You are here

Στο τραπέζι 75 τροπολογίες για αλλαγές στους δήμους

13/01/2022 08:59

Το χρονοδιάγραμμα της 20ης Ιανουαρίου 2022 που τέθηκε για να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρείται για ακόμα μια φορά αδύνατον να τηρηθεί. Οι πλείστοι εμπλεκόμενοι τοποθετούν την ψήφιση στην καλύτερη των περιπτώσεων, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Βουλής ανέβαλε τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρατείνοντας τη θητεία των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών αρχών μέχρι το Μάιο του 2024, ώστε να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση πριν το τέλος του χρόνου.

Η ψήφιση των νομοσχεδίων αναβλήθηκε όμως εκ νέου στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από αίτημα των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Κινήματος Οικολόγων με το επιχείρημα ότι δεν ήταν έτοιμα για κατάθεση τροπολογιών, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, με την ψήφιση να επαναπρογραμματίζεται για τις 20 Ιανουαρίου 2022.

Η επιτροπή Εσωτερικών καλείται σήμερα ξανά να λύσει το γρίφο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχοντας στην ατζέντα δεκάδες τροπολογίες και εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ η επιτροπή θα κληθεί επίσης να αποφασίσει για τον αριθμό των δήμων και των συμπλεγμάτων κοινοτήτων και για την διεξαγωγή ή όχι δημοψηφισμάτων.

Στον ίδιο παρονομαστή τα σενάρια

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά για τη μορφή που θα λάβει η μεταρρύθμιση, ειδικότερα σε ότι αφορά τον τελικό αριθμό των δήμων, καθώς και το εάν θα χρειαστεί τελικά η συγκατάθεση των δημοτών για τις συνενώσεις μεταξύ δήμων και κοινοτήτων, καθώς όπως πληροφορείται η StockWatch, στον ένα περίπου μήνα που προηγήθηκε δεν έγιναν βήματα ώστε να διαμορφωθούν συγκλίσεις.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση που διαμόρφωσε η Επιτροπή Εσωτερικών για δημιουργία 20 και πλέον δήμων, η εισήγηση της κυβέρνησης για 17 ή λιγότερους δήμους, η πρόταση της ΔΗΠΑ για 14 δήμους, ενώ στο προσκήνιο επανήλθε στις αρχές Δεκεμβρίου και πρόταση για τη δημιουργία πέντε μητροπολιτικών δήμων.

Εν τω μεταξύ, παρότι τα κόμματα καταθέσαν μεγάλο αριθμό τροπολογιών και συγκεκριμένα 75, εντούτοις δεν άγγιξαν τα αγκάθια της μεταρρύθμισης, τον αριθμό των δήμων και κοινοτήτων και το θέμα των δημοψηφισμάτων.

Φεβρουάριο στην Ολομέλεια

Σε δηλώσεις στην StockWatch, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την εκτίμηση πως με δεδομένο τον όγκο των τροπολογιών θα χρειαστούν δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής για συζητηθούν.

Ανάφερε επίσης, ότι κατά τη συζήτηση των τροπολογιών θα διαφανούν και οι προθέσεις των κομμάτων, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν τροπολογίες που αγγίζουν την αρχιτεκτονική των νομοσχεδίων και πρέπει να τοποθετηθούν πολύ σοβαρά.

Στόχος είπε, είναι παρά την εσκεμμένη κωλυσιεργία ορισμένων, να σταλούν εντός Φεβρουαρίου τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει 15 τροπολογίες, μεταξύ των οποίων για ενοποίηση του δήμου Αγλαντζιάς με τους δήμους Λατσιών και Γερίου, αντί με το δήμο Λευκωσίας. Επίσης για την ενοποίηση του δήμου Πάφου με την κοινότητα Έμπας, αντί με Κονιά, τα οποία προτείνουν να ενοποιηθούν με την Γεροσκήπου.

Τροπολογία για 17 δήμους από ΔΗΣΥ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας ανέφερε ότι το κόμμα του θα καταθέσει σήμερα τροπολογίες, οι οποίες θα αφορούν μεταξύ άλλων την δημιουργία 17 δήμων.

Όσον αφορά στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δήλωσε ότι η θέση του ΔΗΣΥ παραμένει η ίδια, ότι δεν θα πρέπει να διεξαχθούν. Στο ενδεχόμενο όμως που το προκρίνει η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα αποδεχθούν την διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος.

Σε σχέση με την καθυστέρηση που παρατηρείται για την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί ο χρόνος που απαιτείται για οδηγηθεί για ψήφιση ένα νομοθετικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τους πολίτες και θα τύχει της αποδοχής το σώματος.

«Ρεζίλεμα» η περαιτέρω καθυστέρηση

Από πλευράς ΔΗΚΟ ο βουλευτής Παννίκος Λεωνίδου δήλωσε στην StockWatch ότι, στα δύο σημαντικά ζητήματα της μεταρρύθμισης στις συνενώσεις δήμων και συμπλεγματοποιήσεις κοινοτήτων αλλά και το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, το κόμμα του παραμένει ανοιχτό στο διάλογο.

Ο κ. Λεωνίδου τόνισε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν σε κλίμα συναίνεσης ώστε να εξευρεθεί λύση που να μην ανατρέπει την μεταρρύθμιση. Ερωτηθείς για τον αριθμό των δήμων που προκρίνουν, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε ότι η πρόθεση τους δεν είναι να δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα και να ξεκινήσει ένας καινούργιος γύρος συζητήσεων.

«Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο και έχουμε δώσει παράταση της θητείας των εκλεγμένων αξιωματούχων της ΤΑ και οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή ανατροπή θα είναι το μεγαλύτερο ρεζίλεμα θεσμού του κράτους», εξήγησε.

Δεκαπέντε είναι και οι τροπολογίες που κατάθεσε το ΔΗΚΟ, μεταξύ των οποίων η δημιουργία Ανεξάρτητη Αρχή Υπηρεσιακών θεμάτων, με αρμοδιότητα την αξιολόγηση, πρόσληψη, προαγωγή , ανέλιξη κ.λ.π. υπαλλήλων, αλλά και εισήγηση για διαγραφή των άρθρων που αφορούν τις αρμοδιότητες των Σχολικών Εφορειών, ώστε να παραμείνουν με το υφιστάμενο καθεστώς.

Τροπολογίες «αποδιοργάνωσης» της μεταρρύθμισης

Μιλώντας επίσης στην StockWatch ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ, διατηρεί τις επιφυλάξεις της, κατά πόσο τα νομοσχέδια καθώς και αριθμός τροπολογιών που κατατέθηκαν, αποσκοπούν τελικά στην μεταρρύθμιση της ΤΑ ή στην αποδιοργανωση της.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της σε σχέση με προτεινόμενες συνενώσεις Δήμων και διερωτήθηκε φέροντας ως παράδειγμα ότι πέντε δήμοι στη Λευκωσία μπορούν να συνενωθούν σε ένα ενώ οι δήμοι Ύψωνας και Πολεμιδιών δεν μπορούν να συνενωθούν σε ένα.

Ο κ. Σιζόπουλος τόνισε ότι κάποιες συνενώσεις δήμων κρύβουν άλλες σκοπιμότητες. Ενστάσεις εξέφρασε και σε σχέση με την ύπαρξη δημοτικών διαμερισμάτων που το καθένα θα εκλέγει τους δημοτικούς του συμβούλους καθώς αυτό θα συντείνει, όχι στην ενοποίηση, αλλά στον κατακερματισμό εντός του Δήμου. Διαφωνία εξέφρασε ακόμα για την μεταφορά των Σχολικών Εφορειών στους Δήμους.

Η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή 10 τροπολογίες μεταξύ των οποίων τη λειτουργία συμπλεγμάτων κοινοτήτων ανεξαρτήτως εάν αυτές ευρίσκονται ή όχι στην ίδια επαρχία, καθώς και εκλογή του δήμαρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου εκάστου Δήμου σε ενιαία και καθολική ψηφοφορία εντός των δημοτικών ορίων και όχι στα δημοτικά διαμερίσματα ενώ ο αντιδήμαρχος εκλέγεται μεταξύ των εκλελεγμένων δημοτικών συμβούλων εκάστου Δήμου.

Εκλογές εάν καθυστερήσει η μεταρρύθμιση

Οι θέσεις της ΔΗΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι ξεκάθαρες αρχίζοντας με τον αριθμό των Δήμων όπου εμείς προτείνουμε τη δημιουργία 14 δήμων συμπεριλαμβανομένων και 23 κοινοτήτων, είπε στην StockWatch ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας   

Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα είπε ότι δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή τους, αφού αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένουν και στη θέση τους για τον διορισμό Εκτελεστικού Προέδρου στα Επαρχιακά Συμβούλια όπως και η σύνθεση των Συμβουλίων αυτών να περιλαμβάνει Δημάρχους και Κοινοτάρχες και τεχνοκράτες.

 Επιπλέον στηρίζουν την εκλογή αντιδημάρχων οι οποίοι θα εκλέγονται από τους δημοτικούς συμβούλους των οικείων διαμερισμάτων, ενώ για το θέμα της εκλογικής διαδικασίας Δημοτικών Συμβούλων προτείνουν να γίνεται δημοκρατικά με την ανόθευτη απλή αναλογική χωρίς περιορισμούς.

Ο κ. Μουσιούττας είπε πως σε περίπτωση περεταίρω καθυστερήσεων ή αναβολής της Μεταρρύθμισης θα επαναφέρουμε άμεσα την πρόταση μας για άμεση διεξαγωγή Δημοτικών και κοινοτικών Εκλογών.   

Σημειώνεται ότι η ΔΗΠΑ κατάθεσε 11 τροπολογίες μεταξύ των οποίων η συνένωση των ακόλουθων δήμων και κοινοτήτων.  Δήμοι Στροβόλου, Λακατάµια, Τσέρι και Συνοικισµός Ανθούπολης.

Ο δήμος Λεµεσού με τη Μέσα Γειτονιά και Πολεµίδια. Οι δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου, Λειβάδια και η κοινότητα Δροµολοξιά. Ο δήμος Πάφου με το δήμο Γεροσκήπου και το Παραλίµνι με Αγία Νάπα, Σωτήρα, Δερύνεια και 5 κοινότητες.

Ανεπαρκής η προσέγγιση και η διαβούλευση

Υπέρ της μεταρρύθμισης της ΤΑ τάχθηκε η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Μιλώντας εξάλλου στη StockWatch τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί οι οποίοι να είναι αποτελεσματικοί και να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κατατεθεί ενώπιον της Βουλής ολοκληρωμένη πρόταση για τις συνενώσεις δήμων και συμπλεγμάτων κοινοτήτων και να μην αφεθεί να δημιουργηθούν τα σημερινά παρατράγουδα, όπου το κάθε κόμμα καταθέτει προτάσεις βάσει άλλων κριτηρίων, από αυτών που θα έπρεπε. 

Δήλωσε ότι θα στηρίξουν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης παρότι η προσέγγιση της κυβέρνησης ήταν ανεπαρκής, όπως ανεπαρκής ήταν και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους εκπροσώπους της, για αυτό εξάλλου υπάρχουν τόσες αντιδράσεις.

Το Κίνημα Οικολόγων κατάθεσε 18 τροπολογίες, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός ενιαίου δήμου στα όρια της προστατευόμενης περιοχής του Ακάμα με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Απεμπολούν το πνεύμα της ΤΑ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ είπε ότι παρακολουθούν με αρκετή σκέψη και προβληματισμό τα όσα τεκταίνονται, καθώς την ώρα που όλοι δηλώνουν ότι δεν πρέπει να ξεφύγουν από το πνεύμα της μεταρρύθμισης, την ίδια στιγμή με ανησυχία βλέπουν ότι απεμπολούν το πνεύμα της ΤΑ.

Δηλώνουμε ευθαρσώς, ότι ναι μεν πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να καταστούν οι Δήμοι και οι Κοινότητες πιο λειτουργικοί, πιο οικονομικοί και πιο ευέλικτοι, μακριά από τη μάστιγα της γραφειοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή τα μεγάλα συμπλέγματα θα οδηγήσουν στην αποξένωση από τους πολίτες και σε δήμους – κοινότητες απρόσωπους, πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, οδηγούμαστε σε μια αλλαγή που θα αντιστρατεύεται στη γενικότερη φιλοσοφία της ΤΑ, στην οποία θα έπρεπε οι τοπικοί αξιωματούχοι να έχουν άμεση επαφή με τους πολίτες, συμπαραστάτες και διαμεσολαβητές στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν», τόνισε ο κ. Γεάδης.

Το ΕΛΑΜ κατάθεσε από πλευράς του 6 τροπολογίες μεταξύ των οποίων τη δημιουργία μητροπολιτικού δήμου Αμμοχώστου, όπου θα ενσωματωθούν όλοι οι δήμοι και κοινότητες της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Της Ελένης Χαραλάμπους