You are here

Υπηρεσίες €20 εκ. για να κινηθούν τα γρανάζια δημοσίου

18/02/2020 06:42

Για άλλη μια χρονιά η αγορά υπηρεσιών φαίνεται ότι αποτελεί βασικό συστατικό της κρατικής μηχανής, καθώς ενώπιον της επιτροπής οικονομικών καταφθάνουν σωρεία αιτημάτων υπουργείων και υπηρεσιών για την αποδέσμευση κονδυλίων προς αυτό τον σκοπό.

Η επιτροπή οικονομικών θα κληθεί να τοποθετηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, επί αιτημάτων αποδέσμευσης που ξεπερνούν συνολικά τα €20 εκ.

Ανάμεσα σε αυτά, συγκαταλέγεται αίτημα του υπουργείου μεταφορών για την αποδέσμευση ποσού €15,6 εκ. για την κάλυψη του κόστους συμβουλευτικών υπηρεσιών/ερευνών, υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και σύμβασης υπηρεσιών στα τμήματα διοίκησης (€895 χιλ.), δημοσίων έργων (€936,7 χιλ.), ηλεκτρονικών επικοινωνιών (€179,3 χιλ.), αρχαιοτήτων (€172,2 χιλ.), πολιτικής αεροπορίας (€9,1 εκ.), ταχυδρομικών υπηρεσιών (€1,7 εκ.), οδικών μεταφορών (€21,9 χιλ.) και ηλεκτρομηχανολογικών υπηρεσιών (€2,5 εκ.)

Ορισμένα από τα μεγαλύτερα ποσά που περιλαμβάνει η σχετική επιστολή, προορίζονται μεταξύ άλλων, για μίσθωση υπηρεσιών της Cyta για συντήρηση ραντάρ, τεχνική υποστήριξη του τομέα εναέριας κυκλοφορίας και την ασφάλεια αεροναυτιλίας Eurocontrol (€8,1 εκ.), καθώς και για πληρωμή σε αεροπορικές εταιρείες για τη μεταφορά ταχυδρομικών σάκκων στο εξωτερικό (€855 χιλ.), συντήρηση του φωτισμού υπεραστικών δρόμων της επαρχίας Λεμεσού (€795,2 χιλ.) και μίσθωση υπηρεσιών επιθεωρητών, ιατρού, εξεταστών πτήσεων, συμβούλων για νομικά και οικονομικά θέματα και για τεχνική υποστήριξη drones, εγγραφές αεροσκαφών και εποπτεία υπερέλαφρων (€760 χιλ.).

Το υπουργείο οικονομικών έχει καταθέσει αίτημα αποδέσμευσης πιστώσεων συνολικού ύψους γύρω στα €2,5 εκ. τα οποία αφορούν διάφορα τμήματα όπως τα κεντρικά γραφεία διοίκησης (€295 χιλ.), το εφοριακό συμβούλιο (€27,5 χιλ.), το τμήμα τελωνείων (€55,6 χιλ.), τμήμα φορολογίας (€792,1 χιλ.), τη στατιστική υπηρεσία (€52,5 χιλ.), το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού (€937,4 χιλ.), την κυπριακή ακαδημία δημόσιας διοίκησης (€289,3 χιλ.) και το τυπογραφείο (€37 χιλ.).

Μεγάλο μέρος των εν λόγω κονδυλίων υπολογίζεται να καλύψει την αγορά υπηρεσιών κέντρου τηλεξυπηρέτησης για τη δημόσια διοίκηση μέσω ανοικτού διαγωνισμού (€416 χιλ.), την αμοιβή αναλογιστή για τις υπηρεσίες που παρέχει στην υπηρεσία ελέγχου ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με την εξέταση λογαριασμών, ασφαλειών ζωής, αιτήσεων για χορήγηση αδειών σε νέες εταιρείες ασφάλεια ζωής και για μεταφορά χαρτοφυλακίων (€285 χιλ.), την αγορά υπηρεσιών για ασφάλεια και φρούρηση στα μεγάλα κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη (€201 χιλ.) καθώς επίσης, την αγορά υπηρεσιών συμβούλων για την υποστήριξη της εργασίας για ανάπτυξη του μηχανογραφικού συστήματος του τμήματος φορολογίας (€238 χιλ.).

Συμβατικές υποχρεώσεις €1,2 εκ. έχει να καλύψει το γενικό λογιστήριο, οι οποίες αφορούν αγορά υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου της μετάβασης στη βάση δεδουλευμένων εσόδων και εξόδων (€950 χιλ.), και την κάλυψη δαπανών αγορά υπηρεσιών συμβούλων σε θέματα εφαρμογής ERP (enterprise resource planning) (€200 χιλ.).

Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου ζητά ποσό €408,5 χιλ. για την αγορά ελεγκτικών υπηρεσιών για την κάλυψη των ελέγχων συγχρηματοδοτούμενων έργων, καθώς και για τον εσωτερικό έλεγχο στη δημόσια υπηρεσία.

Μικρότερα αιτήματα αποδέσμευσης για την κάλυψη κόστους συμβάσεων υπηρεσιών έχουν κατατεθεί αναφορικά με πιστώσεις της επιτρόπου διοικήσεως (€20,9 χιλ.), του τμήματος εφόρου εταιρειών (€30,4 χιλ.), των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων (€36 χιλ.), του υπουργείου δικαιοσύνης (€88,4 χιλ.), των φυλακών (€90 χιλ.), της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (€164,2 χιλ.) και της υπηρεσίας κυπριακής χειροτεχνίας (€295,5 χιλ.).

Της Μαρίας Χαμπή