You are here

Stop στην τέλεση γάμων σε κάστρα

22/06/2022 06:59

Την απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και μουσεία ζητά ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνο Μουσιούτα, ενώπιον της οποίας συζητήθηκαν οι κανονισμοί για τροποποίηση του περί Αρχαιοτήτων νόμου, ώστε να επιτρέπεται η τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και μουσεία, μεταφέρει γραπτώς τις θέσεις και ανησυχίες του κόμματος του.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η χορήγηση αδειών για τέλεση πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και εξηγεί ότι γι’ αυτό τον λόγο το κόμμα του ζήτησε και την αναβολή της ψήφισης των σχετικών κανονισμών από την Ολομέλεια την προηγούμενη Πέμπτη 16 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι μετά την αναβολή της ψήφισης από την Ολομέλεια, οι κανονισμοί θα επανεξετασθούν από την επιτροπή Μεταφορών στη συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης.

Ο κ. Θεοπέμπτου προσθέτει στην επιστολή ότι την ανησυχία του Κινήματος επιβεβαίωσε μέσω της τοποθέτησης της ενώπιον της Επιτροπής η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η οποία ανέφερε ότι η Πύλη Αμμοχώστου και η αίθουσα «Καστελιώτισσα» υπέστησαν αρνητικές συνέπειες από την τέλεση γάμων κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Αναφέρει ότι σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων σε αρχαία μνημεία και μουσεία, πρόθεσή τους είναι να καταθέσουν τροπολογία ώστε να αφαιρεθούν από τη λίστα των χώρων που θα επιτρέπεται να διεξάγονται γάμοι, τα κάστρα της Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, η παραδοσιακή Οικία στη τοποθεσία Φάπρικα και η Αγρέπαυλη Κουκλιών

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι η εξουσία που δίνεται στο Διευθυντή να χορηγεί άδεια χρήσης με τέτοιους όρους, προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις κατά την κρίση του, ανοίγει την πόρτα για παρεμφερείς αναπτύξεις εντός του αρχαίου μνημείου και μουσείου και γι΄αυτό προτίθεται να καταθέσει τροπολογία για διαγραφή της σχετικής πρόνοιας.

Εξαιρετικά χαμηλά τα πρόστιμα

Ένσταση επίσης φέρει το Κίνημα και αναφορικά με το ύψος του ποσού των €850 που προνοείται στους κανονισμούς για να κατακρατείται ως εγγυητική από λογαριασμό των προσώπων που θα «κλείνουν» για το γάμο τους σε αρχαία μνημεία, για ενδεχόμενες ζημιές που θα προκληθούν, χαρακτηρίζοντας το ως εξαιρετικά χαμηλό.

Εξαιρετικά χαμηλό αναφέρει είναι και το ανώτατο πρόστιμο ύψους €750 που αποφασίστηκε να επιβάλλεται σε περίπτωση που τα μνημεία υποστούν ζημιές, καθώς όπως τονίζει το κόστος επιδιόρθωσης/συντήρησης τους θα είναι πολύ ψηλότερο.

Ο κ. Θεοπέμπτου στην ενημερωτική επιστολή του αναφέρει ότι θα αναμένουν να ακούσουν την άποψη και των αρμόδιων φορέων και εάν κρίνουν αναγκαίο θα προχωρήσουν με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας.

Ζητά επίσης από τον πρόεδρο της επιτροπής Μεταφορών ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με το καθορισμό του μέγιστου αριθμού ατόμων για κάθε μνημείο και αρχαιολογικό χώρο αλλά και πως αποφασίστηκε το τέλος χρήσης.

Από €1000-€1500 το κόστος του γάμου

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανονισμούς που προωθήθηκαν στην Ολομέλεια για ψήφιση, ο επιτρεπόμενος αριθμός παρευρισκομένων σε τελετές σε αρχαία μνημεία και μουσεία θα ανέρχεται σε τριάντα άτομα.

Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται μόνο η τέλεση του μυστηρίου του γάμου και όχι η δεξίωση, ενώ απαγορεύεται ρητά η ρίψη ρυζιού, λουλουδιών, «κομφετί», φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων κατά την τέλεση του πολιτικού γάμου.

Αξίζει να αναφερθεί ακόμα ότι με βάση τους κανονισμούς τέλεση γάμων θα επιτρέπεται να γίνεται στην επαρχία Λευκωσίας στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου, (προµαχώνα D' Avilla) σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, στην τιμή των €1000 και στην Ευρύχου στο Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου, σε στεγασμένο με βεράντα και εξωτερικό χώρο επίσης στην ίδια τιμή.

Στην επαρχία Λάρνακας, γάμοι θα διεξάγονται στο Κάστρο της πόλης σε εξωτερικό χώρο και το κόστος τους θα ανέρχεται σε €1500, καθώς επίσης και στο Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας στα Λεύκαρα σε εξωτερικό χώρο στην τιμή των €1000.

Όσον αφορά την επαρχία Λεμεσού οι πολιτικοί γάμοι θα διεξάγονται σε εξωτερικό χώρο του Κάστρου Λεμεσού και θα κοστίζουν €1500, ενώ στην επαρχία Πάφου θα πραγματοποιούνται σε πέντε αρχαία μνημεία.

Συγκεκριμένα σε εξωτερικούς χώρους του Κάστρου Πάφου, της παραδοσιακής οικίας στην τοποθεσία Φάπρικα και στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γεροσκήπου και στη μεσαιωνική αίθουσας της Αγρέπαυλης Κουκλιών. Το κόστος για την τέλεση γάμων στο Κάστρο και στην Αγρέπαυλη θα ανέρχεται στα €1500, ενώ στα άλλα δύο μνημεία στα €1000.

Της Ελένης Χαραλάμπους