You are here

Στα βαθιά από σήμερα η μεταρρύθμιση της ΤΑ

21/10/2021 07:11

Στα βαθιά αναμένεται ότι θα προχωρήσει από σήμερα η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης και των τριών νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση της συζήτησης και προώθησης των τριών νομοσχεδίων στην Ολομέλεια για ψήφιση, αρχίζουν να στενεύουν. Στο τραπέζι του διαλόγου παραμένουν ανοικτά επίμαχα ζητήματα για τα οποία απαιτείται να βρεθούν οι αναγκαίες συναινέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια πριν την 30η Νοεμβρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρία της, η επιτροπή Εσωτερικών ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρο συζήτηση των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, ενώ σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση του νομοσχεδίου περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων και να αρχίσει η εξέταση ζητημάτων που παραμένουν ανοικτά.

Η σημερινή συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή, εκπρόσωπων της Νομικής Υπηρεσίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου και της Ένωσης Κοινοτήτων.

Τα κυριότερα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά, θεωρούνται και τα ποιο σοβαρά, καθώς αφορούν μεταξύ άλλων, στον αριθμό των Δήμων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, αλλά και στο διαμοιρασμό αρμοδιοτήτων και καθηκόντων.

Υπομνήματα με ενστάσεις από δήμους και κοινότητες

Σε υπομνήματα που απέστειλαν στην επιτροπή Εσωτερικών, τόσο η Ένωση Δήμων, όσο και η Ένωση Κοινοτήτων, σταχυολογούν ενστάσεις τους σε σχέση με συγκεκριμένες πρόνοιες των νομοσχεδίων.

Η Ένωση Δήμων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει η διαχείριση των βιομηχανικών περιοχών να περιέλθει στους δήμους μαζί με τους αντίστοιχους πόρους, όπως και να ρυθμιστεί νομοθετικά η λειτουργία δημοτικής αστυνομίας.

Θέλουν διόρθωση στις απολαβές

Στο σημείωμα της Ένωσης Δήμων γίνεται αναφορά σε πίνακα που εισάγεται με την προτεινόμενη νομοθεσία, ο οποίος συσχετίζει την αντιμισθία και τα έξοδα παραστάσεως των νέων δημάρχων με τις αντίστοιχες απολαβές βουλευτών, με βάση τον αριθμό των εκλογέων του εκάστοτε δήμου.

Προστίθεται ότι η αντιμισθία του αντιδημάρχου θα ανέρχεται στο 50% της αντιμισθίας του δημάρχου και η αποζημίωση των συμβούλων στο 10% της αντιμισθίας του δημάρχου.

Σημειώνεται ότι εκ πρώτης όψεως οι αποζημιώσεις κάποιων συμβούλων θα μειωθούν σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, γεγονός που θα πρέπει να διορθωθεί, όπως υποστηρίζεται

Η Ένωση Δήμων επαναφέρει και το αίτημα όπως οι δημοτικοί κανονισμοί που διέπουν τη διαχείριση των σχολικών μονάδων και εκδίδονται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθενται στη Βουλή, να εκδίδονται από τους δήμους και να κατατίθενται στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Επίσης, ζητείται από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, να δοθεί το ελεύθερο στους νέους δήμους να πραγματοποιούν εργασίες σε πάρκα, κήπους, γήπεδα, κολυμβητήρια και άλλους δημόσιους χώρους, χωρίς πρώτα να απαιτείται η άδεια των κρατικών αρχών.

Ζητούνται ακόμα, περαιτέρω διευκρινίσεις σε ότι αφορά την κατανομή θέσεων συμβούλων και ειδικότερα, σε σχέση με τη διαδικασία πλήρωσης θέσης στο ενδεχόμενο κενών θέσεων και δεύτερης κατανομής.

Τέλος ζητείται να τεθεί υπόψη πρόνοια που αφορά τον ενεργό πληθυσμό σε δήμους, όπως πχ σε περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι σε αντίθεση με τους επισκέπτες διαμένουν μόνιμα σε κάποιο δήμο.

Ανησυχεί για αποψίλωση υπαίθρου η Ένωση Κοινοτήτων

Η Ένωση Κοινοτήτων σε δικό της σημείωμα εστιάζεται στην απόφαση της Επιτροπής Εσωτερικών, λόγω της αύξησης των δήμων από 17 σε 20, να συμπεριλάβει σε αυτούς και άλλες κοινότητες για συνένωση με τους δήμους, χωρίς πρώτα να ενημερωθούν οι κοινότητες και η Ένωση Κοινοτήτων.

Εκφράζει παράλληλα διαφωνία σε ότι αφορά την απόφαση για συμπερίληψη αρχικά 49 και στη συνέχεια 53 μεγάλων κοινοτήτων στα νέα σχήματα των δήμων, με τη μεταφορά περίπου του 50% του πληθυσμού της υπαίθρου στις αστικές περιοχές, υποδεικνύοντας ότι από τη μία, αποψιλώνεται περαιτέρω η ύπαιθρος και από την άλλη, οι προσφερόμενες υπηρεσίες στις κοινότητες αυτές δεν θα είναι πιο ποιοτικές και αναβαθμισμένες, αλλά πιο ακριβές και υποβαθμισμένες.

Η Ένωση Κοινοτήτων υποστηρίζει ότι η μεταφορά περίπου 100 χιλ. πληθυσμού από την ύπαιθρο στις αστικές περιοχές, ανατρέπει εντελώς τους σχεδιασμούς για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς οι μεγάλες κοινότητες που διαθέτουν προσωπικό και υπηρεσίες θα στήριζαν και τις μικρές κοινότητες που δεν διαθέτουν, ειδικά στα αρχικά στάδια της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών, όπως είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Προστίθεται ωστόσο, ότι είναι δικαίωμα της κάθε κοινότητας να αποφασίσει η ίδια εάν θα προχωρήσει σε συνένωση με κάποιο δήμο ή όχι.

Της Ελένης Χαραλάμπους