You are here

Υστερεί σε επαγγελματίες πληροφορικής η Κύπρος

02/11/2021 14:21

Η Κύπρος έχει μια τεράστια ευκαιρία να καταστεί πρωτεύουσα της τεχνολογίας στην περιοχή της Μεσογείου, ωστόσο υστερεί όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό στους κλάδους της πληροφορικής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Κόκκινο.

Παρουσιάζοντας την στρατηγική ψηφιοποίησης του δημοσίου και της Κύπρου γενικότερα, στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο κ. Κόκκινος ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτηση για 3,5 χιλ. επαγγελματίες για εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και για τη στελέχωση τμημάτων που θα δημιουργηθούν στα πλαίσια της ψηφιοποίησης διαφόρων τμημάτων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι σε επικοινωνία με το υπουργό Παιδείας για τη δημιουργία επαγγελματικών σχολών, τονίζοντας ότι «στην Κύπρο έχουμε σκοτώσει την επαγγελματική εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια».

Ανέφερε ότι χώρες όπως η Εσθονία και η Ελβετία έχουν αναθεωρήσει το εκπαιδευτικό σύστημά τους και εφάρμοσαν την επαγγελματική εκπαίδευση σε κλάδους τους οποίους έχει ανάγκη η αγορά.

Αναφέρθηκε επίσης, στα πλάνα δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα υπάρχουν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ώστε να μπορούν να εκπαιδευτούν οι νέοι.

Στόχος η πεντάδα της ΕΕ στην ψηφιοποίηση

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι ένα ταξίδι που ξεκίνησε, αλλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια νύχτα.

Δήλωσε ότι η Κύπρος με βάση στοιχεία του δείκτη DESI, βρίσκεται στην 25 θέση σε ότι αφορά τη ψηφιοποίηση στην Ευρώπη το 2019, σημειώνοντας ότι οι χώρες που βρίσκονται στις τρεις χειρότερες θέσεις είναι η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.

Ο κ. Κόκκινος είπε ότι στόχος είναι κατά το 2023 η Κύπρος να βρεθεί στη μέση της λίστας του δείκτη DESI και σε πέντε με επτά χρόνια να βρεθεί στην πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά την ψηφιοποίηση.

Στροφή στην ψηφιοποίηση κατά την πανδημία

Κατά την παρουσίαση του έργου του υφυπουργείου του όσον αφορά στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι λόγω των έκτακτων αναγκών από τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν συνεπεία της πανδημίας, μέσα σε τρεις εβδομάδες δημιουργήθηκε πλατφόρμα για τα επιδόματα του κορονοϊού για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σημείωσε ότι πρόκειται για 18 διαφορετικά επιδόματα, για τα οποία οι πολίτες υπέβαλλαν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους και γίνονταν και ηλεκτρονικά οι πληρωμές, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα άθλο του υφυπουργείου του και του υπουργείου Εργασίας για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Επεσήμανε ότι από τη λειτουργία του σχετικού συστήματος μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021 υποβλήθηκαν 478 χιλιάδες αιτήσεις και πληρώθηκαν ηλεκτρονικά πάνω από €1,3 δισ. σε πολίτες σε επιδόματα covid.

Πρόσθεσε επίσης ότι δημιουργήθηκε κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όπου εξυπηρετούσε περίπου τρεις χιλιάδες πολίτες σχετικά με πληροφορίες για τον κορωνοϊό, καθώς και το CyprusFlightPass από το οποίο έχουν εκδοθεί 2.3 εκατ. πιστοποιητικά σε χρήστες.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε επίσης στην πύλη εμβολιασμού μέσω της οποίας διευθετήθηκαν περίπου 600 χιλιάδες ραντεβού και έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά του covid πέραν του 1,2 εκατ.

Ηλεκτρονικά 100 υπηρεσίες του δημοσίου

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης, σε άλλα έργα που πραγματοποιεί το υφυπουργείο στους 19 μήνες λειτουργίας του και συγκεκριμένα ανάφερε ότι με την ψηφιοποίηση του συστήματος πληρωμής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διενεργήθηκαν 600 χιλιάδες πληρωμές ηλεκτρονικά κατά το πρώτο ενιάμηνο λειτουργίας τους.

Είπε επίσης ότι τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης καθώς και ότι έχουν ψηφιοποιηθεί πέραν των 100 υπηρεσιών μεταξύ των οποίων στο τμήμα Φορολογίας, στο Κτηματολόγιο, στην Πολεοδομία και στο υπουργείο Εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοκκινος στο σύστημα εγγραφής παιδιών στα σχολεία το οποίο τέθηκε ψηφιακά σε λειτουργία κατά την φετινή σχολική περίοδο, σημειώνοντας ότι πάνω από 50 χιλιάδες μαθητές δημοτικού και 60 χιλιάδες γυμνασίου διενεργούν τις εγγραφές τους ηλεκτρονικά.

Όσον αφορά το τμήμα Πολεοδομίας ανέφερε ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος έχουν υποβληθεί πέραν των 2 χιλιάδων αιτήσεων για άδειες οικοδομής.

Ο κ. Κόκκινος επεσήμανε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο έργο ακόμα για να γίνει και υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τα υπουργεία.

Της Ελένης Χαραλάμπους