You are here

Συνεργασία με ΗΠΑ στην επιστήμη και τεχνολογία

20/06/2022 16:54

Με έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατατέθηκε στη βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (Κυρωτικός) Νόμος του 2022».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας με την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, που υπεγράφη στις 11 Φεβρουαρίου 2022 στη Λευκωσία.

«Ο κύριος στόχος της Συμφωνίας είναι η συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Η στρατηγική αυτή συνεργασία με τις ΗΠΑ θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Κύπρο καθώς μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της χώρας ως περιφερειακού κόμβου Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρηματικές ευκαιρίες και πρόσθετες θέσεις απασχόλησης μέσω της προσέλκυσης εταιρειών τεχνολογιών αιχμής από τις ΗΠΑ», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να υπογράψει την εν λόγω Συμφωνία εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για κύρωσή της σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 169 του Συντάγματος. Ακολούθως, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής υπέγραψε τη νέα Συμφωνία στις 11 Φεβρουαρίου 2022.

Ακόμη, το εν λόγω νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το ΥΕΚΨΠ και έτυχε του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία του Κράτους, ενώ η σχετική αιτιολογική έκθεση έχει ετοιμαστεί και υπογραφεί από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο.Σ.