You are here

Στη βουλή τα ευρήματα ελεγκτή για προεδρικό

05/09/2019 07:02

Επί τάπητος τίθενται σήμερα στην επιτροπή ελέγχου της βουλής τα σοβαρά ευρήματα για την προεδρία και το προεδρικό, όπως καταγράφονται στην ειδική έκθεση του γενικού ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η έκθεση είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του προεδρικού αλλά και σκέψεις για περιορισμό των υπερεξουσιών που έχει η ελεγκτική υπηρεσία.  Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είχε κάνει λόγο για «σχολαστικισμό», για «γενικεύσεις» και για «παραλείψεις» στην έκθεση του ελεγκτή.

Ο κ. Μιχαηλίδης κλήθηκε να αναλύσει τα ευρήματα του και να απαντήσει στις απορίες των βουλευτών της επιτροπής ελέγχου.

Πάντως στην ειδική έκθεση που κυκλοφόρησε στις 17 Ιουλίου 2019, καταγράφονται πράματα και θάματα οπως είναι η μη τήρηση των κανονισμών στο διορισμό συμβούλων και συνεργατών στην προεδρία και στους επιτρόπους.

Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις αποσπάσεων στην προεδρία για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων, λειτουργοί μετακινούνται και απασχολούνται στην προεδρία πριν από την έγκριση της απόσπασης τους από την επιτροπή δημόσιας υπηρεσίας/ επιτροπή εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Επισημαίνεται επίσης στην έκθεση ότι το προεδρικό προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών από 3 άτομα χωρίς την προκήρυξη προσφορών και χωρίς να συναφθούν συμβάσεις.

Η έκθεση κάνει επίσης λόγω για διασπάθιση δημόσιου χρήματος τονίζοντας ότι η πρόνοια στον προϋπολογισμό για το κονδύλι «συνέδρια, σεμινάρια στο εξωτερικό» ήταν ύψους €252.000 και με έγκριση συμπληρωματικών πιστώσεων εκτοξεύτηκε στο €1.000.429 για το 2017 (€454.166 το 2016).

Τονίζει ακόμη ότι γίνεται αγορά αεροπορικών εισιτηρίων χωρίς να ζητούνται προσφορές από διάφορα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα κληθεί επίσης να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα των οχημάτων των κρατικών αξιωματούχων.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του ο ελεγκτής παρατηρείται ελλιπής ενημέρωση των βιβλίων κίνησης οχημάτων, χρήση υπηρεσιακού οχήματος για προσωπικούς σκοπούς από συγκεκριμένο πρόσωπο και μη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου του χρόνου προσέλευσης των υπαλλήλων στην εργασία και αποχώρησης τους από αυτήν. 

Αυτά είναι μόνο μερικά απο τα ευρύματα που καταγράφονται στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου