You are here

Βουλή: Κατάργηση διακρατικής συμφωνίας για παιχνίδια ΟΠΑΠ

30/03/2023 17:17

Με 42 ψήφους υπέρ και μία εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την κατάργηση της διακρατικής συμφωνία του 2003, μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη διεξαγωγή των παιχνιδιών της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Κύπρο.

Με την κατάργηση της συμφωνίας από τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή νέας συμφωνίας διεξαγωγής των συγκεκριμένων παιχνιδιών από την ΟΠΑΠ Κύπρου Λτδ. Είχε προηγηθεί και σχετική κυρωτική απόφαση δια αλληλογραφίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προώθησε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, ώστε να διασφαλιστεί η μη δημιουργία θεσμικού κενού μεταξύ της θέσεως σε ισχύ της κατάργησης της προαναφερθείσας διακρατικής συμφωνίας του 2003 και της υπογραφής της νέας σύμβασης με το νέο πάροχο.

Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας, υπολογίζεται ότι θα υπογραφεί νέα συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, αφού εξασφαλιστεί η σχετική άδεια από την αρμόδια Εθνική Αρχή Παιγνίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε όσον αφορά ανησυχίες που εκφράστηκαν σε προηγούμενη συνεδρία της Ολομέλειας του σώματος που οδήγησε σε αναβολή της ψήφισης του, ότι δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, με το κενό που θα παρατηρηθεί από την κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας και μέχρι την υπογραφή της νέας.

Δήλωσε ότι η Βουλή ήρθε σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα αυτό και έτυχε διαβεβαίωσης ότι δεν θα δημιουργηθεί κενό από την κατάργηση της διακρατικής συμφωνίας και μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης με την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Ο βουλευτής Κωστής Ευσταθίου που καταψήφισε το συγκεκριμένο νόμο, αιτιολόγησε ότι «είναι νομικώς παράδοξο, νομικός απαράδεκτο και αβάσιμο».

Της Ελένης Χαραλάμπους