You are here

Σταυρός σε €2,4 εκ. για βία στα γήπεδα και ομοσπονδίες

16/03/2018 18:30

Η ολομέλεια της βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον προϋπολογισμό του κυπριακού οργανισμού αθλητισμού για το έτος 2018, δεσμεύοντας παράλληλα ποσό €2.4 εκ.

Η βουλή ενέκρινε τροπολογία του ΑΚΕΛ με 24 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον για τη δέσμευση κονδυλίου €1,1 εκ. που αφορά εγκατάσταση συστημάτων και υποδομής για πρόληψη και καταστολή της βίας σε μη ιδιόκτητους αθλητικούς χώρους.

Την ίδια στιγμή, πέρασε τροπολογία των Οικολόγων με την οποία δεσμεύτηκε ποσοστό 10% από το σχέδιο λειτουργικών εξόδων των αθλητικών ομοσπονδιών, ποσοστό που αναλογεί σε €1.264.818. Το σύνολο του κονδυλιού ανέρχεται στα € 8.025.500.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €41.677.780 και έσοδα του ίδιου ύψους.

Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι για πολλοστή φορά αναδείχθηκαν τα πολλαπλά προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού ενώ, αναφέρθηκε σε οικογενειοκρατία και διαπλοκή στις ομοσπονδίες παρατηρώντας ότι ο ΚΟΑ ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε επειδή δεν έχει παρεμβατικό ρόλο. Παράλληλα, χαρακτήρισε το Τσίρειο Στάδιο ως «μαύρη τρύπα» όπου έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά διαχρονικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι σε ότι αφορά την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους και γύρω από αυτούς, ο ΚΟΑ παρακολουθεί ως επιτήδειος ουδέτερος, χωρίς σχέδιο την ώρα που έχουν αδειάσει τα γήπεδα από φιλάθλους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης αναφέρθηκε σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από ομοσπονδίες σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ΚΟΑ θα πληρώσει €300 χιλ. για κακοτεχνίες στο γήπεδο Τάσου Μάρκου.

Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι παίρνει σάρκα και οστά το γήπεδο Λεμεσού και για το ότι συνεχίζονται οι επισκευές στο Τσίρειο.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους επανέλαβε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στον κολυμβητικό και θαλάσσιο αθλητισμό ενώ, ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας έκανε λόγο για ένα σαθρό πλαίσιο ημικρατικών οργανισμών που αποτελούν «μικρομάγαζα κομματικών σκοπιμοτήτων», κατά την έκφρασή του.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου είπε ότι στον ΚΟΑ ανακάλυψαν ένα δημιουργικό τρόπο να καλύπτουν ελλείμματα στο ταμείο συντάξεων και να διαφεύγουν του γενικού ελεγκτή εκδίδοντας την τελευταία ημέρα του έτους επιταγή 500.000 λιρών (2007) την οποία ακύρωναν στην αρχή του επομένου έτους.

Παρατήρησε επίσης ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία πειθαρχική διαδικασία για ατασθαλίες και ελλείμματα ύψους €3,5 εκ στο ταμείο συντάξεων και εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί το ΔΣ του ΚΟΑ.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς παρατήρησε ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ είναι διαχειριστικός υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει όραμα, σημειώνοντας πως ο αθλητισμός περιορίζεται στην καλλιέργεια του οπαδισμού και όχι του αθλητισμού.

Μ.Χ.