει του αριθμού των εκλογέων, αλλά και ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων και αρμοδιότητες τους.

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του εσωτερικού ελέγχου, της σύστασης Επιτροπής Ελέγχου και των εξουσιών του γενικού ελεγκτή. Ανοικτά παραμένουν επίσης, τα ζητήματα διορισμού υπαλλήλων, αλλά και αρμοδιοτήτων και εξουσιών σε σχέση με την οικονομική διαχείριση και άλλα θέματα.

Σε ότι αφορά την οικονομική πτυχή της μεταρρύθμισης σε εκκρεμότητα είναι ακόμα το ζήτημα της κατανομής κρατικών εσόδων προς τους δήμους, αλλά και η αντιμισθία δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Τα εν λόγω θέματα, αναμένεται να συζητηθούν και κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής όπου θα φιλοξενηθεί εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Αναζητούν λύσεις και για τοπικά συμπλέγματα υπηρεσιών

Όσον αφορά το νομοσχέδιο περί Κοινοτήτων, σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα σε εκκρεμότητα παραμένει μόνο ένα ζήτημα που αφορά τα τοπικά συμπλέγματα υπηρεσιών, ενώ όσο αφορά το τρίτο νομοσχέδιο του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα εκλογής προέδρου και της σύνθεσης των συμβουλίων, καθώς επίσης, το θέμα των αρμοδιοτήτων του Γενικού Διευθυντή των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην επέκταση της θητείας, λόγω αναβολής των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρά τα πολλά μέτωπα που παραμένουν ανοικτά, μετά από τη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών της προηγούμενης εβδομάδας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο διάλογος επί των νομοσχεδίων θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ότι υπάρχει η δυνατότητα να κατατεθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση, με βάση τον προγραμματισμό.

Σε ότι αφορά την έγκριση των νομοσχεδίων ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου Ανάκαμψης προς την Κύπρο, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε χθες, κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Βουλής, ότι μετά την παράταση που δόθηκε για τη διενέργεια των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέχρι τον Ιούνιο του 2024, «ουσιαστικά ο στόχος της ψήφισης των τριών αυτών νομοσχεδίων ως προαπαιτουμένου για εκταμίευση κονδυλίων στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί».

Εξακολουθεί, όπως είπε, να παραμένει σε εκκρεμότητα ο γενικότερος στόχος της αναθεώρησης του υπό αναφορά νομοθετικού πλαισίου μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Της Ελένης Χαραλάμπους