You are here

Ζητούν €21 εκ. για πληρωμές ενοικίων

22/02/2019 06:44

Αίτημα για την αποδέσμευση συνολικού κονδυλίου €20,9 εκ. τίθεται ενώπιον της επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, για την κάλυψη των ποσών ενοικίων που πρέπει να καταβάλει το κράτος για τους μήνες Μάρτιο – Δεκέμβριο 2019.

Το ποσό αντιστοιχεί σε 523 περιπτώσεις ενοικίων συνολικά, περιλαμβανομένων 86 περιπτώσεων ακινήτων στο εξωτερικό τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης κυπριακών πρεσβειών. Η επιτροπή οικονομικών έχει ήδη εγκρίνει την αποδέσμευση μέρους του συνολικού ποσού, το οποίο τέθηκε ενώπιον της σε προγενέστερο αίτημα την περασμένη Δευτέρα και αφορούσε τα ενοίκια για στέγαση των κυπριακών πρεσβειών στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή που προώθησε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών, τα στοιχεία καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των ενοικίων του κράτους και αφορούν υπουργεία, υφυπουργεία, τμήματα και ανεξάρτητες υπηρεσίες.

Ενοίκια από 0 μέχρι 0,5 εκ.       

Τα ποσά που καλείται να καταβάλει το κράτος σε κάθε περίπτωση για τις στεγαστικές του ανάγκες, κυμαίνονται από €0 μέχρι €0,5 εκ. για τη δεκάμηνη περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2019.

Μηδενικό είναι το ενοίκιο στην περίπτωση του ταχυδρομικού γραφείου Κακοπετριάς. Το εν λόγω συμβόλαιο όπως αναφέρεται, θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών με διάρκεια μέχρι το 2037 και βάσει αυτού δεν θα καταβάλλεται ενοίκιο για 18 χρόνια μέχρι να αποπληρωθεί το ποσό που δαπάνησε το τμήμα ταχυδρομικών υπηρεσιών για αναπαλαίωση του κτιρίου.

Παράλληλα εντοπίζονται περιπτώσεις με ενοίκια μερικών ευρώ, οι οποίες αφορούν κυρίως τουρκοκυπριακές περιουσίες για χρήση κυρίως ως αποθήκες για τις ανάγκες κρατικών υπηρεσιών.

Αντίθετα σε άλλες περιπτώσεις το ενοίκιο φτάνει στα ύψη αγγίζοντας ποσά δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε μηνιαία βάση.

Το ψηλότερο ενοίκιο για την περίοδο Μαρτίου – Δεκεμβρίου προορίζεται για τη στέγαση των κεντρικών γραφείων του τμήματος αναπτύξεως υδάτων και ανέρχεται στις €541,8 χιλ.

Η διάρκεια του εν λόγω συμβολαίου ανέρχεται στα 50 έτη και σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται για συμφωνία ανάθεσης σύμβασης με ενοικιαγορά η οποία υπογράφτηκε το 2006 και ισχύει για 50 χρόνια.

Ανάμεσα στα ψηλότερα ενοίκια που θα πληρώσει το κράτος, είναι το ποσό των €356 χιλ. που προορίζεται για το επαρχιακό τμήμα φορολογίας Λάρνακας. Το σχετικό συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί μετά την αποδέσμευση του ποσού με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης την 1η Μαρτίου 2019.

Στα ύψη βρίσκονται επίσης, τα ενοίκια για τα γραφεία της κυπριακής ακαδημίας δημόσιας διοίκησης (€293,7 χιλ.), για το επαρχιακό γραφείο του τμήματος φορολογίας στη Λεμεσό (€293,6 χιλ.), για το κτίριο διοίκησης του επαρχιακού γραφείου τελωνείων Λεμεσού (€275,4 χιλ.) και για τα γραφεία διοίκησης του υπουργείου υγείας €252,3 χιλ.

Πέραν των μισών ακινήτων χωρίς συμβόλαιο

Για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις (265) που περιλαμβάνει ο πίνακας ακινήτων που στάλθηκε στη βουλή δεν βρίσκεται σε ισχύ κάποιο συμβόλαιο ενώ, σε πολλές περιπτώσεις διευκρινίζεται ότι το ποσό δεν περιλαμβάνει πρόσθετα έξοδα που καταβάλλονται ως κοινόχρηστα.

Στις πλείστες των περιπτώσεων όπου δεν υπάρχει συμβόλαιο, προωθείται διαδικασία υπογραφής ή ανανέωσης συμβολαίου και παρέχεται πληροφόρηση για τυχόν εκκρεμότητες σε σχέση με την τελική έγκριση και αδειοδότηση των ακινήτων ή προωθούμενες μεταβολές στο ύψος του καταβαλλόμενου ενοικίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγράφονται προσπάθειες για μείωση ενοικίων ή εφαρμόζεται η μέθοδος της συστέγασης υπηρεσιών ενώ, σε άλλες καταγράφονται οι απαιτήσεις ιδιοκτητών για αύξηση του ενοικίου.

Στα στοιχεία εντοπίζονται περιπτώσεις στις οποίες η ενοικίαση ακινήτων συνεχίζεται για δεκαετίες, μέχρι και για 99 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. τεμάχιο τμήματος αναπτύξεως υδάτων) ενώ, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της αυτόματης ανανέωσης των συμβολαίων.

Στην περίπτωση του εφόρου εταιρειών και επίσημου παραλήπτη, εντοπίζεται κατακερματισμός των ενοικίων σε 23 διαφορετικές καταγραφές υποστατικών που βρίσκονται στο ίδιο κτήριο, με το υπουργείο να σημειώνει ότι γίνεται προσπάθεια για ενοποίηση του συμβολαίου.

Μικρός αριθμός των ακινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχωρεί το υπουργείο οικονομικών, βρίσκονται στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Κύπρου ή της Αλταμίρα.

Της Μαρίας Χαμπή