You are here

Υιοθετούν τη “Λευκή Βίβλο” και υπόσχονται νομοθεσία

24/02/2021 16:01

Σε επαφές με το Τμήμα Φορολογίας, μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με τα πολιτικά κόμματα, βρίσκονται οι μελετητές και συγγραφείς της Λευκής Βίβλου, για την προώθηση της νομοθετικής πρότασης για την αλλαγή του πλαισίου πόθεν έσχες.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών επεξεργάζεται ήδη προτάσεις νόμου για την αλλαγή του πλαισίου, ενώ όπως αναφέρθηκε σήμερα, στις επαφές με τους μελετητές εκφράστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για ετοιμασία νομοσχεδίου με βάση τη Λευκή Βίβλο.

Τη μελέτη παρουσίασαν σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, οι μελετητές Νίκος Συρίμης και Χρήστος Παναγιωτίδης.

Κατά την παρουσίαση, ο Νίκος Συρίμης τόνισε την ανάγκη για άμεση αλλαγή του πλαισίου πόθεν έσχες, σημειώνοντας ότι η υφιστάμενη νομοθεσία, χαρακτηρίζεται από νομοθετική ασάφεια, λογική ασυνέπεια και τεχνική ατέλεια ενώ αναφέρθηκε επίσης, στη σύγκρουση συμφέροντος και στη διαιώνιση του προβλήματος από τη μειοψηφία.

«Όσοι επιζητούν διαιώνιση του προβλήματος, θολώνουν τα νερά, απαιτούν τιμωρία όλων ή κανενός, εστιάζουν στο παρελθόν αδιαφορώντας για το μέλλον και προτείνουν λύσεις τεχνικά ελλιπείς και υπερφιλόδοξες ως προς τους στόχους», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ουτοπικό να επιχειρηθεί διόρθωση όλων των δυσλειτουργούντων συστημάτων με τη μία, κάτι που προάγουν όσοι επιθυμούν διαιώνιση του προβλήματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση στο πλαίσιο της λύσης που προτείνεται στη Λευκή Βίβλο, είναι η ολοκληρωτική αντικατάσταση της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, η οποία όπως ανέφερε «είναι ερείπιο που δεν επιδέχεται αναστήλωση».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της πρότασης, σημείωσε ότι αναμένονται αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσει πρόβλημα και όσους επιδίδονται συστηματικά σε πράξεις διαφθοράς.

Τόσο ο κ. Συρίμης, όσο και ο κ. Παναγιωτίδης εξέφρασαν την ελπίδα για εφαρμογή της πρότασης πριν τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου.

Ο κ. Παναγιωτίδης διαπίστωσε ταύτιση στόχων με την Επιτροπή, με μόνη διαφοροποίηση στο τεχνικό κομμάτι.

Σημείωσε ότι το πόθεν έσχες έχει τεχνικές πτυχές που αν δεν είναι εκπαιδευμένος στον τομέα, ίσως είναι δύσκολο να σκεφτείς και να προβλέψεις τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα, κάτι που αποτελεί καθολική παραδοχή, όπως είπε.

Αξιοποιεί την πρόταση το Τμήμα Φορολογίας

Ο Χρήστος Παναγιωτίδης, σημείωσε ότι η δήλωση που θα υποβάλλεται από τους υπόχρεους, είναι μηχανογραφημένη, κάτι που θα βοηθήσει στο να γίνεται πιο εύκολα η απαιτούμενη διαδικασία και ο έλεγχος.  Εξέφρασε την άποψη ότι η δήλωση του πόθεν έσχες, θα πρέπει να ενταχθεί μερικώς στο φορολογικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό του οποίου τροχοδρομεί το αρμόδιο τμήμα, ώστε να αποφεύγονται οι επαναλήψεις και τα λάθη.

«Ο φόρος εισοδήματος, βλέπει θετικά το μηχανογραφημένο σύστημα και εξετάσει το ενδεχόμενο να εντάξει αυτή την τυποποιημένη μορφή για όλο τον κόσμο», είπε. Σημείωσε ωστόσο, ότι η συζήτηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σε ότι αφορά τις επαφές με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίο, σημειώθηκε ότι γίνεται προσπάθεια να πειστούν ότι δεν υπάρχει πραγματικό κώλυμα σε σχέση με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ώστε να μην προκύψουν ζητήματα συνταγματικότητας μετά την υλοποίηση της πρότασης.

Ο κ. Παναγιωτίδης ανέφερε παράλληλα, ότι η ομάδα είναι σε επαφή με όλα τα πολιτικά κόμματα δύο εκ των οποίων δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, καλώντας όπως το θέμα εξεταστεί από όλους.

Τρύπα στο νερό οι προτάσεις της Θεσμών

Αναφερόμενος στις προτάσεις νόμου που επεξεργάζεται η Επιτροπή Θεσμών για την αλλαγή του πλαισίου, ο κ. Παναγιωτίδης υποστήριξε ότι «εκείνα που έχω δει θα έκαναν μια τρύπα στο νερό».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, επεσήμανε ότι οι προτάσεις έτυχαν επεξεργασίας με το αποτέλεσμα να προσομοιάζει με τη Λευκή Βίβλο, ωστόσο δεν έχουν μπει ακόμα στο χαρτί.

Ο κ. Παναγιωτίδης κάλεσε την Επιτροπή «να μην κάνετε ένα μπάλωμα που είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει αποτέλεσμα για δύο λόγους, πρώτον επειδή στόχος είναι να φέρουμε αποτέλεσμα και δεύτερον, θα εκτεθείτε». Εξέφρασε επίσης, την προθυμία της ομάδας των μελετητών, να εξετάσουν τις προτάσεις καταθέτοντας τις απόψεις τους στην Επιτροπή Θεσμών.

Σημαντικοί οι πολυεπίπεδοι έλεγχοι

Κατά τη συζήτηση, τονίστηκε ότι είναι ύψιστης σημασίας από σήμερα και στο εξής να μπει το σύστημα σε σωστή βάση και να δουλεύει. Ως ζήτημα υψίστης σημασίας, λόγω της προϊστορίας που υπάρχει, χαρακτηρίστηκε επίσης, η ανάγκη το σύστημα ελέγχου να είναι πολυεπίπεδο, έτσι ώστε εάν ένας έλεγχος δεν εντοπίσει το πρόβλημα, να το κάνει ένας άλλος.

Ο κ. Παναγιωτίδης εξήγησε ότι στην Λευκή Βίβλο, προτείνεται ως πρώτο επίπεδο ελέγχου όπως το άτομο που θα συντάσσει την δήλωση περιουσιακών στοιχείων έχει εγκεκριμένο λογιστή που θα φέρει ευθύνη για το τι αναφέρεται στην έκθεση. Δεύτερο επίπεδο ελέγχου, είναι όπως ανέφερε, η ίδια η μηχανή, το μηχανογραφημένο σύστημα υποβολής της δήλωσης. Σε τρίτο στάδιο, ο έφορος φορολογίας θα πρέπει να ελέγχει όλες τις δηλώσεις εντός τακτού χρονικού πλαισίου φέροντας ευθύνη εάν υπάρχουν λάθη και δεν τα εντοπίσει.

Αναφερόμενος στον έφορο φορολογίας, είπε ότι είναι «μια από τις ρίζες του προβλήματος, καθώς επαφίεται στον πατριωτισμό του καθενός που έχει μια θέση, να πάρει πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει κάποιο θέμα».

Σημείωσε ότι η μελέτη στάλθηκε και στον γενικό ελεγκτή ο οποίος την αποδέχθηκε ανεπιφύλακτα, προσθέτοντας ότι και εκείνο το τμήμα θα κάνει έλεγχο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μεγάλο μέρος της Λευκή Βίβλου έχει ήδη απασχολήσει την Επιτροπή. «Τώρα θα έχουμε ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο, προτάσεις νόμου από τη Βουλή και τη Λευκή Βίβλο. Ελπίζω να καταφέρουμε να τα παντρέψουμε μέχρι το τέλος του Απρίλη», είπε, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι ένα σωστό πόθεν έσχες.

Της Μαρίας Χαμπή