You are here

Υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες αγνοούν τον ελεγκτή

14/10/2021 11:50

Μέχρι και έξι χρόνια περνούν για να απαντηθούν επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για θέματα της αρμοδιότητάς υπουργείων, κρατικών υπηρεσιών, τμημάτων, καθώς επίσης δήμων και κοινοτήτων, παρά το ότι η ελεγκτική υπηρεσία προβαίνει σε δεκάδες υπενθυμίσεις.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε έπειτα από εισήγηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη το θέμα της άρνησης ή και μεγάλης αργοπορία υπουργείων, υπηρεσιών και τμημάτων του κράτους να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χαρακτήρισε πρωταθλητή στις καθυστερήσεις το Τμήμα Φορολογίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι εκκρεμούν περίπου 65 επιστολές για διαφορετικά θέματα/ερωτήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο Τμήμα Φορολογίας, με την πιο παλιά επιστολή να έχει σταλεί τον Αύγουστο του 2015.  

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη σε κάποιες περιπτώσεις τα υπουργεία, διάφορα τμήματα, υπηρεσίες και οργανισμοί απαντούν μετά από μήνες ή και χρόνια στα διάφορα θέματα που τους τίθενται ή ακόμα δεν απαντούν ποτέ.

Από τους πιο αργοπορημένους επίσης να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, είναι και τα υπουργεία, δήμοι και κοινότητες.

Χαρακτηριστικά ο γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε στην περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ακόμα να του απαντήσει σε επιστολή που στάλθηκε το 2016, ενώ ακολούθησαν και άλλες 26 επιστολές υπενθύμισης.

Επίσης, σύμφωνα με το κ. Μιχαηλίδη, μεγάλη καθυστέρηση παρατηρείται από το υπουργείο Υγείας, ΟΑΥ και ΟΚΥΠΥ να απαντήσει σε επιστολές τους. Σε σχέση με ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως ο ΟΑΥ χρειάστηκε να λάβει 4 προειδοποιήσεις για να απαντήσει σε μια πολύ απλή επιστολή, στην οποία η Υπηρεσία ζητούσε αντίγραφο σύμβασης με ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Όπως είπε ο Ελεγκτής από τον Μάη φέτος, χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να απαντήσουν σε μια επιστολή που απλώς θα χρειαζόταν 5 λεπτά να σταλεί με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα.

Όσον αφορά τον ΟΚΥπΥ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ο Οργανισμός για πολύ σοβαρά θέματα δεν απαντά έγκαιρα ή απαντά εντελώς τυπικά. Σχετικά με το θέμα της ενοικίασης κτιριακών εγκαταστάσεων, ο ΟΚΥπΥ απάντησε τον Μάρτη του 2021 σε επιστολή του Νοεμβρίου του 2019. Είπε πως για τον ΟΚΥπΥ και για τον ΟΑΥ, η Υπηρεσία θα εκδώσει έκθεση το ερχόμενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.
 
Σε μια γενική του διαπίστωση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η δημόσια υπηρεσία σίγουρα αντιμετωπίζει παθογένειες και το προσωπικό της δεν είναι όλο εξαίρετο, όπως είναι οι αξιολογήσεις τους, αλλά υπάρχουν και μέτριοι αλλά και κάτω του μετρίου διευθυντές, λειτουργοί και υπάλληλοι. Είπε πως το Δημόσιο πάσχει γιατί υπάρχει σοβαρή έλλειψη κατάλληλης ηγεσίας, οργάνωσης, μετρήσιμων στόχων και ισοπεδωτικών αξιολογήσεων, βάσει των οποίων προάγονται μέτριοι ή ακόμη και κάτω του μετρίου λειτουργοί. Πρόσθεσε πως αποτελεί τραγική δικαιολογία η θέση ότι η δημόσια υπηρεσία δεν εργάζεται σωστά γιατί οι λειτουργοί φοβούνται τον Γενικό Ελεγκτή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μιχαηλίδης και στο δήμο Παραλιμνίου, αλλά και στις κοινότητες Στρουμπίου και Πενταλιάς, για μεγάλη κωλυσιεργία να απαντήσουν σε επιστολές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χρονολογούνται από το 2016. Σημείωσε πως σε επιστολή από το 2016 σε συγκεκριμένο κοινοτικό συμβούλιο, λήφθηκε απάντηση φέτος, 5 χρόνια μετά ενώ σε μια άλλη περίπτωση, η Υπηρεσία αναγκάστηκε να αποταθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών για να λάβει απάντηση 4 γραμμών, επίσης μετά από 5 χρόνια και τρεις μήνες. Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναμένει ακόμη απάντηση από το Υπουργείο Υγείας σε επιστολή του 2016.

Όσον αφορά τις διαδικασίες, ο γενικός Ελεγκτής εξήγησε ότι η συνήθης τακτική είναι η αποστολή της αρχικής επιστολής και στη συνέχεια ακολουθούν ανά διμηνία επιστολή υπενθύμισης.

Σχετικά με τα αίτια της καθυστέρησης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων αναφορικά με τη δημόσια υπηρεσία πως αυτό οφείλεται στο σύστημα που επικρατεί και στην ατιμωρησία που υπάρχει.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ο γενικός Ελεγκτής ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι σε δύο περιπτώσεις έχουν αρνηθεί ελέγχους. Συγκεκριμένα όπως είπε στις περιπτώσεις των «διαβατηρίων», αλλά και το γραφείο της Επιτρόπου Διοίκησης, όπου δεν αποδέχεται ελέγχους.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι «το φαινόμενο κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρό και ανησυχητικό καθώς συνιστά έμμεση, αν όχι άμεση, παρακώλυση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και δημιουργεί στους πολίτες την εντύπωση περιφρόνησης του ρόλου και της αποστολής της».

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αξιολογήσει την ενημέρωση που έλαβε από την Ελεγκτική Υπηρεσία, θα καταγράψει τα υπουργεία, τις υπηρεσίες και τα τμήματα, αλλά και τους Δήμους και τις Κοινότητες που αρνούνται ή καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό, ή κατ’ εξακολούθηση, να απαντήσουν στην Ελεγκτική Υπηρεσία και θα ζητήσει εξηγήσεις από τους υπεύθυνους, με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος και την εξάλειψη του αρνητικού αυτού φαινομένου. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε από τον Γενικό Ελεγκτή κατάλογο με τους «πρωταθλητές» στις καθυστερήσεις για να κληθούν στην Επιτροπή και να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με το φαινόμενο που δυσχεραίνει το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Της Ελένης Χαραλάμπους