You are here

Στις 7 οι εταιρείες κυβερνο-επιτήρησης στην Κύπρο

15/11/2022 09:44

Επτά και όχι τριάντα είναι οι εταιρείες που ασχολούνται με την κυβερνο-επιτήρηση στην Κύπρο σήμερα, σύμφωνα με την υπουργό ενέργειας και εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε σε απαντητική επιστολή της η υπουργός, προς τη βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε σχέση με τις εταιρείες λογισμικών παρακολουθήσεων.

Όπως εξηγεί η υπουργός, ο αριθμός των 30 εταιρειών που αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης δεν αντιστοιχεί στις εταιρείες αυτές αλλά στις εταιρείες που έλαβαν μία ή περισσότερες άδειες εξαγωγής ειδών διπλής χρήσης στο παρελθόν.

Επιπλέον, σημειώνεται πως σήμερα δεν υπάρχουν στην χώρα εταιρείες που παράγουν ή εξάγουν κακόβουλο λογισμικό (spyware), το οποίο κατατάσσεται στα είδη κυβερνο-επιτήρησης.

Αναλυτικά, το 2019 δόθηκαν 29 άδειες εξαγωγής αξίας €32,37 εκατ., ενώ το κράτος αρνήθηκε να εκδώσει 2 άδειες εξαγωγής αξίας €1,9 εκατ.

Το 2020 οι άδειες ήταν 28, αξίας €21,14 εκατ. και δεν υπήρξαν αρνήσεις για έκδοση άδειας εξαγωγής.

Την περασμένη χρονιά οι άδειες αυξήθηκαν σε 30 αξίας €30,37 εκατ., ενώ σε 3 περιπτώσεις υπήρξε άρνηση έκδοσης άδειας αξίας €2,6 εκατ.

Μ.Κ.