You are here

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τη μεταρρύθμιση ΤΑ

20/01/2022 14:11

Την εξέταση των δεκάδων τροπολογιών που έχει ενώπιον της αναφορικά με τα πολυσυζητημένα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκλήρωσε κατά τη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Οι πλείστες τροπολογίες αφορούν δευτερεύοντα θέματα, ενώ κάποιες αγγίζουν τα ακανθώδη ζητήματα των συνενώσεων δήμων και συμπλεγματοποιήσεων κοινοτήτων, καθώς και της διεξαγωγής ή όχι δημοψηφισμάτων.

Η εικόνα για την τελική μορφή που θα λάβουν τα νομοσχέδια που θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια, αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά την επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

Έπεται νέα συνεδρία για αναγνώριση πλειοψηφιών στις τροπολογίες

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρία ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη ώστε οι τροπολογίες που τυγχάνουν της έγκρισης της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής να ενσωματωθούν στα νομοσχέδια.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες, είπε ότι τα κόμματα θα αποφασίσουν ποιες από τις τροπολογίες τους θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, μαζί με τα νομοσχέδια.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι εκτός απροόπτου θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και πως εντός Φεβρουαρίου τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη είχε αναφέρει ότι αναμένεται ότι τα τρία νομοσχέδια της μεταρρύθμισης της ΤΑ να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας στις 10 Φεβρουαρίου.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο την επόμενη εβδομάδα

Σε ότι αφορά τα αγκάθια της μεταρρύθμισης, των αριθμό των δήμων και τα δημοψήφισμα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ενώπιον της Επιτροπής βρίσκονται διάφορα σενάρια, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα θα ξεκαθαρίσουν τελεσίδικα στην επόμενη συνεδρίαση.

Αξίζει να αναφερθεί σε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων φαίνεται να στηρίζει τη δημιουργία 20 δήμων, με το ΔΗΣΥ να επιμένει στους 17 και τη ΔΗΠΑ να προτείνει 14.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η ανάγνωση όλων των τροπολογιών, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη της Επιτροπής θα ψηφίσουν ποιες από αυτές θα ενταχθούν πλειοψηφικά στα νομοσχέδια.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗΠΑ ανέπτυξε το σενάριο της για 14 δήμους, ενώ είπε ότι είναι ανοιχτή και για μικρότερο αριθμό, επισημαίνοντας ότι το κόμμα προκρίνει λιγότερους δήμους και περισσότερα συμπλέγματα κοινοτήτων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας εξέφρασε την ελπίδα η επόμενη συνεδρία να είναι η καταληκτική και τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρότι παραμένουν οι θέσεις των κομμάτων για τον αριθμό των δήμων, υπάρχει πεδίο συναίνεσης.

Της Ελένης Χαραλάμπους