You are here

Υποχρεωτικά υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών

27/09/2022 13:24

Την υποχρέωση, από τα κυπριακά δικαστήρια να εξετάζουν θέματα για καταχρηστικές ρήτρες σε δανειακές συμβάσεις, αποφάσισε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης του τροποποιητικού νομοσχεδίου του «περί Προστασίας του Καταναλωτή Νόμος του 2022», με τη Νομική Υπηρεσία να επιμένει ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά, αλλά όχι σε υποχρεωτική βάση και ως δυνατότητα των δικαστών να εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας.

Κάτι όμως, που δεν έγινε αποδεκτό από τους πλείστους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι ζήτησαν όπως το προτεινόμενο νομοσχέδιο, τροποποιηθεί ώστε να αναφέρει ότι τα κυπριακά δικαστήρια θα «εξετάζουν» και όχι «δύναται να εξετάζουν», υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον τους και για θέματα καταχρηστικών ρητρών.

Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, η Νομική Υπηρεσία ενημέρωσε για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, όσον αφορά πρόταση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρου Παπαδούρη, να εξεταστούν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) για καταχρηστικές ρήτρες, που εκδόθηκαν τον προηγούμενο Μάιο.

Σημειώνεται ότι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επεσήμανε μεταξύ άλλων στις αποφάσεις του, ότι ο εθνικός δικαστής οφείλει να εξετάζει αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας, εμπίπτουσας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 93/13 και ότι τα κράτη - μέλη οφείλουν να προβλέπουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα, προκειμένου να παύσει η χρησιμοποίηση των καταχρηστικών ρητρών.

Όπως εξήγησε, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στα μέλη της Επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι αντίστοιχες αποφάσεις λαμβάνονται από το ΔΕΕ από το 2009, ενώ από τα κυπριακά δικαστήρια δεν εφαρμόσθηκε, ούτε μια φορά η σχετική δυνατότητα και εισηγήθηκε την ενσωμάτωση σχετικής πρόνοιας στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κάτι που έκαναν αποδεκτό στη Βουλή.

Πρότεινε όμως, όπως η σχετική υποχρέωση τεθεί ως δυνατότητα των εθνικών δικαστών, να εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας, κάτι που όμως μετά από έντονο διάλογο, δεν έκαναν αποδεκτό τα μέλη της Επιτροπής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, δήλωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα δικαστήρια θα έχουν υποχρέωση να εξετάζουν θέματα για καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Σημείωσε, ότι μέχρι σήμερα ήταν στην ευχέρεια των δικαστηρίων αν θα εξέταζαν ή όχι το θέμα, όπως για παράδειγμα σε υποθέσεις κόκκινων δανείων.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε, ότι μετά τη ψήφιση της σχετικής ρύθμισης, θα αναμένεται η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θα υπογράψει ή αν θα αναπέμψει το νόμο.

Της Ελένης Χαραλάμπους